Josep Maria Jujol fou un arquitecte, dissenyador i pintor modernista que va ser deixeble i col·laborador de Gaudí. Va treballar amb ell diversos projectes a la casa Batlló, la casa Milà, el Park Güell o la Sagrada Família. Jujol va ser arquitecte municipal de Sant Joan Despí on va deixar obres com Can Negre o la Torre de la Creu, que ja coneixíem, però de les obres que ens ha deixat per Tarragona, on havia nascut, no en sabíem res. Una fotografia, a les xarxes socials, del monestir de Montserrat a Montferri ens va esperonar a conèixer aquesta i altres meravelles que ens ha deixat pel Camp de Tarragona.
La ruta Jujol per Tarragona en cinc indrets clau:
1. Santuari de la Mare de Déu de Montserrat a Montferri (Alt Camp)
Els habitants de Montferri tenien per costum celebrar el final de la verema amb una peregrinació a Montserrat. Per tal que no haguessin d'anar tan lluny, el jesuïta Daniel Vives, familiar llunyà de Jujol, li encarregà a l'arquitecte la construcció d'un santuari en unes terres que pertanyien a la seva família. Tot el poble en ple hi va col·laborar en la construcció.
Jujol va concebre el santuari com un vaixell orientat cap a Montserrat i en les voltes exteriors hi va voler representar les muntanyes. La part interior té unes escales per pujar al cambril de la Verge a imitació també de les del monestir. El conjunt, tant l'exterior com l'interior és una veritable meravella que ens va deixar amb la boca oberta. Com podia ser que no haguéssim sabut de la seva existència durant tant de temps?
L'exterior del monestir. S'observen molt bé les voltes en forma de muntanyes
L'interior és preciós i també té un cambril amb la Verge
2. Església del Sagrat Cor de Vistabella. La Secuita (Tarragonès)
Una altra de les obres mestres de l'arquitecte. Es va construir amb un pressupost molt modest gràcies a l'aportació d'una família i la col·laboració de tot el poble. Cal destacar la cúpula hexagonal acabada en un original campanar triangular. Per visitar-la per dins cal concertar la visita Nosaltres la vam trobar en obres i vam aprofitar per escolar-nos i veure una mica de refilada el seu interior.
Església del Sagrat Cor de Vistabella
Detall del campanar triangular
Interior de l'església
3. Casa Bofarull. Els Pallaresos (Tarragonès)
La
casa Bofarull era una antiga masia del segle XVII que fou reformada per Jujol a partir de l'any 1914. La reforma es va fer per encàrrec de la família Bofarull. Entre els elements més destacables trobem un brollador en forma de drac, els arcs semicirculars i el meu detall favorit: un àngel parallamps que havia exercit també de penell.
Les visites es fan només amb reserva prèvia.
"La grandiosa i rústica casa del segle XVII, es converteix en mans de l'arquitecte Jujol, en elegant, còmoda i vistosa mansió" Josep M.Jujol (fill de l'arquitecte)
Façana principal de la casa
L'àngel parallamps que actua també de penell
Als Pallaresos es troba també el Centre Jujol. Es tracta d'un edifici construït també per l'arquitecte i que fou l'antic Ajuntament i allotjà també les antigues escoles.
L'antic Ajuntament avui centre Jujol
4. L'ermita del Roser. Vallmoll (Alt Camp)
L'ermita del Roser es va començar a construir al segle XVI. Al 1925 Jujol va dur a terme una reforma important amb la col·laboració d'altres artesans locals de la qual destaca la rosassa, la creu de la porta i les pintures exteriors.
Ermita del Roser
Al costat de l'ermita es troba la plaça Arquitecte Jujol, inaugurada el 2016 que pretén homenatjar l'arquitecte, presidida per un monument de pedra i un gran mural. La plaça forma part d'un projecte per remodelar els terrenys propers a l'ermita.
Un fragment del gran mural
El monument de pedra
5. La font de l'ermita de Loreto. Bràfim (Alt Camp)
L'ermita del Loreto a Bràfim és un edifici neoromànic que data del segle XIX.
Just al costat de l'ermita es troba la font, obra de Jujol. Té una base octogonal de pedra amb una serp enrotllada i sobre la qual s'aixeca la figura en ferro d'un cigne. Al punt més alt es troba una creu. És una de les obres més desconegudes de l'arquitecte. La bassa amb granotes que l'envolta va ser afegida després. No és obra de Jujol i contrasta bastant amb el seu estil.
La font de l'ermita de Loreto
"Com una font, a voltes la paraula diu els secrets del món" Joan Vinyoli
On dinar i dormir durant la ruta?
A Vistabella vam trobar un restaurant amb una relació qualitat preu excepcional. El seu nom és també molt adequat: es tracta del
Casal Jujol regentat per dues germanes molt simpàtiques que et preparen un menú per 10€ que està per llepar-se els dits.
Un dels plats del menú: suquet de rap
A Montferri, aprofitant que era temps de calçots vam fer una calçotada al
Castell de Rocamora que també ens va agradar molt. És de les més completes que hem fet i l'entorn també val molt la pena.
Un bon lloc per fer una calçotada
Ens vam allotjat a
Vil·la Marcia a Altafulla, una casa de 6 habitacions que ens va agradar moltíssim, amb unes estances àmplies, una propietària molt simpàtica i atenta i un esmorzar genial. Ens van rebre amb una ampolleta de cava a la nevera i uns bombons. Tot un luxe. La part exterior és molt àmplia, amb diferents racons on passar una estona de tranquil·litat i una piscina.
La nostra habitació. El llit fins i tot tenia un dosser
Detall de l'escala que puja a les habitacions
Un detall del jardí: unes rajoles que expliquen el Quixot. Bon descobriment!!
"Del Camp de Tarragona
ma musa és jardinera,
dels boscos és la fada
del mar és la cerceta.
Per xó aquest ramell m'envia
de romaní i ginesta
de flors de la campinya
i d'algues i de madrèpores."
Josep Aladern
Fantàstic!!! Molt fan de Jujol.
ResponElimina