diumenge, 16 de gener del 2022

Ohrid, la Jerusalem dels Balcans

Ohrid és el nom d'un dels llacs més antics i més profunds d'Europa i també el de la segona ciutat més important de Macedònia del Nord, després d'Skopje, la capital. Per arribar a Ohrid podem volar a Skopje o podem arribar-nos des de Tirana, la capital albanesa, que també es troba a escassa distància d'aquí- el llac actua de frontera natural entre Albània i Macedònia. A l'estiu opera també el petit aeroport de la ciutat.

Els tres tresors d'Ohrid són: el seu llac, el seu casc antic, ambdós Patrimoni de la Humanitat per la Unesco i el proper monestir de Sant Naüm

El llac

Com us he dit abans, el llac d'Ohrid és un dels més antics d'Europa i un dels més bells. Els seus 30 Km d'aigües blaves i transparents, amb una profunditat màxima de 300 metres, té un ecosistema que allotja més de 200 espècies.  De les escates d'una d'aquestes espècies es fan les famoses perles d'Ohrid que trobareu arreu en paradetes i botigues. El secret de la seva fabricació és molt ben guardat pels vilatans.

El llac d'Ohrid

Emmarcada en el bell paisatge del llac trobem l'església de Sant Joan Kaneo, sens dubte la més fotografiada del país per la bellesa del contrast entre el temple, de construcció típica armènia, i el blau del llac.

L'església de Sant Joan Kaneo, la imatge més típica del llac

Just al costat de l'església trobareu el restaurant del mateix nom, Kaneo. Un lloc molt recomanable per tastar la truita del llac, típica d'aquí i la sopa de peix entre d'altres plats. La relació qualitat preu és immillorable i si podeu aconseguir una de les taules a primera línia del llac, l'experiència esdevé divina.


La truita, un dels plats típics

Una bona cosa a fer per pair el dinar és recórrer el camí de ronda que segueix la vora del llac i un cop paït, agafar una de les còmodes barques que us faran un passeig d'uns trenta minuts per les transparents aigües.

Un luxe, recórrer el llac amb aquestes barques

El camí de ronda que voreja el llac

"Caminarà per les vores
mirarà fixament
a esquerra, a dreta
mantenint l'equilibri
per arribar al final".
    Katica Kulavkova

El casc antic

Ohrid fou des de temps molt antics un indret de creuament de camins. Per aquí passava la coneguda Via Egnatia. Això feu que tant grecs com romans s'hi establissin deixant-los un bon llegat. Ohrid és coneguda com la Jerusalem dels Balcans perquè diuen que havia arribat a tenir 365 esglésies, una per a cada dia de l'any. 

Caminar pels seus estrets i empedrats carrers i reviure tota la seva història és una experiència inoblidable. 
No deixeu de visitar l'amfiteatre grec construït a finals de l'època hel·lenística per acollir obres de teatre, música i poesia i que durant el temps dels romans fou habilitat com a lloc on fer lluites de gladiadors. És l'únic d'aquestes característiques que es conserva en tot Macedònia. Al juliol i agost aquí té lloc el Festival d'Estiu que l'omple de música i literatura. En el meu cas, una bona excusa per tornar-hi.

L'amfiteatre grec, únic en tot el país

L'església de Santa Sofia, la més gran de totes. Construïda a finals de segle XI, és d'estil bizantí i té en el seu interior uns frescos força ben conservats dels segles XI a XIII. És considerada la catedral de la ciutat.

Santa Sofia

Interior de l'església

L'església de Holy Mary Perybleptos, al meu parer una de les més boniques. Construïda al segle XIII, conserva en el seu interior uns excepcionals frescos de dos dels artistes bizantins més reconeguts, Miquel i Eutiquios.

L'església Holy Mary, una de les més boniques

Interior de la Holy Mary
La fortalesa de Samuel, es troba dalt de tot del casc antic. Data del segle X i fou restaurada al 2003. Va ser construïda pel tsar Samuel, d'aquí el seu nom.

La fortalesa de Samuel
Tot caminant pel casc antic trobareu diverses construccions típiques que es conserven del període otomà, i com a curiositat veureu que els fanals imiten aquests tipus de construccions.

Una de les construccions típiques i els fanals
 Tot just a l'entrada del casc antic trobareu un carrer de vianants que fou l'antic basar. Val la pena recórre'l. És ple de botigues i al final trobareu la mesquita d'Ali Pashar. 

Mesquita d'Ali Pashar
"Macedònia i jo som petits
i mai creixerem
per aquells que ens veuen
a vista d'ocell"
  Sanja Atanasovska

El monestir de Sant Naüm
A uns trenta quilòmetres del centre d'Ohrid es troba el monestir de Sant Naüm. És un monestir ortodox fundat al segle X per sant Naüm d'Ohrid, escriptor i mestre que es troba enterrat dins. Per sort tant els frescos com l'iconòstasi originals es troben ben conservats. Uns dels frescos representen els sants Cyril i Metodi que són els creadors de l'alfabet ciríl·lic. Per contra l'església original sí que fou destruïda i reconstruïda de nou al segle XVIII. La tomba de sant Naüm es troba en una petita cambra interior i hom creu que si hi acostes l'orella encara pots sentir els batecs del cor del sant. Vam veure gent fer-ho però no ho vam provar personalment, que en temps de Covid aquestes coses fan una mica de respecte.

Monestir de Sant Naüm

Detall dels frescos de l'interior

La tomba del sant. Diuen que encara es poden sentir els batecs del seu cor
Als voltants del monestir uns bonics jardins amb paons contribueixen a la sensació de pau i relax. Diverses parades de records -sobretot de les famoses perles del llac-  i algun restaurant.

Us aconsello aquí el restaurant Ostrovo, un lloc excel·lent per tastar les especialitats locals d'entre les quals destaco el pastís d'espinacs, que està boníssim i les croquetes, que no tenen res a veure amb les nostres però que estan de mort.

 Jardins del monestir

Les croquetes, sí, sí

I imprescindible aquí és acostar-se a les cristal·lines aigües de les fonts del Drim Negre, el riu que flueix des del llac, i fer un passeig amb les típiques barques de rems per observar de ben a prop el paisatge i el turquesa intens de les seves aigües. 

L'intens turquesa de les aigües del Drim
 
Les barques de rems que passegen pel riu

Amb el nostre barquer

Navegant per les fonts del Drim Negre

"Les paraules s'escampen i desapareixen
dins de les cendres de les pedres.
 Lector de les cendres,
 veus el drama històric allà,
 que ve del fons d'aquella primavera fosca".
Aco Sopov

El nostre allotjament a Ohrid
Els preus aquí són molt barats. Així que per menys del que pagaríeu en altres llocs per un hotel normalet aquí us podeu allotjar en un 5*. Nosaltres ho vam fer a l'Unique Resort que ens va encantar. Teníem l'habitació més gran en la que recordo haver-me allotjat mai. No està just al davant del llac com d'altres però tampoc no queda lluny i val la pena els pocs metres de caminada de més. Té Spa gratuït i és de molt nova construcció. Aquí vam passar la nit de Cap d'Any i va ser tota una experiència.

L'habitació de l'Unique Resort 

Taula preparada per al sopar de Cap d'Any

Fotos:
Víctor Sanchis

2 comentaris:

  1. I am glad that my verse about Macedonia was published on the blog. Greetings from Sanja Atanasovska. Macedonia has many beautiful places that foreigners should see. All the best. Much success.

    ResponElimina

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.