dissabte, 7 d’octubre del 2017

Viatjant per Polònia

Ja feia temps que teníem ganes de visitar Polònia, un dels països d'Europa que ens quedava pendent i aquest estiu hem trobat el moment adient per fer-ho.
Polònia és un país gran i com la nostra estada seria de nou dies, no el podíem veure sencer. Vam triar, doncs, un recorregut que incloïa quatre de les sis ciutats que teníem ganes de conèixer: Varsòvia, Cracóvia, Poznan i Wroclaw. Les dues que ens falten ens queden pendents per alguna altra escapada: Gdansk i Torum.
Com a dada pràctica, Polònia no té euro. La seva moneda es diu zloty i per cada euro et donen aproximadament quatre zlotys. El millor lloc on canviar són les Kantor, cases de canvi oficial però aneu amb compte i comproveu bé quin canvi us apliquen.
Comencen el trajecte

Varsòvia
La capital del país ha estat el primer lloc on hem anat. Ja sabíem abans d'arribar que és una ciutat reconstruïda totalment després de la 2a guerra mundial però encara i així ens ha sorprès gratament. Varsòvia fa olor a dolços i destil·la música de Chopin arreu. Varsóvia és la ciutat de Chopin, de Marie Curie i de Copèrnic i tots tres es troben ben representats.
Per començar la visita el millor és arribar cap a la part antiga de la ciutat. Stare Miasto
A la plaça Zamkowy trobareu el Castell Reial. Val la pena deixar-se caure sobre les 11'15 h quan cada dia un trompetista ens dóna la benvinguda des d'una de les finestres del castell. La plaça és molt interessant, amb les seves cases de colors i la columna dedicada a Segismund, el rei que va traslladar la capitalitat des de Cracòvia a Varsòvia.


El Castell Reial

La columna de Segismund

Vista general de la plaça
A poques passes d'allà trobareu la catedral dedicada a St Joan. És d'estil gòtic i té una façana ben original. L'interior també és molt recomanable.

Exterior de la catedral

interior

Just al darrere de la catedral es troba la plaça Kanonia al centre de la qual hi ha una gran campana. Diu la llegenda que si vols tenir bona sort has de donar-li tres voltes. Nosaltres per si de cas, ho vam fer.
Tres voltes al voltant de la campana


Des de la catedral ens arribarem a l'antiga plaça del mercat, Stare Miasto, sense dubte la millor plaça de la ciutat. Està plena de vida. Allà trobareu la Sireneta de Varsòvia. Una llegenda l'emparenta amb la de Copenhague, sembla ser que serien germanes.

La sireneta de Varsóvia
Stare Miasto
Des d'aquí, una caminadeta breu fins a la plaça del Mercat de la Ciutat Nova, Nowe Miasto. No té l'encant d'aquesta però també s'ha de veure. L'església de l'Esperit Sant li dóna color. De camí passareu pel museu Marie Curie, i prop d'allà una estàtua commemora la insigne descobridora del radi, nascuda aquí

Nowe Miasto

Esteu en una bona zona per menjar alguna cosa. Una zona plena de restaurants típìcs on tastar la gastronomia local. Nosaltres ens vam decidir pel Pasieka, era un dels que havia llegit alguna recomanació i ens va agradar, tant el menjar com el servei, encantador. Vam tastar els pierogi un dels plats més típics, una mena de pasta bullida farcida. Boníssims. Els van tornar a menjar al llarg del viatge en diverses ocasions
El Pasieka
Els pierogi

Des d'aquí ens arribarem a la Barbacana, fortificació reconstruïda després de la 2a guerra a imitació de l'original , del segle XIV, que protegia la ciutat. Just al darrere trobarem l'estàtua del Petit Insurrecte que commemora la participació dels nens en l'alçament de 1944

La Barbacana
El petit insurrecte amb el seu casc massa gran per al seu cap
Abans que es faci fosc toca pujar dalt de tot del Palau de la Cultura i la Ciència, l'edifici més alt de la ciutat.
Palau de la Cultura i de la Ciència
I aquí el tenim, les vistes de la ciutat des de dalt són espectaculars. La pujada es fa amb ascensor previ pagament de 20 zlotys, uns 5 euros.
En baixar del Palau us trobareu amb un mosaic, a terra, que indica per on passava el mur que tancava el gueto.

Aquí s'aixecava el mur del gueto.

Ganes de berenar? La pastisseria A. Bikle, tota una institució a la ciutat, us espera farcida de dolços, a quin amb més bona pinta.

Pastisseria A. Bikle


Abans de sopar encara queda temps per fer un volt pel barri de Praga, el barri bohemi de la ciutat. Allà ens esperen dues sorpreses ben agradables: la catedral de st Miquel i st Florià i el Monument als músics ambulants.

