diumenge, 1 de març del 2020

Gant, la ciutat que adora Van Eyck

A Gant ja havíem estat dues vegades però en ambdues ocasions només havíem pogut romandre unes hores i teníem ganes de gaudir-la amb més calma i passar una nit que ens permetés veure les il·luminacions dels seus edificis que han estat mereixedores de diversos premis i es troben entre les millors del món.
L'exposició retrospectiva Van Eyck, una revolució òptica al museu de Belles Arts (MSK) va ser l'empenta que necessitàvem per decidir-nos a passar un cap de setmana en una de les ciutats més boniques de Flandes. 
L'exposició, que es podrà visitar entre l'1 de febrer i el 30 d'abril de 2020, és la més extensa que s'ha fet d'aquest gran mestre de la pintura. Recull més de 20 obres entre les quals es troben els panells exteriors del políptic L'adoració de l'anyell místic que acaben de ser restaurats. Si hi voleu anar reserveu les entrades clicant a l'enllaç que s'acaben de seguida.

Gant és una ciutat on es respira Van Eyck, i més ara amb motiu de l'exposició: els aparadors de les botigues, els murals dels carrers... Van Eyck és ben present entre els gantesos que l'adoren com adoren el seu anyell místic.

Detall d'un mural d'art urbà
Entrada a l'exposició a l 'MSK

El nostre consell és que us feu amb una CityCard que de ben segur que amortitzareu. Podeu comprar-la a l'estació Gant Sint Pieters i així l'estreneu ja amb el tramvia n. 1 que us durà fins al centre ja que l'estació de tren s'hi troba una mica allunyada. 

Ja al centre i provistos de la targeta podem començar a gaudir de la ciutat.

12 imperdibles a Gant

1. El Belfort, el campanar que data del segle XIV i és símbol de la ciutat i Patrimoni de la Humanitat. Des de dalt les vistes són una passada. Hi podreu pujar amb ascensor tot i que és millor que hi baixeu a peu per poder admirar els objectes que es troben a cada planta: una exposició de campanes, el gran Drac, símbol de la ciutat o els quatre guerrers de pedra. En sortir no deixeu de fixar-vos en l'escultura que corona l'edifici - la llotja dels panys- es tracta del Mammelokker i representa un home gran mamant de la mamella d'una noia. Diu la llegenda (m'encanten les llegendes i les de Flandes són fantàstiques) que es tracta d'un home molt gran que fou tancat injustament a la presó i a qui el rei va prohibir donar-li cap tipus de menjar ni de beguda. Diàriament el visitava la seva filla que li donava la llet del seu pit perquè no morís. En veure que no moria el rei va assabentar-se del que passava i en un acte de pietat el va indultar. 

El Belfort. Pugeu fins a dalt per obtenir bones vistes

L'escultura del Mammelokker a la Llotja dels panys, al peu del Belfort


2. La catedral de St Bavó. Aquí podreu admirar el gran quadre que Jan Van Eyck va realitzar amb l'ajuda del seu germà Hubert. No es poden fer fotografies però sí a la reproducció que es troba en una capella lateral, que fou la primera estança que albergà el quadre. 

Reproducció de l'Adoració de l'Anyell mític a la catedral de St Bavó
Catedral de St Bavó


Al davant de la catedral una estructura metàl·lica representa el políptic de l'anyell místic

