dijous, 16 de març del 2023

De ruta literària pel Barrio de las Letras a Madrid

 El Barrio de las Letras és un sector del centre de Madrid anomenat així perquè aquí van viure els escriptors més destacats del Segle d'Or espanyol que, a més, donem nom a alguns dels seus carrers. També aquí es trobaven els Corrals de Comèdies més coneguts de l'època.

No és d'estranyar, doncs, que unes amants de la literatura com som la meva amiga i companya de molts viatges M.Clara, i jo volguéssim recorre'l, ben acompanyades, en la nostra darrera escapada a Madrid.

El Teatro Español, un dels edificis destacables del Barrio de las Letras

 Els 8 punts més destacats de la ruta

1. La sociedad Cervantina- Impremta del Quijote

Comencem aquí, a la Sociedad Cervantina la nostra ruta. Es troba al n.87 del carrer d'Atocha, que és un dels que delimita la zona del barri. Aquí es trobava la impremta de Juan de la Cuesta on es va imprimir per primera vegada la primera part de la novel·la Don Quijote de la Mancha de Miguel de Cervantes, al 1605. En l'actualitat compta amb una rèplica d'aquella impremta que també va donar llum a obres de Lope de Vega, Calderón de la Barca o Tirso de Molina. Es poden fer reserves de visita per a grups en determinats mesos de l'any.

Placa commemorativa a l'entrada de la Sociedad Cervantina

"La libertad, Sancho, és uno de los más preciosos dones que a los hombres dieron los cielos; con ella no pueden igualarse los tesoros que encierra la tierra y el mar encubre; por la libertad, así como por la honra, se puede y debe aventurar la vida." Miguel de Cervantes. Don Quijote de la Mancha


2. Església de San Sebastián

Al mateix carrer d'Atocha, al n.39 es troba aquesta església on van ser batejats, casats i/o acomiadats molts dels escriptors de l'època. Aquí es troba també la tomba de Lope de Vega.

La tomba de Lope de Vega a l'església de San Sebastián

"Creer que un cielo, en un infierno cabe,
dar la vida y el alma a un desengaño;
esto es amor, quien lo probó lo sabe."
 Lope de Vega


3. Carrer de las Huertas

El carrer més animat del barri. Cervantes va viure al n. 16-18 on avui en dia es troba la famosa taberna Alberto. En aquest mateix edifici va escriure alguns capítols de la 2a part del Quijote i de Los trabajos de Persiles y Segismunda i va concloure Viaje al Parnaso. També visqué en aquest carrer Fernández de Moratín. 

El terra està il·lustrat amb fragments literaris.

Fragments coneguts il·lustren el paviment

Aquí es troba també El jardín del Ángel - al costat de la plaça del Ángel- que en l'actualitat és una floristeria però fou un cementiri on estaven enterrats diversos escriptors de l'època.

La floristeria del Jardín del Ángel fou un cementiri on estaven enterrats diversos escriptors

"Los piadosos cielos te paguen, piadoso señor, el bien que me has hecho, que mal se pueden llevar las tristezas del ánimo si no se esfuerzan los descaecimientos del cuerpo." Miguel de Cervantes. Los trabajos de Persiles y Segismunda


4. Plaça Santa Ana

En aquesta plaça es troba el Teatro Español, que abans fou El Corral del Príncipe i també les estàtues dels escriptors Federico García Lorca i Calderón de la Barca. És una plaça animada amb moltes terrassetes, ideal per fer un descans abans de seguir amb la ruta.

Federico García Lorca a la plaça Santa Ana

L'estàtua de Calderón de la Barca a la mateixa plaça

"Qué es la vida? Un frenesí
Qué es la vida? Una ilusión, una sombra, una ficción
y el mayor bien es pequeño
pues todo en la vida es sueño
y los sueños, sueños son."
   Calderon de la Barca. La vida es sueño


5. Carrer de la Cruz amb carrer Espoz y Mina

En aquest creuament es trobava el Teatro de la Cruz, un dels sis Corrales de Comedias que en el segle XVI hi havia a Madrid i on es representaven obres de Lope de Vega o Calderón de la Barca entre d'altres. Fou enderrocat al segle XIX i una placa commemorativa recorda que un dia va ser aquí.

La placa que recorda el Corral de la Cruz


6. Església de San José

És l'església de l'antic convent de San Hermenegildo i aquí va ser on Lope de Vega va celebrar la seva primera missa quan va ser ordenat sacerdot després de la mort de la seva segona esposa Juana de Guardo.

Església de San José

La placa commemorativa

"Hoy que vuelvo con lágrimas a veros,
clavadme vos a vos en vuestro leño
y tendréisme seguro con tres clavos".
     Lope de Vega


7. Carrer del León

En aquest carrer, també anomenat carrer del Mentidero, va viure els seus darrers dies Miguel de Cervantes. Un Mentidero era al Segle d'Or, un lloc on la gent es reunia per parlar de temes diversos i sembla ser que aquí es trobava un dels més coneguts. En aquest carrer, al n. 27, va néixer també el premi Nobel de Literatura Jacinto Benavente i s'ubicaven alguns bars de tertúlies com el del Prado (a la cantonada amb el passeig del Prado) on probablement Gustavo Adolfo Bécquet va escriure les seves famoses Rimas y Leyendas.

Placa al davant de la que fou la darrera casa de Cervantes

8. Carrer Cervantes

Antigament anomenat carrer de Francos, en la cantonada amb el carrer de León és on es trobava la darrera casa de Cervantes, on va morir, i és per això que el nom del carrer es va canviar de Francos a Cervantes.
En el n. 11 d'aquest carrer es troba la Casa Museo Lope de Vega que val molt la pena visitar (cal reserva). Aquí va viure l'insigne escriptor la darrera etapa de la seva vida, des del seu matrimoni amb Juana de Guardo fins a la seva mort. Aquí va escriure alguns dels seus textos més importants, aquí morí el seu fill Carlos Félix, amb només set anys i la seva segona esposa Juana de Guardo en donar a llum a la darrera filla legítima del poeta, Feliciana. El darrer amor de l'escriptor, Marta de Nevares,  morí també aquí cega i dement.
Al 1935,coincidint amb els 300 anys de la mort de Lope, la casa fou oberta al públic com a museu.
En una de les estances de la casa Lope de Vega es va veure obligat a allotjar - per ordre reial- el capità Alatriste.

Casa museo Lope de Vega

Llibres de l'època a la Casa Museo

"Ir y quedarse, y con quedar partirse,
partir sin alma y ir con alma ajena,
oir la dulce voz de una sirena
y no poder, del árbol desasirse."
    Lope de Vega

Fotos:
Víctor Sanchis

Preferiu fer la ruta guiada? Reserveu un Free Tour aquí
Voleu conèixer més coses de Madrid? Llegiu aquesta entrada sobre Madrid.

Trobareu més fotos i informació de Madrid als destacats d'Instagram

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.