Catedral de st Miquel i st Florià


Monument als músics ambulants.
De tornada al centre les vistes sobre el Vístula, el riu que passa per Varsòvia, al caure la tarda, valen molt la pena.
El Vístula

I no podíem abandonar Varsòvia sense seguir les passes del gran músic nascut allà:  Frederic Chopin. La ruta té tres punts importants: l'església de la sta Creu on es conserva el seu cor, el parc Lazienski on es troba el monument commemoratiu i on tots les diumenges a la tarda es pot gaudir d'un recital de piano gratuït a l'aire lliure, i la seva casa natal. Fins i tot hi ha una aplicació anomenada De selfies amb Chopin per poder-te fer fotos en aquests llocs emblemàtics. A mi m'agraden molt aquestes històries i me la vaig baixar.

Aquí es conserva el cor del músic


Jugant amb l'aplicació. Parc Lazienski



Casa natal

Deixem Varsovia amb les paraules d'Adam Mickiewicz, poeta romàntic local.

"Admiro la vostra bellesa, ara en completa adoració, i canto sobre ella perquè us desitjo" Pan Tadeusz


Cracòvia


Cracòvia és, a opinió meva, la millor ciutat per visitar de Polònia.Si la volem recórrer bé haurem de tenir en compte les quatre zones importants d'aquesta ciutat: el Stare Miasto o barri vell, el turó de Wawel, el barri de Kazimierz i el barri de Podgórze.

1. Comencem pel centre, la ciutat vella. La Rynek Glówny és la plaça principal de Cracòvia, és també la plaça medieval més gran d'Europa i una veritable delícia. Al bell mig hi trobareu Sukiennice, la Llotja dels Draps, avui en dia convertida en un acolorit mercat, com els que a mi m'agraden, ple de souvenirs. Els millors, els d'àmbar que podeu comprar en forma d'anells, arracades, braçalets, penjolls... És ben difícil no caure en la temptació. Seguint per la plaça, podeu veure també la basílica de sta Maria que té les dues torres desiguals sembla ser que per alguna discussió entre germans, la petita església de st Aldabert i la torre de l'Ajuntament. Us hi podreu passar hores. En sortir d'allà camineu en direcció a la Barbacana i des d'allà al carrer Florianska, un dels més comercials, a l'inici del qual trobareu la Porta de St Florià, una de les antigues portes d'entrada a la ciutat.

Rynek Glówny


Exterior de la Llotja dels Draps



Interior de l'edifici



Basílica de sta Maria
Torre de l'Ajuntament
Porta de st Florià
2. El turó de Wawel amb els seus dos edificis més importants, el Castell Reial i la Catedral. També es pot visitar la cova i pujar a una de les torres, la Sandomierska des d'on obtindreu unes molt bones vistes del Vístula. En sortir de la cova torbareu un drac que cada més o menys cinc minuts escup foc per la boca. Càmera a punt que és un moment.

La catedral de Cracòvia. Preciosa
Vista general amb el Castell Reial i la Catedral
El drac de Wawel
3.  Kazimierz, el barri jueu. Val molt la pena. Nosaltres estàvem allotjats aquí i ens va agradar molt. Aquí podreu visitar les sinagoges: la Remuh és l'única activa en l'actualitat . Us recomano també la Tempel, és molt bonica i l'única que té un pis a dalt per a les dones.
Una experiència imperdible aquí és anar a la plaça central a menjar un zapiekanka, una mena de panini amb els ingredients que vulgueu. La gràcia és que al mig de la plaça hi trobareu un edifici rodó ple de finestres i cadascuna és una botiga de zapiekanki. Trieu la que us agradi més, o la que tingui més cua, que de vegades és indicatiu d'alguna cosa i a gaudir-los. Estan ben bons.

Sinagoga Remuh

Sinagoga Tempel

A veure on ens comprarem el zapiekanka
Hem encertat perquè estan boníssims
4. Podgórze, l'antic gueto jueu. Aquí començarem per visitar l'antiga fàbrica de Schindler. Una visita molt interessant. Abans havíem tornat a veure la pel·lícula així que la vam gaudir molt.

Despatx de Schindler

Els que formaren part de la llista. Pell de gallina
Després val la pena arribar-se a la plaça dels Herois del Gueto i passar a veure les restes del mur que encara es conserven.
Plaça dels Herois del Gueto
Restes del mur

"Arribarà el dia que acabi aquesta terrible guerra i tornarem a ser persones com els altres i no solament jueus" Anna Frank

Als voltants de Cracòvia hi ha dues excursions imperdibles: les mines de sal de Wieliczka i el camp d'extermini d'Auschwitz- Birkenau

Les mines de sal de Wieliczka es troben a uns deu quilòmetres de la ciutat. Podeu arribar amb un microbús, que surt de l'estació central d'autobusos o utilitzant els serveis d'Uber, que surten molt bé de preu. També hi ha excursions organitzades que inclouen desplaçament. És convenient reservar amb anterioritat per Internet per assegurar-vos que teniu plaça en un tour amb l'idioma triat (bé, català de moment no) ja que no es poden visitar si no és en visita guiada. El recorregut dura unes tres hores i millor anar amb calçat còmode. Es comença baixant un munt d'esglaons però tranquils, la pujada, hores després, es fa en ascensor. Es pot visitar una part molt petita, les mines són molt grans però no us decebrà. Hi ha diverses capelles entre les quals la millor és la de sta Kinga, escultures... i tot fet amb sal.
Un dels grups escultòrics que representa la llegenda de sta Kinga
Capella de sta Kinga