3. El castell dels comtes de Flandes (Gravensteen) i el barri de Patershol. Construït per Felip d'Alsàcia, el castell dels comtes, a la vora del riu Lys s'alça imponent amb la seva gran torre de l'homenatge. Val la pena dedicar-li una estona i a més gaudireu molt amb l'audioguia que està enregistrada per un monologuista de la ciutat, Wouter Deprez, que va explicant les diverses estances amb un sentit de l'humor tot afegint anècdotes i acudits. 
En sortir del castell, just al costat hi trobareu l'Oficina de Turisme, antiga Llotja del Peix, un edifici molt atractiu. I no deixeu de recórrer el barri que tot just s'inicia aquí, el barri de Patershol, per a mi un dels més macos de la ciutat, ple d'edificis històrics, de botiguetes amb encant - com la pastisseria Temmeman, de restaurants íntims i de llocs on fer una pausa tot prenent una cervesa. 
A Patershol trobareu també la Casa de Alijn que fou un antic hospital on es tenia cura de pobres, malalts i ancians i que avui en dia és el Museu del folklore. Val la pena veure l'edifici i el bonic pati exterior.
Al mateix carrer de la pastisseria Temmeman i de la casa d'Alijn, el carrer Kraanlei, i concretament al número 17, trobareu el Manneken pis gantès, que aquí es diu Nestor. 

Gravensteen, el castell dels comtes de Flandes





Antiga Llotja del Peix, avui Oficina de Turisme


Nestor, el Manneken Pis de Gant

La casa de Alijn
4. Un passeig amb vaixell pels canals. Passejar pels canals és una de les activitats imprescindibles de Gant. El passeig que es pot fer amb barca coberta o descoberta, dura aproximadament 45 minuts i és una oportunitat d'admirar els edificis des d'una altra perspectiva. Us atipareu de fer fotos. 

Els vaixells que recorren els canals


5. Graslei i Korenlei. Són els dos molls de la ciutat. Lei vol dir petit carrer mentre que gras significa herba i koren, gra. Eren per tant els carrerons de l'herba i del gra. I és que aquí arribaven, ja al segle XI els vaixells carregats d'espècies i de cereals. Aquí es troben els edificis dels diferents gremis d'oficis que tractaven amb aquestes mercaderies. En l'actualitat són el centre neuràlgic de la ciutat on es concentren els turistes i les terrassetes on prendre alguna beguda sobretot quan el temps és propici.


Els bonics edificis de Graslei i Korenlei tenen a veure amb els gremis dels diferents oficis relacionats amb el tràfec de mercaderies

Aquests molls són també un dels millors llocs on anar-hi a fer fotos de nit ja que les seves fantàstiques il·luminacions fan que es reflecteixin sobre el riu, el Lys, donant unes combinacions lumíniques precioses. 
Per saber quins altres edificis val la pena anar a veure de nit, demaneu la guia de Gant nocturna a l'oficina de turisme.

Els edificis il·luminats reflectint-se sobre el riu creen imatges de gran bellesa
El pont que uneix Graslei i Korenlei és el pont de St Miquel, des del qual podreu obtenir molt bones fotos. Just al seu costat es troba l'església del mateix nom.
El pont de Sant Miquel i l'església homònima


6. El castell de Gerard el diable. El seu nom no és degut a què hagi estat mai habitat pel diable sinó que fa referència al seu constructor, que era una mala persona, dolent i amb mal caràcter. Tot i que ell no el va habitar mai. Avui en dia és arxiu de l'estat i tot i que es pot visitar, el seu artractiu principal és més la part exterior. Es troba a la vora del riu Escalda, l'altre riu de la ciutat. 

El castell de Gerard, el diable
7. El carreró Werregarenstraatje. El carrer dels graffitis. En aquest carreró del centre de Gant es reuneixen els graffiters per assajar les seves obres. Val la pena fer-hi una volta i gaudir dels colors de les parets i del terra, sovint canviants, ja que qualsevol racó és bo per fer l'esbós d'una futura obra d'art urbà i quan no hi ha lloc toca pintar sobre un altre. 


El carreró dels graffitis

8. La llotja de la carn. Un edifici curiós, mercat cobert que havia servit per controlar la qualitat de la carn i que avui funciona com a restaurant en el qual vam dinar i que ens va agradar força, tant el menjar - especialitats típiques de la ciutat - com l'ambient, amb els curiosos pernils penjant del sostre.


Interior de la Llotja de la Carn
L'edifici a la vora del Lys
9. L'església de Sant Nicolàs. Una de les més boniques de la ciutat. Deu el seu nom al sant patró dels comerciants ja que foren aquests els que van aixecar-la en el seu honor. De fet es va reconstruir sobre les restes d'un antic temple que es va incendiar. 


