diumenge, 16 de setembre del 2018

Dubai, top ten

Diu un proverbi àrab "Facis allò que facis, ha de ser el millor" i a Dubai això s'ho apliquen, sense dubte: el millor hotel - de set estrelles - el més gran centre comercial,  l'edifici més alt... Sempre més i millor. Això és Dubai, la ciutat que competeix per estar sempre dalt de tot del rànquing de tot.

Dubai és un dels set Emirats Àrabs Units (EAU), situat a la costa del golf Pèrsic, en el desert d'Aràbia.  Podeu volar des de Barcelona en vol directe, amb la companyia Emirates o, més econòmic, amb escala, amb diverses companyies aèries. Nosaltres hem volat amb Aeroflot, fent escala, curta, a Moscou. I no en tenim cap queixa.

Pe veure bé Dubai n'hi ha prou amb quatre o cinc dies. No cal més. Si hi aneu a l'estiu, com hem fet nosaltres, la calor és molt angoixant, tot i que hi ha aire condicionat arreu i com tampoc és un lloc on hagis de fer llargues caminades, se suporta bé i té l'avantatge de ser temporada baixa, raó per la qual podreu assaborir-ho tot amb més tranquil·litat, sense tanta gent. Si hi aneu entre octubre i març trobareu una temperatura més agradable, gaudireu millor de les platges però, això sí, trobareu més gent i fareu més cues. 

Poseu-vos en marxa, que comencem a recórrer Dubai

1.  El barri de Dubai Marina

"Si el que vols dir no és més bell que el silenci, no ho diguis pas." Proverbi àrab.

Conegut també com a Nou Dubai. Ubicat al voltant d'un canal artificial de 3'5 Km. de llarg i amb accés directe al mar, el Dubai Marina és un lloc fantàstic per passejar, sobretot al capvespre. Dubai esdevé màgica quan es fa de nit i tot s'il·lumina. Té també el seu centre comercial, el Marina Mall. Us recomano agafar els vaixells turístics que naveguen pel canal. Per 25 AED, uns 6 euros, podreu baixar a qualsevol de les quatre parades que fa i tornar a pujar quan vulgueu. De nit té un encant especial, molt especial.


Els vaixells turístics que recorren el canal de Marina


La màgia de la nit


Tot s'il·lumina
2.  Per l'illa Palm Jumeirah a l'hotel Atlantis amb el monorail

"Aprendre és créixer" Proverbi àrab

L'illa Palm Jumeirah, una de les famoses illes en forma de palmera de Dubai, és una forma molt enginyosa de guanyar metres de costa. Val la pena descobrir-la i la millor manera de fer-ho és amb el monorail que recorre tot el "tronc" de la palmera fins al final de tot on es troba el famós hotel Atlantis, de cinc estrelles. Aquest mitjà de transport us permetrà veure, còmodament i sense passar calor, les luxoses vil·les que poblen cadascuna de les "fulles" de la palmera així com les platges.
El monorail és un mitjà de transport molt modern, funciona sense conductor.
Un cop arribats al final, és interessant fer-se unes fotos amb l'Atlantis de fons i alguna passejada pels voltants.


Amb el monorail



El luxós hotel Atlantis


Una selfie amb l'hotel de fons no pot faltar

3. A la platja ! La Mer, la platja de moda

"Qui vol fer una cosa troba un mitjà, qui no, troba una excusa" Proverbi àrab

Anar a la platja quan hi ha una temperatura de 42 graus i l'aigua és calenta sembla a priori una mica masoquista. I més quan per llogar una estoneta un para-sol i unes hamaques et demanen 200 AED, 50 euros. Però quan vols fer una cosa i en tens ganes l'has de fer, així que nosaltres volíem platja i platja vam tenir. Una ombreta sota una palmera, com feia tothom, una remullada en una aigua excessivament calenta, ens eixuguem i a dinar. 
La Mer és la platja de moda a Dubai. Està ben muntada, no es pot negar. Té tot l'aire d'una platja californiana, un munt de restaurants i botigues de souvenirs en una mena de parc temàtic que ens recordava Port Aventura 


Autobús cap a La Mer. Per sort passava pel nostre hotel

Casetes de colors

Passejant per La Mer
Amb aires de platja americana
Ens recorda Port Aventura

4. El Burj Khalifa, la Dubai fountain i el Dubai Mall

"El passat ha fugit, el futur encara no ha arribat però el present és teu" Proverbi àrab

