diumenge, 25 de juliol del 2021

Benifallet, navegant per l'Ebre

 Benifallet és un municipi que pertany a la comarca del Baix Ebre, gairebé a la frontera amb la Terra Alta. El seu nom, de procedència àrab, significa "fill de viatger". És un dels grans descobriments que hem fet darrerament voltant per casa nostra. A Benifallet cal dedicar-li un dia sencer perquè tot i no ser gaire gran ens depara unes sorpreses inesperades que cal assaborir amb calma i gaudir-les bé. 

Quines són les sorpreses que en té preparades Benifallet?

Navegar per l'Ebre amb un llagut rèplica dels que anaven i venien pel riu antigament portant mercaderies. El de Benifallet és blanc i verd, colors de l'escut del municipi, i té capacitat per a 47 passatgers. Mentre navegueu us aniran explicant la història del municipi així com la fauna i la flora típiques. Navegareu al voltant d'una hora, en un viatge molt relaxant. Consulteu els preus i els horaris. Millor reservar.

El llagut és una rèplica dels que transportaven mercaderies en l'antiguitat


Un viatge ideal per gaudir de la flora i la fauna del riu

 
I per gaudir del paisatge

    "Barques passaven plenes de cançons.
      No les vèiem pas, només se sentien
Veus d'aigua. Adéu ens feien i morien
del riu, igual i sempre nou, al fons"
Màrius Torres

Visitar unes coves amb estalactites i estalagmites que us deixaran bocabadats. Es tracta de les coves Meravelles i del Dos. Pertanyen a un conjunt de sis coves de les quals només es visiten aquestes dues. Les del Dos són les més petites i no es poden fer fotos. Es diuen així perquè tenen dues boques d'entrada. A dins s'hi ha detectat presència humana i restes de l'època neolítica.

Les coves Meravelles es caracteritzen per la presència d'excèntriques (formacions molt vistoses però de gran fragilitat). Consten de tres sales: la sala del Llapis, la de l'Amfiteatre i la de la Música. En aquestes coves sí es poden fer fotos però només a la sala de l'Amfiteatre. Es visiten només amb guia.

Les coves tenen unes formacions impressionants


Només es pot fotografiar la sala de l'Amfiteatre de la cova Meravelles

"És una hora innocent i alhora perillosa:
degué ser-ho també pe als que feien foc
a dins les coves amb olor de fum"
Joan Margarit

Conèixer els antics safarejos on anaven a fer la bugada les dones del poble. Es troben al costat del riu junt a l'embarcador i es conserven en perfecte estat. La pintora Amanda Corominas hi va pintar uns mosaics al·lusius molt bonics.


Els  mosaics

 
Els safarejos es troben molt ben conservats

"Redescobrim els camps: observa la masia
els ànecs i les oques al bassal
el safareig en un angle solellós
del pati, roba estesa regalima"
Joan Vinyoli
 
Saber dels oficis que tenien els antics habitants del poble gràcies a unes rajoles de ceràmica que es troben a la façana de les cases del carrer del Dr Sastre, també anomenat carrer del Riu que fan referència a l'ofici que tenien els habitants de cada casa, i que es van col·locar als anys 80 amb uns rodolins fets per Francesc Cots. Val la pena recórrer el carrer amb calma llegint cadascuna de les rajoles.

Val la pena llegir les rajoles una a una



Gaudir d'un casc antic amb uns racons increïbles. Trobareu l'església de la Nativitat de la Verge, reconstruïda després de la Guerra Civil i un munt de racons molt fotogènics.

Un dels molts racons per fer fotos




L'església parroquial




Val la pena recórrer tranquil·lament els carrers

"Les cases del meu carrer
una cova a la muntanya
el jardí vermell de flors
l'embarcador de la platja.
Tot és casa meva i tot
m'era i m'és i em serà casa
com si veiés voleiar
la roba estesa de l'àvia"
Enric Casasses


Fotos:
Víctor Sanchis
M.Clara Camps

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.