diumenge, 20 de juny del 2021

De vins per la Terra Alta

 La D.O Terra Alta la configuren 12 municipis dels quals 11 tenen el seu propi celler cooperatiu. El clima, amb molt de sol i poca pluja, propicia uns vins potents i amb molta graduació. 

Un cap de setmana de tres dies ens ha permès barrejar el turisme enològic amb el cultural per la comarca més meridional del nostre país. En molts casos la cultura i el vi han anat de la mà ja que els cellers cooperatius de la Terra Alta són veritables joies arquitectòniques modernistes dissenyades pels arquitectes més reputats d'aquest moviment.

La nostra ruta de vins comença al celler cooperatiu de Pinell de Brai, conegut com La catedral del vi. Obra del deixeble de Gaudí, Cèsar Martinell, la façana compta amb el fris ceràmic de Xavier Nogués al·lusiu a tot el ritual que envolta la producció del vi: la verema, els cellers...

Façana del celler del Pinell de Brai

L'interior es pot visitar per lliure o amb guia. Nosaltres vam optar per la visita lliure ja que gràcies a uns codis QR disposats al llarg del recorregut, et pots descarregar uns audios en sis idiomes que et permeten assabentar-te de tot allò d'interès.

Els arcs parabòlics tan gaudinians són els més grans que es coneixen

Més detalls de l'interior del celler

Tant la visita guiada com la lliure es complementen amb un tast de vi i oli.

Una opció molt bona és dinar al seu restaurant. Tenen un menú de 27€ que és molt complet i ens va agradar molt. De primer hi ha quatre plats diferents per compartir, després un segon a triar i un carret de postres que és una passada. I es pot tastar més d'un. Inclou també una copa de vi dels seus, Pagos de Híbera.

Les postres

"El vi sembra poesia als cors" Dante Alighieri

Després ens arribem a un altre celler del mateix arquitecte, el de Gandesa, la capital de la comarca. El celler cooperatiu de Gandesa està també catalogat com una de les catedrals del vi i és una de les set meravelles de Catalunya. No el visitem per dintre perquè quan arribem està tancat però sí aprofitem per comprar a la seva agrobotiga. Com a producte estrella ens portem a casa una ampolla de licor de l'Esperit de Comte - Prat de Comte és una població propera en la qual ens allotgem- que està boníssim.

El celler cooperatiu de Gandesa també és obra de Cèsar Martinell

"El vi és poesia embotellada" Robert Louis Stevenson

I tota visita enològica i cultural per la Terra Alta ha de passar per Batea. No en va és la població que compta amb més cellers i amb la concentració més alta de conreu de garnatxa blanca. Visitem el Celler LaFou que es troba tot just al centre de la població i que us recomano molt. Cal fer reserva. 
Ens estava esperant la guia que aprofitant el lloc privilegiat on es troba el celler, comença per fer-nos un recorregut pel casc antic de Batea, que val a dir que és una preciositat, tot explicant-nos curiositats i anècdotes dels llocs per on passem i  decidim que els explorarem més a fons després de la visita ja que trobem uns racons que enamoren i que volem fotografiar amb calma.

Batea té uns racons que enamoren

Després entrem al celler, ubicat dins de Can Figueras, una casa senyorial del segle XVIII, on es produïa vi i oli i que els propietaris han reformat amb molt de gust. Visitem la casa que té uns racons molt bonics i ben decorats.

Un dels racons de la bonica casa senyorial on s'ubica el celler
 
Després visitem la part moderna, els cellers. Restem convençuts del gran maridatge tradició i modernitat ja que la zona on s'elaboren els vins és totalment moderna, en contrast amb la masia. I acabem amb un tast de vins al jardí. No podem marxar sense passar per la botiga i portar-nos cap a casa alguna que altra ampolla.

El celler



El tast de vins


"El millor vi no és necessàriament el més car sinó el que es comparteix" George Brassens

A Gandesa ens va agradar molt el restaurant Sibarites amb una relació qualitat preu immillorable. Tenen un menú de 13€ (23€ els caps de setmana) que està genial.

"Viva el buen vino, que es el gran camarada para el camino" Pío Baroja


Fotos:
Víctor Sanchis
M.Clara Camps



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.