Sense dubte una de les estrelles de Dubai és el Dubai Mall (un mall ja haureu vist que és un centre comercial) és espectacular. El més gran del món, sí, però no és aquest el seu únic atractiu. Un aquari gegant us farà obrir una boca de pam, i no serà l'única sorpresa que us espera. Anireu trobant arreu.
A l'exterior del centre, la Dubai Fountain es posa en funcionament cada mitja hora, a partir de les sis de la tarda, amb un espectacle de llum, aigua i música que us encantarà. Cada vegada és diferent. Així que no podreu resistir-vos a veure'l més d'una vegada.  
I per si tot això fos poc, des de l'interior del centre comercial podreu accedir també al Burj Khalifa,  l'edifici, ara per ara, més alt del món. Amb una entrada, no pas barata, al voltant de 135 AED ,uns 32 euros, depenen de l'hora del dia en què pugeu, podreu arribar fins als pisos 124 i 125 i admirar les fantàstiques vistes que s'hi albiren. És possible pujar una mica més amunt però per això haureu de pagar al voltant de 370 AED, 92 euros ,per persona. No val la pena, la diferència d'alçada sembla ser que no és molt significativa.


L'aquari del Dubai Mall
Espectacularment gran
Sorpreses que hom troba passejant pel centre
El Burj Khalifa
El Burj Khalifa i la fountain
Dalt del Burj Khalifa

5. Pel Dubai antic: Al Fahidi, Al Seef i els socs. Creuant el creek amb abra

"El més ric és aquell que es conforma amb el que té". Proverbi àrab

Al Fahidi és el barri antic de Dubai. Les seves construccions criden l'atenció per tenir una mena de pals que sobresurten. Són captadors de vent. Serveixen per agafar el vent i canalitzar-lo fins les cases, com una mena d'aire condicionat. Molts d'aquests antics edificis s'han transformat en botigues, bars o restaurants. Passejar pel barri és molt relaxant. És un barri en alça, l'estan promocionant molt i construint nous habitatges, això sí, a imitació dels antics. El preu, prohibitiu, és clar.
Al Seef és el barri que s'estén al llarg de la vora del creek, la ria natural que divideix Dubai en dues parts. Per creuar d'un costat a l'altre val la pena agafar una abra, les barques tradicionals de fusta que van d'una vora a l' altra del creek. El bitllet us costarà l'enorme quantitat d'un AED (25 cèntims). 
Al Seef és l'antic barri cultural de l'emirat i s'està reconvertint en un gran passeig ple de restaurants i zones d'oci.
Al l'altra banda del creek arribareu als socs. És per xalar de valent. Jo sóc una fan dels mercats, mercadillos, socs, medines ... i els de Dubai valen la pena. Us recomano especialment els de les espècies i el de l'or tot i que el de la seda i els perfums també mereixen una visita. 
El soc de les espècies. Aliment per a la vista, l'olfacte i el gust

El modern barri d'Al Seef a la vora del creek

Les construccions d'Al Fahidi amb els "captadors de vent"


L'abra, la barca típìca


El soc de l'or
Dalt de l'abra

6. Buscant la millor foto del Burj al Arab

"Es millor encendre un llum que maleir la foscor" Proverbi àrab

El Burj al Arab és l'hotel més luxós del món. L'únic amb set estrelles. Es troba en una illa privada a la qual no es pot accedir si no tens reserva per allotjar-te o al menys per dinar o sopar. Tot a preus prohibitius. El millor lloc per fer-te les típiques fotos amb l'hotel al fons - que després compararem amb l'hotel W de Barcelona - és la platja del Jumeirah 3. Allà trobareu fins i tot un mirador per poder-les fer més còmodament . No podíem marxar de Dubai sense aquest tòpic. 


I aquí estem, amb el Burj al Arab de fons
Vinga fotos. ja que hem vingut aquí expressament!
Aquestes des del mirador

7. La mesquita Jumeirah

"Un cor tranquil és millor que una bossa plena d'or". Proverbi àrab

La mesquita Jumeirah és la més gran de Dubai. És l'unica que poden visitar els no musulmans però té un horari molt restringit. Només de dissabte a dijous a les deu del matí. No la vam visitar per dintre, només per fora. No obstant val la pena acostar-s'hi.


