dimecres, 22 de febrer del 2023

Secrets de Madrid

 Recentment hem estat 3 vegades a Madrid: una amb motiu de Fitur, l'altra poc després, ja que de la llista de coses que teníem preparada, amb l'agenda atapeïda de Fitur, ens en van quedar moltes per fer i la tercera per La Feria del Libro.  I qui es pot resistir a anar a Madrid amb les ofertes que l'alta velocitat ofereix? OuigoIryo o Avlo? Que en dues hores i mitja i des de 7€ et porten allà. 

Madrid és una ciutat que no te l'acabes. Té tanta oferta en tots els àmbits!! Cultural, gastronòmica, d’oci... Aquí us deixo només algunes propostes que ens han agradat de les moltíssimes que la ciutat ofereix. Aquests són els meus "secrets":

1. Un mirador

 Hotel Riu plaza España

La terrassa de l'hotel Riu a la cèntrica plaza d'España, s'ha convertit merescudament en el millor mirador de Madrid. Si us hi allotgeu, podreu pujar gratuïtament, si no ho podreu fer també previ pagament de 5€ (fins a les 17h) o 10€ a partir de les 17h i els caps de setmana.

A dalt, a part de les millors vistes, trobareu el 360 Rooftop Sky bar on prendre alguna cosa en tan magnífic entorn que ha estat batejat com el Cel de Madrid. Destaca una passarel·la transparent, no apta per a persones amb vertigen.

La terrassa es troba a les plantes 26 i 27 i cal accedir per la part del darrere, no per l'interior de l'hotel.

Les millors vistes de Madrid


Es troba a les plantes 26 i 27 de l'hotel Riu

2. Tres esglésies

San Antonio de los Alemanes

Aquest ha estat un gran descobriment ja que ni tan sols coneixíem la seva existència. 
Es tracta d'un temple totalment pintat al fresc, d'una gran bellesa. Data de finals del segle XVII. Es troba al creuament dels carrers Puebla i Baja de San Pablo, al barri de Malasaña
Es pot visitar als matins de 10 a 14 i algunes tardes hi ha visita guiada. El preu és de 5€ i inclou audioguia.
Val la pena baixar també a la petita cripta on hi ha diverses tombes amb inscripcions força curioses.

Tot el temple està pintat al fresc

Detall de les pintures

A la cripta hi ha diverses tombes amb inscripcions ben curioses


San Manuel i San Benito

Ubicada al carrer Alcalá, just davant del Parque del Retiro, aquest temple d'estil neobizantí, de marbre blanc sosté una majestuosa cúpula de coure vermell. Si la veieu de nit, il·luminada, encara fa més impressió. Val la pena arribar-s'hi. 

De nit, il·luminada, encara és més espectacular


San Antonio de la Florida

Una altra joia amagada, decorada amb frescos de Goya i on es troba enterrat el pintor des de que al 1919 foren traslladades aquí les seves despulles des de Bordeus on havia mort. Com aquesta església era de culte, per preservar les pintures, s'hi va construir una capella idèntica just al costat. L'entrada és gratuïta. Consulteu aquí la ubicació i els horaris.

Frescos de Goya i la tomba del pintor a San Antonio de la Florida


3. Quatre Tavernes per anar de tapes

Casa Julio

Casa Julio s'autodefineix com una "tasca castiza, de ambiente animado, conocida por sus croquetas caseras" i així és. Un molt bon lloc per fer un mos, amb bon ambient, bon preu i personal molt amable i evidentment cal tastar les seves croquetes, algunes tan originals con les de botifarró negre i codony o les d'espinacs, panses i gorgonzola. Boníssimes!!
El trobareu al carrer de la Madera, 37

Casa Julio, una molt bona opció

Les croquetes casolanes són el plat estrella de la casa

Bareto

El Bareto, al carrer d'Alcalá és un bon lloc per fer unes tapes en ple centre de la ciutat. Un lloc agradable, un personal molt simpàtic i un excel·lent menjar. Cal tastar la ensaladilla rusa, genial i fer un raconet per a les postres ja que tant el pastís de formatge com el pastís àrab - en el que encara somio- estan espectaculars.

Guardeu gana per a les postres

El Schotis

El trobareu al carrer de la Cava Baja, un dels que té més tavernes de tota la ciutat. El vam descobrir casualment i va ser un encert. El personal és molt, molt agradable i el lloc ben "castizo", com el seu nom indica. Les albergínies amb romesco, espectaculars.

