divendres, 4 de juny del 2021

La Baronia de Rialb

 La Baronia de Rialb és un extens municipi de La Noguera que enguany ha estat escollit com a un dels deu indrets finalistes a Capital del Turisme Rural 2021.

Feia temps que teníem ganes de conèixer-la i ara hi hem tingut ocasió. Caldria destacar la gran varietat d'al·licients que presenta: paisatge, aigua, arquitectura, gastronomia, cultura, relax... 

Quins són els imprescindibles en una visita a La Baronia de Rialb?

 El monestir de Santa Maria de Gualter

Santa Maria de Gualter fou un petit priorat depenent de Ripoll que comptava amb els favors dels Comtes d'Urgell. Es tenen notícies del lloc des del segle IX en època de Guifré el Pilós. El conjunt el formen una església i un claustre. Durant molt de temps va estar abandonat i es va anar deteriorant. L'església va patir una explosió durant la Guerra Civil Espanyola, en ser utilitzada com a polvorí, i va perdre el sostre.

 

Santa Maria de Gualter

Darrerament s'han dut a terme obres de rehabilitació i s'han construït unes passarel·les de formigó amb baranes metàl·liques que faciliten la visualització del conjunt. El monestir es pot visitar tots els dissabtes i diumenges d'11 a 13 i hi ha possibilitat de fer visites guiades a les 11 i a les 12.30. Val 5€ i no cal reserva.

L'església va perdre el sostre en ser emprada com a polvorí durant la Guerra Civil

S'han construït passarel·les per facilitar la visió a diferents perspectives


El claustre

 El retaule gòtic de St Esteve que ocupava un dels laterals de l'altar major de l'església, va ser trobat en bon estat i actualment es pot veure al MNAC. Un dels membres del Patronat d'Amics i Protectors del Monestir en va pintar una còpia que es pot veure en la visita.

Còpia del retaule de St. Esteve. L'original es troba al MNAC

La zona de monestir de Gualter és a més destinació Starlight. Què vol dir això? Que es tracta d'un lloc amb certificació de bona qualitat per a la contemplació del cel estrellat i per la pràctica d'activitats relacionades. Un plus, doncs, per aquest magnífic indret.

"Però restar a l'indret de l'encanteri
no m'és donat: no infringir mai les lleis
de l'ordre de la terra, a les palpentes
cal sempre anar vers una llum ignota,
sota les voltes de l'obscuritat".
L'encanteri. Joan Vinyoli


 L'àrea del dolmen de Sòls de Riu

L'àrea del dolmen de Sòls de Riu es troba en acabar la carretera perimetral, sota el pont que duu a La Torre de Rialb i Politg.
En aquesta àrea cal destacar tres elements. Cap d'ells no es troba al seu lloc d'origen sinó que van ser traslladats aquí quan es va construir el pantà de Rialb.
- El dolmen dels Tres Pilars, construcció funerària del període eneolític.

El dolmen dels Tres Pilars, i amb mi, quatre

 - La capella romànica de Sta Eulàlia de Pomanyons , del segle XI. Formava part de la casa fortificada de Pomanyons.

Santa Eulàlia de Pomanyons

- Les cisternes d'aigua. Formaven part també de la casa fortificada de Pomanyons
Servien per recollir l'aigua de la pluja.

Cisternes d'aigua

"Preservem les coses que van tocar, deixem-les allà on eren
quietament. I potser un dia
se't manifestaran".
El silenci dels morts. Joan Vinyoli

Miradors del pantà de Rialb

El riu Rialb, que dona nom al municipi és un afluent del Segre. El seu nom significa riu albí i fa referència al to blanquinós de les seves aigües.
L'any 2000 es va inaugurar l'embassament del mateix nom, el més jove de les nostres terres. Aquí es poden fer diferents activitats com ara piragüisme i també es pot practicar pesca i barranquisme.
Prop de Sta Maria de Gualter es troben dos miradors des dels quals tindreu unes bones vistes d'aquest pantà: el de Torreblanca i el del Pantà de Rialb. Nosaltres vam anar en aquest segon.

Mirador del Pantà de Rialb


 Politg

És un dels pobles més petits que he visitat i un dels més antics del municipi. Destaca l'església de Sant Josep que guarda en el seu interior el retaule de St Iscle i Sta Victòria, que data del segle XIV és d'autor desconegut i escenifica els martiris d'aquests dos sants cordovesos. Per visitar-lo cal posar-se en contacte amb l'oficina de turisme de la Baronia.

Politg. Església de St Josep

La Baronia és sense dubte una bona opció   d'escapada que podeu completar amb altres municipis de La Noguera com Penelles, Ponts o Tiurana.


Fotos:
Víctor Sanchis
M.Clara Camps





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.