Auschwitz- Birkenau es troba a uns 70 Km de la ciutat. Com en el cas de les mines de sal podem optar per agafar un bus que surt de l'estació d'autobusos o bé una excursió guiada que inclou també el transport. En aquest cas nosaltres vam optar per la primera opció. Vam agafar el microbús (ben petit per cert) que ens va deixar a Auschwitz 1 i, com el que ens feia gràcia visitar era Birkenau, des d'allà vam agafar una llançadora gratuïta que ens hi va dur.
El camp és molt gran i molt impactant, impossible visitar-lo tot. I com una imatge val més que mil paraules, millor mireu les fotos i us feu una idea del silenci tan pregon que regna en aquest lloc.

Entrada a Birkenau
Barracons
Monument als presoners
Extensions inacabables de terreny
"Pocs són els homes que saben callar i respectar el silenci dels altres". Primo Levi

Poznan

A Poznan la vam anomenar la ciutat de les cabres. I és que elles són el simbol de la ciutat. Cada dia a les 12 del migdia la gent es concentra davant del rellotge de l'Ajuntament per veure com dues cabretes (això prové d'una antiga llegenda que diu que se li van escapar al cuiner reial) xoquen dotze vegades. És ben curiós.

Les dues cabres que toquen les dotze

La plaça de l'Ajuntament - Stare Rynek- té, però, molts més atractius que aquest: les seves acolorides cases, les seves fonts, la més destacable de totes és la de l'Aigüadera; els seus bars i restaurants on prendre alguna cosa admirant el magnífic Ajuntament ...

Les acolorides cases
L'aigüadera que dóna nom a la font
L'Ajuntament

Poznan ens té reservats encara força atractius més: l'església de sant Estanislau, preciosa per fora i per dintre, el carrer Polwiejska amb l'estàtua del Vell Marych que representa un personatge que es va popularitzar en un programa de ràdio i que podria ser qualsevol ciutadà amb la seva bicicleta, el centre comercial Stary Browar, antiga fàbrica de cervesa; la Catedral i el Llac Malta , un llac artificial on es reuneixen les famílies per dinar o realitzar diferents esports aquàtics.
Tot amb la tranquil·litat i la pau que es respira passejant pels seus carrers.
Església de St Estanislau
El Vell Marych
El centre Comercial Stary Browar
La Catedral
Un restaurant molt, molt recomanable és el Weranda Cafe. Les seves amanides són excel·lents i la seva decoració, de les més maques que he vist. N'hi ha dos locals: un dins del centre comercial Stary Browar i l'altre al carrer Świętosławska ben a prop de l'església de St Estanislau.



Interior del Weranda Caffe

"El món només pot ser abastat per l'acció, no per la contemplació" Jacob Bronowski (matemàtic polonès d'origen jueu)

Wroclaw

Wroclaw, capital de la cultura l'any 2016, ens mostra els seus millors atractius, com és habitual, a la plaça de l'Ajuntment, Rynek, però us asseguro que en té uns quants més: L'església de Sta Maria Magadalena amb les seves torres comunicades per un pont, el pont de les bruixes; l'illa de La Catedral amb els seus ponts sobre el riu Òder, una de les coses que més em van agradar; la Universitat dins la qual no us podeu perdre l'Aula Leopoldina, una meravella;  el Panorama Raclawice, una exposició que alberga un únic quadre en 360 graus i el complex Hala Stulecia amb el pavelló del Centenari i la font Multimèdia amb espectacles de llum a cada hora. Un plaer tot plegat.

Rynek

   
Aula Leopoldina
     
Font Multimèdia
   
Catedral

   
L'edifici que alberga el quadre en 360º Panorama Raclawice
   
El riu amb la catedral

Wroclaw és també la ciutat dels nans (Krasnake). Ells ocupen el carrer i és molt divertit buscar-los, càmera en mà. Són petites figures col·locades en llocs estratègics de la ciutat i al costat dels edificis més destacats. La iniciativa va sorgir com una forma de protesta de l'Alternativa Taronja, un grup que s'oposava al règim comunista i que tenia un nan com a símbol. Buscar-los és com una gimcana, això fa que sigui una bona ciutat per visitar amb nens.Jo em vaig divertit com una nena.

És ben divertit trobar-los
Quan menys t'ho esperes te n'apareix un

El dels llibres, un dels meus favorits




"Polonia mea est"  Erasme de Rotterdam

I això és tot.  Sóc conscient que em deixo moltes coses però explicar-les totes és impossible. Millor aneu i ho comproveu en directe.

KONIEC (que vol dir final)

Fotos: Víctor Sanchis

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.