diumenge, 23 de gener del 2022

Korça, bressol de la llengua albanesa

 Korça - Korçë en albanès- és la ciutat que més ens va sorprendre en el nostre recorregut per Albània. Situada al sud-est del país, molt propera a les fronteres amb Grècia (35 Km) i Macedònia del Nord (50Km), Korça presenta un estil diferent de les altres ciutats que vam visitar. La vam trobar més europea, més elegant. No en va se la coneix com el París Albanès. Korça és la ciutat on es va originar la llengua albanesa moderna i es va crear la primera escola en albanès. L'edifici d'aquesta primera escola, avui convertida en Museu Nacional de l'Educació té a l'exterior un monument que ret homenatge a la llengua.

El monument a la llengua, al M. N.de l'Educació, l'edifici que acollí la primera escola en albanès

Quins són els 5 imprescindibles a Korça?

1. Meravelleu-vos amb la majestuositat de la Catedral ortodoxa Rinjallja e Krishtit

És un edifici monumental situat al centre de la ciutat. Ens van cridar l'atenció les seves dimensions. Es coneix com la Catedral de la Resurrecció de Crist i és de nova construcció (1995). Ocupa el lloc on anteriorment s'alçava la catedral de Sant Jordi que fou destruïda durant el règim comunista. L'interior, de fusta de caoba, té un gran iconòstasi, d'acord amb les mides de la catedral.

La catedral de la Resurrecció de Crist

De nit les il·luminacions són espectaculars

Interior de la catedral

2. Aneu a sopar o a prendre una copa a l'antic Basar

La zona que ocupava l'antic basar otomà és ara la zona de més marxa de la ciutat. Plena de bars i restaurants amb les seves terrassetes, amb estufes a l'hivern, és el lloc ideal per passejar al capvespre i fer un mos. Trobareu molt ambient.

L'antic basar, la zona amb més marxa

3. Gaudiu al Museu Nacional d'Art Medieval

El Museu Medieval de Korça acull una gran col·lecció d'art religiós medieval, bàsicament icones, la majoria d'elles de pintors albanesos.
Des de l'any 2016 es troba dins d'un modern edifici dissenyat per l'arquitecte alemany Bolles Wilson, amb el suport del govern grec. L'interior, pensat al detall, comprèn diferents salons batejats segons el color de les seves parets: el saló d'or, el vermell, el blanc o el negre.

El Museu Nacional d'Art Medieval ocupa un edifici modern 

4. Passegeu pel boulevard Shën Gjergji

El més gran passeig de vianants de la ciutat. Parteix de la Catedral Ortodoxa i arriba fins al teatre Municipal. Està ple de botigues, restaurants i terrasses. Aquí es troba també el Museu Nacional de l'Educació i la torre Vermella, una torre panoràmica construïda pel mateix arquitecte alemany que el museu, Bolles Wilson.
A mi em va semblar molt poc atractiva però compleix amb la seva missió d'oferir vistes de la ciutat.

En un dels extrems del boulevard es troba el teatre i la torre vermella

5.  Feu una cervesa a la fàbrica de Cervesa Korça

La cervesa més popular del país es produeix aquí i porta el nom de la ciutat. Just al costat del Museu Nacional d'Art Medieval es troba la fàbrica i encara que no es pot veure el procés de fabricació sí val la pena entrar al seu restaurant i prendre in situ la seva cervesa, fresqueta, acabada de fer. I quatre gerres ens van costar 1,80€!

Entrada a la fàbrica de cervesa

La cervesa més popular d'Albània


"Canta, jove, la cançó més bonica que coneguis!
Canta la cançó que bull dins del teu pit!
Deixa que la teva alegria esclati en passió...
Deixa anar la teva cançó, deixa-la volar"
 Migjeni (Millosh Gjerg Nikolla)


El nostre hotel a Korça

A Korça ens vam allotja al Christi's Hotel Borova, un hotel molt cèntric, just al davant de la catedral ortodoxa, amb una relació qualitat preu molt bona. Totalment recomanable.

Fotos:
Víctor Sanchis

Llegiu aquí l'entrada sobre Tirana
Llegiu aquí l'entrada de Berat
Llegiu aquí l'entrada sobre Krujë

Voleu contractar una excursió a Korça des de Tirana? Ho podeu fer AQUÍ






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.