Mesquita Jumeirah

8. El centre comercial  Mall of the Emirates


"Castiga els que et tenen enveja fent-los el bé" Proverbi àrab

Al centre comercial Mall of the Emirates val la pena acostar-se només per veure l'estació d'esquí que hi han construït.  És al·lucinant. Té una àrea només per a nens amb monitors que els van guiant per les diferents activitats i una altra per adults,  amb telecadires, remuntadors i ... tot allò que ha de tenir una estació d'esquí. I dins d'un centre comercial. Per flipar!


L'estació d'esquí
Veient la zona infantil t'agafen unes ganes de tornar a ser nen.
9 L'aventura del desert

"Qui no comprèn una mirada tampoc comprendrà una llarga explicació". Proverbi àrab

Si viatges a Dubai has d'anar al desert. El desert és una de les excursions més fantàstiques que hom pot fer. Per a mi, era la tercera incursió al  desert: la primera va ser Wadi Rum a Jordània, recorregut tranquil·let, amb poques dunes, 4X4 descobert i atrotinat, paradeta al mig per poder trepitjar la sorra rogenca, que encara guardo a casa com un tresor, i poca cosa més. La segona va ser al Marroc, amb camell i nit sota les estrelles (en l'hotel de més estrelles del món, com l'anomenava el nostre guia), una experiència fascinant, i la tercera aquesta: capvespre, veure posar-se el sol, activitats diferents i un bon sopar. Sense deixar de banda la conducció per les dunes que, sort que es fa amb xofers experts,  que si no no ho podria pas explicar.
L'aventura comença cap al migdia quan et venen a recollir a l'hotel amb un 4x4 - cobert i amb aire condicionat - on caben sis persones. Des d'allà fins arribar al desert de Rub al-Jali és més o menys una horeta, amb parada per si algú s'anima a anar amb quad (pagament a part). Mentre, el xofer baixa la pressió dels pneumàtics i cap a les dunes. Després de treure l'adrenalina per tots els porus de la pell fem una altra parada per admirar la posta de sol i fer sandboard, ens arribem al campament on podem realitzar activitats diferents. Jo les vaig fer totes, no me'n volia perdre ni una: tastar la shisha, tatuar-me amb henna, anar amb camell, establir amistat amb un falcó, vestir-me d'autòctona, fer un cafè amb bunyols de mel... tot. Després d'un bon sopar amb barbacoa, sopes,  amanides i dolços i un espectacle de dansa et retornen a l'hotel. Una tarda, nit inoblidable.
Nosaltres vam contractar l'excursió amb Oceanair travels a través de l'agència Civitatis i vam quedar molt contents. El preu, al voltant dels 50 euros, ben amortitzats.

Contracta aquí la teva excursió al desert de Dubai


Fumant amb la shisha
El tatuatge de henna


Fent sandboard
Quin bon sopar!
Els 4x4
10. Coses pràctiques

No deixeu d'agafar el metro alguna vegada, és una experiència molt interessant. Hi ha vagons classe or ( el bitllet val el doble) i vagons exclusius per a dones. Però la manera més còmoda i barata de recórrer Dubai és amb taxi. Els taxis són molt barats. Fixeu-vos que tenen el sostre de colors diferents. Els que tenen el sostre rosa estan conduïts per dones però poden ser utilitzats també per homes. Els que són tots blancs són taxis limusines, el preu, pactat amb antelació, sol ser dues o fins i tot tres vegades mes car que els altres. 

A Dubai trobareu llocs on menjar i on allotjar-vos aptes per a totes les butxaques. No cal dir que només els potentats es poden allotjar als hotels de més luxe com el Burj al Arab o l'Atlantis però en trobareu de molt més assequibles i que valen la pena. Nosaltres ens hem allotjat en un barri que tot just ara comença a despuntar, Al Barsha, concretament a l'hotel Atana i ens ha agradat tant que el recomanem molt i molt. Té autobusos gratuïts fins a l'estació de metro més propera i als llocs més turístics, el personal és molt amable, les habitacions estan molt bé i l'esmorzar és fantàstic.  

Si us heu plantejar anar a Dubai, no espereu més. Aneu-hi, us sorprendrà

Fotos:
Víctor Sanchis


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.