dimarts, 28 de febrer del 2023

Ceský Krumlov, la ciutat més bella de Txèquia

 Ceský Krumlov és una ciutat de la Bohèmia meridional que és patrimoni de la Humanitat des de 1992. Està considerada una de les més belles, si no la que més, de tot Txèquia. Es troba a unes dues hores i mitja amb cotxe des de Praga, a unes tres hores amb bus. 

La visita a Ceský Krumlov per a nosaltres justifica el viatge a Praga. La majoria de gent que visita la ciutat ho fa en una excursió d'un dia des de la capital però pensem que Ceský Krumlov es mereix més que un passeig d'unes hores, ja que és molt el que ofereix. Al menys una nit d'estada creiem que és necessària i millor dues. No us sobrarà temps.

Si us arribeu amb transport públic, des de l'aeroport de Praga, Vacláv Havel, heu d'agafar l'autobús n.191 fins al final, l'estació de Na Knícezí des d'on s'agafen els autobusos de Regiojet. Tenen diverses sortides al dia i el preu ronda els 10€ per bitllet.

Ceský Krumlov

Què podem veure a Ceský Krumlov?

1. El castell

El castell d'aquí, com el de Praga, no respon exactament a la imatge que tenim d'un castell sinó que més aviat és un gran complex que inclou el palau i uns 40 edificis, a més de 5 patis. Data del segle XIII i fou construït per la família Rosenberg, la més poderosa de l'indret.

La torre, preciosa, a la qual val la pena pujar, proporciona unes vistes inigualables de la ciutat. El preu de la pujada està inclòs en el del castell.

La torre del castell

Durant el bon temps (d'abril a octubre) es poden visitar també el teatre barroc, els estables i els jardins però a l'hivern, quan hi hem anat nosaltres, només es pot entrar a l'interior del palau i a la torre. 


Un dels patis del castell

Interior del palau

A l'entrada del castell hi ha un fossar amb ossos bruns. El motiu sembla ser que és perquè aquests animals es trobaven a l'escut d'armes de la família Rosenberg, que estarien emparentats amb els Orsini (d'Orsa, ossa) i que hi viurien aquí des del segle XVII. No ens sembla una bona idea sense dubte.

2. Els monestirs

Al costat del castell trobem la zona dels monestirs que comprèn el monestir Minorita i el de les Clarisses, del segle XIV. Només estan oberts els caps de setmana però la visió exterior del conjunt medieval també val la pena.

Monestir Minorita

3. Església de Sant Vito

L'església de Sant Vito presideix la ciutat i la seva torre octogonal és visible des de tots llocs. És d'estil gòtic tardà.
A l'interior té diferents capelles com la de Sant Joan Nepomucè.
L'entrada és gratuïta i obre tots els dies.

Església de Sant Vito

Interior de Sant Vito

4. La porta Budejovice

Es troba al barri de Latran, que és el barri als peus del castell. És l'única porta d'entrada a la ciutat que es conserva. És diferent per la part de dins que per la part exterior.

La porta Budejovice vista des de dins la ciutat

I vista des de fora

5. La plaça Námestí Svornosti

És la plaça principal de la ciutat, on es troba l'Ajuntament i l'oficina d'informació. Al mig hi ha la Columna de la Pesta, amb una Verge, que commemora el final de l'epidèmia que va assolar Europa  al segle XIV.
És una plaça preciosa, envoltada d'edificis que no et cansaries de mirar. Un d'aquests edificis és l'Authentic Cafe, que a més de bonic, és molt acollidor i el lloc ideal per prendre una bona xocolata calenta o un gelat.

La plaça Námestí Svornosti amb l'Ajuntament, Informació i la columna de la Pesta al centre

Els edificis són preciosos. El verd és l'Authentic Cafe

Encara que feia fred vam optar per un gelat

6. Els ponts: Na Plásti i Lazebnicky Most

Al Na Plásti se'l coneix com el pont ocult. És un pont cobert que es va construir per poder sortir del castell salvant la diferència d'alçada de les penyes. Està decorat amb figures diverses i és també un bon mirador des d'on treure bones fotos de la ciutat.

El pont ocult, un element peculiar del paisatge

Està decorat amb estàtues i és un bon mirador

Al Lazebnicky Most se'l coneix com el pont de fusta i és també un lloc excel·lent per fer fotos. 

El pont de fusta sobre el Moldava

7. La Sinagoga

La Sinagoga es troba al sud de la ciutat. Data del segle XX i és d'estil Art Nouveau. Fou tancada pels nazis i després de la 2a guerra va servir de lloc de pregària per als soldats de l'armada americana. Des de 2012 és de nou una sinagoga.