L'església de Sant Nicolàs vista des del Belfort


Just davant de l'església es troba un dels edificis al meu parer més bonics i originals. Es tracta de la casa dels paletes, del segle XVI i que està coronat per sis bufons ballant. 


L'edifici gremial dels paletes amb els sis bufons que el coronen

10. El Kouter.
És una plaça on els gantesos van els diumenges al matí aprofitant que aquell dia se celebra el mercat de flors i al bell mig, en un quiosquet de color blau, quan fa bon temps, solen prendre un vi blanc amb unes ostres. Nosaltres, com vam anar a l'hivern no vam poder gaudir de les ostres i el vi però sí de l'ambient del mercat de flors. 



La plaça té diverses escultures al·lusives al mercat de plantes i flors que se celebra els diumenges al matí
El quiosquet però sense ostres ni vi blanc
11. Achtersikkel. Es tracta d'una placeta interior a pocs metres de la catedral on es troba una torre del segle XIV amb un mirador octogonal d'estil renaixentista i un pou que fou de propietat privada i que és l'únic que es conserva d'una sèrie de cinc. Aquest indret és un dels secrets ben guardats de la ciutat que val la pena descobrir.


La torre amb el mirador octogonal
El pou 
12. Menjar i beure. A banda de la Llotja de la carn on ens va agradar molt menjar, un altre restaurant que us recomanem molt és De Acht Zaligheden
A la vora del riu Lys, en un ambient acollidor i un menú diari amb una relació qualitat- preu excepcional



Un restaurant que ens va agradar molt
Un dels plats que vam tastar, un bacallà boníssim



La cerveseria Dulle Griet és una de les més conegudes de la ciutat. El seu nom el deu al canó medieval que té just al costat i fa referència a un personatge del folklore flamenc: la boja Meg, una dona pagesa que condueix un exèrcit de dones a robar a l'infern i que és també el títol d'una pintura de Pieter Brueghel el Vell. Tenen una carta de cerveses molt extensa. L'estrella és la de la casa servida en un got d'1,2 litres pel qual has de deixar com a penyora una sabata que els cambrers s'encarreguen de posar en un cistell que amb una politja fan pujar fins al sostre. Si no retornes el got sa i estalvi es queden la sabata. 


El canó medieval Dulle Griet (la boja Meg) que dona nom a la cerveseria
Ens vam comportar
Aux merveilleux de Fred són unes pastisseries franceses de les quals n'hi ha a diversos països del món. La seva especialitat són les merveilleux, una mena de pastissets de meringue que estan per llepar-se els dits. A Gant la trobareu al 38 de Mageleinstrat. 

Els merveilleux estan per llepar-se els dits


Un lloc molt adequat per fer una pausa en el camí
Els cuberdons són les llaminadures típiques de Gant. Tenen forma de nas. Són molt dolces, una mica massa per a mi. Hi ha de diferents sabors i colors tot i que la base és de gerd i les trobareu arreu: a les pastisseries, botigues de records i fins i tot veureu carrets pel carrer on les podreu comprar. El seu origen es remunta al segle XIX.


Els cuberdons. Una llaminadura en forma de nas
Deixo enrere la ciutat totalment enganxada a ella i al seu pintor icònic,  Van Eyck, convençuda que la ciutat l'adora igual que els fidels congregats en la seva més coneguda pintura adoren l'anyell místic.
Gant respira Van Eyck. 


Literalment enganxada a Van Eyck i a la ciutat de Gant

Les paradetes de venda de cuberdons, a banda de ser precioses, també fan al·lusió al seu pintor icònic

Els aparadors de les botigues també homenatgen el pintor
I no puc acabar sense dir-vos la il·lusió que ens va fer trobar-nos això:




Fotos:
Víctor Sanchis
M. Clara Camps
Carles Diago

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.