dilluns, 24 de maig del 2021

Horta de Sant Joan. Buscant la inspiració de Picasso

 Horta de Sant Joan és un poble de la comarca de la Terra Alta, el nucli urbà del qual està declarat bé cultural d'interès nacional. Aquí va fer Picasso dues estades al llarg de la seva vida, la primera quan tenia només 16 anys, convidat pel seu company i amic, el també pintor Miquel Pallarès, i la segona deu anys després acompanyat de la que era en aquell moment la seva parella sentimental, Fernande Olivier.


Horta de Sant Joan

 Aparquem el cotxe al centre del poble, just al costat de la plaça principal i ens disposem a cercar la inspiració que el pintor va trobar en aquest indret. Per això recorrerem tots els espais que ens recorden l'estada de Picasso a Horta.

Centre Picasso
És una entitat privada que pretén homenatjar el pintor mostrant en facsímil totes les obres que Picasso va fer a Horta i també les que va pintar en altres indrets però inspirades en Horta. Aquets facsímils es troben distribuïts en dues plantes, la primera i la segona, i tot i que es poden fer fotografies generals, no estan permeses les fotos específiques de les obres.

Entrada al Centre Picasso

La planta baixa està dedicada a curiositats diverses sobre el pintor i Horta. Aquí sí que es poden fer fotos. Podem trobar coses molt interessants, com ara la taula al voltant de la qual seia a jugar a dòmino amb els amics i a beure anís, d' El Mono per cert, o els capgrossos, inspirats en la seva obra, que desfilen cada carnaval pels carrers del poble.

La taula amb el dòmino i l'anís d'El Mono


Els capgrossos

El centre Picasso està ubicat a l'antic hospital d'Horta- que com a curiositat us explicaré que abans el topònim era Orta, sense la hac i que Picasso l'anomenava  Horta d'Ebre- i és un edifici d'estil renaixentista.

Hostal del Trompet
 Ubicat a la cèntrica plaça de la Missa, en aquest hostal es van allotjar Picasso i Fernande Olivier durant la segona estada del pintor a Horta, l'any 1909, deu anys després de la primera. Fernande era una dona moderna i independent, que vestia de forma extremada, fumava i bevia la qual cosa va ser causa d'escàndol entre la gent del poble. Expliquen que un dia Picasso va haver de sortir al balcó a espantar un grup de dones que protestaven pel fet que s'allotgessin junts sense estar casats.
"Ell m'ha pintat, m'ha esculpit, m'ha dibuixat desenes de vegades"
Extracte d'una de les cartes de Fernande Olivier a Gertrude Stein


La placa de l'hostal



L'hostal es troba a la plaça de la Missa

L'estudi a la plaça de l'Església
Durant la seva segona estada a Horta, el forner i amic seu Tobies Membrado, li cedeix un estudi a les golfes de casa seva. És aquí on es comença a gestar el cubisme que presidirà les seves obres.

L'església d'Horta
 
El convent de Sant Salvador i muntanya de Santa Bàrbara
Als afores d'Horta, a uns dos quilòmetres, el convent de Sant Salvador s'erigeix majestuós emmarcat dins d'un paisatge perfecte en el qual destaca la muntanya de Santa Bàrbara. No és d'estranyar que aquest escenari inspirés Picasso. Tant el convent com la muntanya van ser pintats per ell. La muntanya de Santa Bàrbara ho fou en totes dues estades.
El convent té el seu origen en l'època dels templers. Durant el segle XVI hi feu estada Fra Salvador a qui se li atribueixen diversos miracles i en honor de qui es va posar el nom, abans estava dedicat a la Mare de Déu dels Àngels
Es pot visitar només els diumenges d'11 a 13 hores amb visita lliure (2€) o guiada (5€). Els diners de l'entrada són destinats a la rehabilitació de l'espai. Us recomano molt la visita guiada ja que si no us passaran per alt moltes coses que són interessants.

El convent de Sant Salvador

El claustre



L'església



La muntanya de Santa Bàrbara, en forma de piràmide, és objecte d'una llegenda que explica que un cavaller templer va trobar a Horta una imatge de la Mare de Déu dels Àngels enterrada. Dos gegants que treballaven allà van començar a discutir on s'havia de construir un convent dedicat a ella. Van decidir tirar una pedra cadascun i la que arribés més lluny indicaria el lloc. Amb el temps aquella pedra fou la muntanya de Santa Bàrbara. 
En el seu cim hi ha diverses ermites i una creu. A dins del monestir es conserven unes fotografies del dia que es va pujar aquella creu a la muntanya.

La muntanya amb el convent als peus


La cova dels Ullals de Morago o cova Picasso
Per completar aquesta ruta Picassiana ens dirigim al parc dels Ports, concretament a l'àrea recreativa de la Franqueta per iniciar una ruta circular de aproximadament 4 Km que passarà per la cova dels Ullals de Morago coneguda com a cova Picasso perquè el pintor s'hi va estar uns quants dies durant la seva primera estada, en companyia del seu amic Pallarès. Aquest recorregut passa pel riu Estrets i per dos espais interpretatius: el de Quiquet i el de La Marbrera.

L'alegria d'arribar a la cova


"Tot el que sé ho he après a Horta"
Pablo Picasso


Fotos:
Víctor Sanchis
M.Clara Camps
Selfies:
Carles Diago


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.