La Sinagoga

8. Els carrers comercials: Latran, Horni i Radnicní

Una de les millors coses que es pot fer per Ceský Krumlov és recórrer sense presses els seus carrers per gaudir dels edificis, les botigues o els restaurants. D'entre tots, els que tenen més botigues i animació són el carrer de Latran, el d'Horni i el carrer Radnicní. Els aparadors són una delícia. La meva botiga favorita, sense dubte, la Ceský Pernik, la botiga més bonica de pa d'espècies que he vist mai. L'elaboren a partir d'una recepta del segle XVI amb unes formes i colors molt atractius. Al carrer Latran es troba també la cerveseria Eggenberg que elabora la cervesa pròpia de la regió.

La millor botiga de pa d'espècies que he vist mai
 

El carrer de Latran, un dels més animats de la ciutat

9. Els museus

Ceský Krumlov està plena de petits museus interessants i és díficil poder-los visitar tots. Tenen un museu de Cera, un de la Tortura, un de Fotografia, un altre de Llegendes, un Regional i fins i tot un de Titelles. Nosaltres volíem visitar l'Egon Schiele Art Centrum, un museu dedicat al pintor Egon Schiele, deixeble de Klimt, però per mala sort ens el vam trobar tancat per canvi d'exposició. 
Caminant vam trobar un museu molt, molt petit però que va resultar una petita joia, el Muzeum Obchodu, museu del Comerç. Té entrada gratuïta i escenifica les botigues d'abans i guarda una col·lecció interessant d'objectes relacionats. Val la pena fer-hi una visita. No us portarà massa temps.

El Museu del Comerç

Escena d'una botiga d'abans al Museu del Comerç

10. El mirador del seminari Zahrada

Tot i que la ciutat està plena de miradors: la torre del castell, els dos ponts...és recomanable fer una parada en aquest. Si veniu de l'estació d'autobusos serà el primer que trobareu abans d'arribar al centre. Es troba en el parc del costat del seminari jesuïta Zahrada i les fotos que fareu des d'aquí ja us començaran a emocionar.

La primera imatge de Ceský Krumlov des del mirador del seminari Zahrada

On menjar a Ceský Krumlov?

Els restaurants de la ciutat, igual que els edificis, els carrers i les botigues, també tenen un encant especial. Nosaltres vam triar aquests i ens van encantar. De ben segur que n'hi ha més que també valen la pena.

Svejk. A Praga ja havíem estat en un restaurant amb aquest nom, que fa referència a un dels llibres més coneguts de la literatura txeca: Les aventures del bon soldat Svejk. Desconec si hi tenen relació un amb l'altre però el cert és que ens va agradar molt aquest coquetó restaurant de menjar tradicional.

L'Svejk, un restaurant amb molt d'encant


U Dwau Maryí, la taverna de les dues Maries. És un lloc encantador, sempre ple de gent per la qual cosa potser us haureu d'esperar una mica. Aquí és el lloc idoni per menjar el plat típic de Ceský Krumlov: el festí bohemi, un plat sorprenent que es cuina amb pollastre, conill o faisà (a la vostra elecció) acompanyats de pernil cuit, pastís de patata, pastís de blat de moro, patates i amanida. Tot un esdeveniment gastronòmic.

El festí bohemi amb faisà


Krcma Satlavske. Un restaurant amb molt de caliu on l'especialitat són les sopes, d'all o de ceba, servides dins d'un pa. Ideal per als dies freds. 

La sopa de ceba


"Jo era rígid i fred. Jo estava estès sobre un precipici; jo era un pont. En un extrem estaven les puntes dels peus; a l'altre, estaven les mans, aferrades; en el fang tou i fràgil vaig clavar les meves dents, fent-me fort. Els faldons de la meva jaqueta flamejaven als meus costats. En la profunditat xiuxiuejava el gelat rierol de les truites. Cap turista s'animava fins aquestes alçades intransitables, el pont no figura encara en cap mapa. Així jo jeia i esperava; havia d'esperar. Tots els ponts que s'hagin construït algun cop, poden deixar de ser ponts sense esfondrar-se."
Frank Kafka

Si voleu anar a Ceský Krumlov en una excursió des de Praga, podeu reservar-la aquí

Si voleu fer un free tour per Ceský Krumlov, el podeu reservar aquí

Fotos:
Víctor Sanchis

Trobareu més fotos i informació als destacats d'Instagram

 
























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.