Bones tapes! Les albergínies, de deu.

Los huevos de Lucio

També a La Cava Baja com l'anterior Los huevos de Lucio es defineix com el Fasfood del segle XVII. És una taberna "castiza" on sense dubte cal provar els ous. Els tradicionals, ferrats amb patates, estan de mort.

El meu regne per uns bons ous ferrats


4. Cinc Restaurants

El perro y la galleta

El perro y la galleta són sis restaurants al centre de Madrid on menjar bé i amb un entorn tranquil sense que la butxaca se'ns ressenti massa. El seu nom prové del fet que accepten gossos (això sí, sempre que siguin educats) i les seves postres estan fetes a partir de galetes. Consulteu a la seva pàgina web les diferents ubicacions. 

El perro y la galleta

Bon menjar a preus raonables


Rosi la Loca

Rosi la loca és com aterrar a Alícia al país de les meravelles en ple centre de Madrid. S'autodefineix com "taberna de tapas y locos" i és un lloc encantador, amb gent encantadora i menjar per gaudir-ne, presentat com si fóssiu dins del conte, amb una vaixella feta especialment per a ells. Això sí, cal reservar amb una mica de temps perquè sempre està ben ple.

Les croquetes: a més de ben presentades, boníssimes

La cerda de Chueca

Aquest restaurant del grup Le Coco té molta cura amb la presentació dels plats i també amb la seva qualitat. En un entorn ben divertit - disruptiu en diuen ells- i també amb una vaixella espectacular, que aviat es podrà comprar al seu web, l'experiència és molt recomanable. A destacar la ensalada rosa, que està boníssima.

Així serveixen la sangria

I així l'amanida

Casa Maravillas

Un dels plats més tradicionals de Madrid es, sense dubte, el seu famós cocido. I si en voleu tastar un de bo, heu d'anar a Taberna Casa Maravillas, al carrer Jorge Juan, al barri de Salamanca. Servit en "tres vuelcos" com en diuen aquí: un per a la sopa, de fideus fins, servida amb "piparres", cigrons, un oli per sucar pa, diví, i una salsa amb tomàquet; un altre per a les verdures i un tercer per a la carn. El local també té molt d'encant.


Cocido madrileño a Casa Maravillas

Inclán Brutal

L'Inclan Brutal és, com diu el seu nom, brutal i una mica esperpèntic com ho era Valle Inclán, també. Està ubicat en ple barri de les Lletres i és tota una experiència tant pel que fa al menjar com als còctels. Tot presentat de forma immillorable per gaudir no sols dels sabors sinó també dels colors i les formes.
Cal reservar amb temps. I no oblideu abans d'entrar o en sortir, fer-vos una foto amb el "jefe", el genial escriptor de la generació del 98 Ramon M. del Valle Inclán.

Tot és color

Brutal!

Cada plat en el seu recipient especial

La foto amb en Ramon M. no pot faltar

5. I per últim una Cafeteria i una pastisseria

El jardín secreto

El jardín secreto és un d'aquells llocs, on anar a prendre una copa o un batut, que és pura màgia, talment com entrar dins d'un conte de fades. Obren a partir de les 18 hores. El trobareu al carrer del Conde Duque, 2

El jardín secreto



La Duquesita

La Duquesita és una pastisseria de les que et tempten. T'ho menjaries tot. Pastisseria moderna - l'Oriol Balaguer està a càrrec de l'obrador- dins un edifici clàssic ja que es va fundar al 1914. Esmorzar o berenar aquí és tot un luxe que no us causarà la ruïna.

El croissant estava tot ell farcit de trufa


Un bonus track: L'Espacio Wow

L'Espacio Wow és un nou concepte de centre comercial, inaugurat al 2022 a la Gran Via 18 en l'edifici que ocupava l'antic hotel Roma. Les plantes 5 i 6 s'han habilitat com a espai gastronòmic, el Penthouse by Wow. Val la pena entrar a fer un cop d'ull ja que l'espai és molt atractiu amb un disseny molt avantguardista.

El nou centre comercial Wow


"Ya nunca podrá dormirse
porque si Madrid se duerme,
querrá despertarse un día
y el alba no vendrá a verle".
  Rafael Alberti

Fotos:
Víctor Sanchis
M.Clara Camps

Trobareu més informació i fotos als destacats d'Instagram





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.