divendres, 9 de juliol del 2021

El Baix Camp, tres propostes per gaudir-lo

 El Baix Camp és una de les tres comarques que configuren el Pla de Tarragona. Encara que els seus atractius més coneguts són les seves platges com la de Cambrils o l'Hospitalet de l'Infant, la veritat és que en podem trobar molts més. Si busqueu una mica de cultura, joc, lleure i aire lliure, aquí teniu tres propostes que us agradaran de ben segur:

1. Trobar els dips (gossos vampir) a Pratdip.

2. Recórrer el paisatge emocional que va inspirar les millors pintures de Miró a Mont-roig del Camp.

3. Passejar per un parc romàntic i modernista a Cambrils.

1. A la recerca dels dips de Pratdip.

Pratdip duu associada al seu nom una de les llegendes més curioses de Catalunya, la dels dips, els gossos vampir negres que habitaven les serres veïnes i baixaven al poble quan es feia de nit per xuclar la sang d'animals i persones que es creuessin en el seu camí. Ja al segle XVII aquests gossos apareixen representats al retaule de l'ermita de Santa Marina. Hi ha qui diu que al segle XIX van desaparèixer però no us ho cregueu pas. Segueixen al poble amagats per racons i teulades esperant el seu moment. 

L'escriptor Joan Perucho, al seu llibre Les històries naturals, s'inspira en aquests dips per crear el nostre vampir més català, l'Onofre de Dip que viu al castell de Pratdip i s'alimenta de sang humana.

Passeu-vos per l'oficina de turisme o descarregueu-vos el mapa aquí i busqueu els dips amagats pel poble abans que es faci de nit. La diversió està assegurada. 

Una bona manera de recórrer el casc antic de Pratdip, buscar els gossos vampir

Alguns els trobareu per les teulades

"El veritable senyor d'aquesta terra era i seguia essent el Dip, dotat de perdurable poder de supervivència en els segles però que, de tant en tant, venia de ningú no sap on i reivindicava la sang a què tenia dret per genitura i nodriment" Joan Perucho. Les històries naturals

El castell de Pratdip és l'indret on Perucho situa la tomba d'Onofre de Dip. La seva situació al capdamunt li proporciona unes vistes privilegiades. 

El castell de Pratdip. Trobarem la tomba del Dip?

"El castell de Pratdip era una reduïda construcció en part romànica i en part gòtica. De difícil accés, situat en el punt més alt del poble, dominava un extens territori. Abandonat des del segle XVI, les seves torres i muralles encara donaven, mig derruïdes, una estranya impressió de força i de poder (...) Els perseguidors irromperen dins del castell. Montpalau, com si sabés de cert on havia anat a raure el vampir, cercà les escales que conduïen a la cripta (...) Enmig de la cripta, en un esclat fosforescent, contemplaren amb horror una tomba oberta..." Joan Perucho. Les històries naturals. 

A pocs quilòmetres de Pratdip trobem l'ermita de Santa Marina. El retaule dedicat a la santa, que podem veure, és el tercer. El primer, renaixentista, que ara es conserva a l'església de Pratdip, fou substituït per un de barroc que fou destruït durant la Guerra Civil i temps després es va col·locar el que podem veure en l'actualitat. A l'ermita trobareu el restaurant La cuina del Carlos amb un menú de 22 € bastant complet.

L'ermita de Santa Marina

El retaule. Just al mig, a banda i banda de l'escut, es troben dos dips


2. A Mont-roig recorrent el paisatge que va inspirar Miró

Mont-roig del Camp tenia captivat el pintor Joan Miró. Allà es troba el mas de la seva família, on passava tots els estius, el Mas Miró. Convé que comenceu per fer aquesta visita ja que allà us podreu descarregar una audio-guia al mòbil que us servirà també per als espais exteriors. Al Mas Miró podreu veure la masia, el taller, el galliner, la capella i el jardí. 

La Masia és la típica casa d'indians. Just al costat es troba la casa dels masovers que fou la que va inspirar la famosa pintura La masia, començada aquí i acabada a París i que fou comprada per Hemingway. En l'actualitat es troba a la National Galery de Washington on fou donada per la quarta esposa de l'escriptor. 

La visita al taller és també molt interessant per conèixer de més a prop els espais de treball de Miró.

La Masia

El menjador


La masia i la casa dels masovers

 

El taller

Del jardí destacaríem un garrofer, molt propi de la zona, del qual Miró afirmava dur sempre una garrofa amb ell.
"Quan viatjo sempre duc en el maletí una garrofa de Mont-roig. Mai he perdut aquest contacte amb Mont-Roig. M'ha donat una força d'arbre." Joan Miró
Un cop acabada la visita al mas anem a descobrir els espais del poble que van ser font d'inspiració per al pintor:

- El turó de Les Creus amb la seva vista privilegiada sobre l'església nova i les cases dels voltants.
- El pont, al costat de la cooperativa agrícola.
- La platja de la Pixerota
- L'ermita de la Mare de Deú de la Roca i la capella de sant Ramon.

La capella de Sant Ramon i el quadre de Miró


Vista de l'església vella des de Les Creus i el quadre
 
La visita a l'ermita de la Mare de Déu de la Roca i la capella de Sant Ramon - estan ben juntes- ens va encantar. El paisatge és excepcional i en ocasions sembla que estiguis ben lluny de casa. L'ermita acull una imatge d'una Verge ennegrida que diuen va ser trobada per un pastor. Al costat el restaurant Mare de Déu de la Roca, molt, molt recomanable. El menú, 20€, és d'una gran qualitat. Aquí vam provar el coc de garrofa, el fruit típic de la zona, amb el qual es da farina. També tenen hospedatge.
Una mica més amunt i pujant per unes escales fetes amb la mateixa roca, arribem a la capella de sant Ramon del segle XVI.
 "L'ermita de la Mare de Déu de la Roca sempre ha estat un gran impacte per a mi. Aquell color roig, envinagrat que donà nom al poble." Joan Miró


L'ermita de la Mare de Déu de la Roca

El paisatge és excepcional

3. A Cambrils visitant el parc Samà

Fins fa ben poc ni sospitàvem que a la carretera que uneix Cambrils amb Montbrió es trobés un dels millors parcs de les nostres terres. Un jardí romàntic que té un trosset d'indrets diversos com Cuba, França, Anglaterra, Grècia o qualsevol país d'Àsia. Fou la residència d'estiu del marquès de Marianao, Salvador Samà, qui l'encarregà a l'arquitecte Josep Fontserè que va treballar juntament amb el seu deixeble, Antoni Gaudí. La mà de Gaudí es pot reconèixer fàcilment i encara més si heu estat mai als jardins Artigas, ja que la semblança entre els dos és innegable.
Encara que l'entrada et dona dret a passar el dia sencer, n'hi ha prou amb que us reserveu un matí o una tarda per gaudir d'un passeig que no us deixarà indiferents. Caldria destacar la torre mirador - que es veu des de la carretera- l'estany amb la glorieta, el palau, la cascada i la cova. La vegetació sorprèn a cada pas amb alguns exemplars exòtics i pel que fa als animals, trobareu aus de diferents espècies i l'atracció principal, els cérvols, als quals es pot alimentar amb les bosses de menjar que venen a la recepció.

La torre mirador

El palau


                                                                          L'estany

                        Són molts els racons fotogènics del parc

Els cérvols, un des grans atractius del parc

Que gaudiu molt del Baix Camp! Trobareu més fotos als destacats d'Instagram

Fotos:
Víctor Sanchis
M.Clara Camps




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.