dimecres, 23 de novembre del 2022

Maastricht, una ciutat per descobrir

 Maastricht és una ciutat dels Països Baixos que associem amb el tractat signat al 1992 pels membres de la Comunitat Europea però que turísticament és molt poc coneguda, per desgràcia, ja que la capital de la província de Limburg és una ciutat preciosa amb uns quants "tresors" que valen realment la pena fins al punt de volar expressament - hi ha vols de baix cost al seu minúscul aeroport- per conèixer-los. Us ho vaig a demostrar.

Maastricht ens va donar molt més del que esperàvem

- La llibreria Boekhandel Dominicanen

La Boekhandel Dominicanen va ser el nostre al·licient per anar a Maastricht, no sabíem encara que en trobaríem molts més. Està considerada una de les llibreries més boniques del món i ho és. Ja forma part de l'entrada al blog sobre les meves llibreries favorites que podeu llegir aquí. Es troba dins d'una antiga església dominicana del segle XIII, d'estil gòtic, que havia servit també com a estable, dipòsit, escorxador i magatzem de bicicletes. Les seves tres plantes plenes de llibres i el seu encantador cafè Cofeelovers us seduiran, segur.

La llibreria es troba en una antiga església del s. XIII

Preciosa!!


Tres plantes plenes de llibres i el cafè al fons

 - Les esglésies

Maastricht té quatre esglésies precioses que mereix la pena visitar:
Una d'elles és la basílica de Sint Servaas, ubicada al centre de la ciutat, a la plaça Vitjhof. Té un estil híbrid amb prevalença de romànic. Just al costat, a la mateixa plaça, trobem l'església de Sint Janskerk, d'estil gòtic amb la seva espectacular torre vermella. Sint Servatius és catòlica, aquesta és protestant. L'interior ens va sorprendre molt gratament.

Sint Servaas i Sint Jans, les dues a la cèntrica plaça Vitjhof

La tercera, molt espectacular, és la basílica Our Lady, també d'estil romànic. És un dels edificis més bells de la ciutat.

La basílica Our Lady

A l'altra costat del riu es troba Sint Martinus, una església catòlica d'estil neogòtic molt elegant, construïda sobre una antiga església medieval.

Sint Martinus

Un consell és que si esteu en diumenge, aprofiteu aquest dia per visitar les esglésies ja que no haureu de pagar entrada i fins i tot potser tindreu sort com nosaltres i podreu gaudir de l'assaig d'algun concert. Això sí, fugiu de les hores d'ofici ja que possiblement no us deixaran entrar.

"Tardor amarada de pluja
i dels ulls tristos de les esglésies. Les antigues
pedres ens consolen durant aquests darrers
mesos de l'any, davant el remolí d'aigua
sense vores per on corre el vent".
  Llum crepuscular, Maastricht. Hans van de Waarsenburg


- El riu Mosa i les coves de Sint Peter

El Mosa (Maas aquí) és el riu que passa per la ciutat i li dona nom - Maastricht significa creuament pel Maas. Està travessat per diferents ponts entre els que destaquen el de Sant Servaas, de pedra, d'estil romànic i el Hoge, d'acer, molt més modern, inaugurat el 2003.
Passejar pel costat del riu és una de les millors coses que es pot fer a la ciutat, a més de molt relaxant, trobareu edificis curiosos com el Bonnefanten Museu, però el millor sense dubte és navegar. Hi ha creuers d'una hora pel riu, no obstant el meu consell és que combineu el passeig amb la visita a les coves de Sint Peter que són de difícil accés d'altra manera i valen molt la pena. En aquest cas la durada serà de tres hores, unes dues a les coves entre visita i anar i tornar, i una de passeig pel riu. Trobareu la informació aquí. Compte! A poc de sortir, el vaixell fa una parada a les coves i, si heu agafat visita, heu de baixar. Nosaltres ens vam despistar pensant que trigaria més en arribar. Sort que la tripulació és molt amable i ens va deixar quedar al següent creuer i ens van avisar perquè no ens tornéssim a passar de llarg.

En embarcar us fan una foto que us vendran en desembarcar

Les coves de Sint Peter van ser un gran descobriment que no esperàvem, un d'aquests "tresors" dels que us parlava a l'inici. Aquestes coves, que durant anys van ser el lloc d'extracció de la marga- un tipus de roca- durant el segle XIX es van convertir en un lloc de promoció del turisme amb dibuixos, inscripcions i pintures  que convidaven a viatjar. Són més de vint mil passadissos plens de dibuixos a carbó i inscripcions diverses. Durant alguns períodes històrics van servir també de refugi. S'han de visitar amb guia i no separar-te d'ell. És obvi que amb tants passadissos anar per lliure seria perillós.

Un dels grafits que va fer un estudiant que després fou il·lustrador

Un altre 

"Aigua dolça, després sal,
i així un cop i un altre, això és
el que el Maas vol, quan flueix.

Però també, el Maas
vol ponts, espectaculars
ponts sota els quals lluir
el seu aspecte hivernal".
          Maas. Hans Van de Waarsenburg


- El casc antic

Passejar pel casc antic de Maastricht us depararà moltes sorpreses. Començant per les places: la Vitjhop, la plaça principal, de la que us he parlat abans, que allotja dues de les esglésies i molts bars i restaurants; la Markt on està l'Ajuntament, sempre plena de paradetes on comprar formatge, embotit, xurros... Si hi esteu en divendres, aquí fan el mercat setmanal i és una passada. Ens vam passar tot el matí entre robes, formatges, plantes, guarniments nadalencs... I ens vam firar. També vam dinar, com ho fan els locals, tastant el kebbeling, un peix fregit, tallat a trossets, amb salses diferents, que està boníssim.

El mercat de divendres a la Markt place

Els formatges!!

Feu com els locals i mengeu el kebbeling

Passeu a veure la porta Helpoort (que significa porta de l'infern) i les restes de la muralla. És la porta més antiga dels Països Baixos. Passegeu pels voltants, pel barri de Jekerkwartier on el riu Jeker, afluent del Mosa, deixa uns racons preciosos.

Helpoort (Porta de l'infern)

Un dels preciosos racons de Jekerkwartier

El riu Jeker ens deixa uns racons molt fotogènics

I en definitiva, camineu pels bonics carrerons, gaudint dels edificis i les botigues encantadores, que hi anireu trobant. Sobretot anoteu el carrer Grote Gracht, el més comercial de tots.

Una de les botigues que em va robar el cor


- L'Aldenhofpark

És el parc més conegut de la ciutat. Un bon lloc per passejar i relaxar-se. Sense dubte l'estrella principal del parc és l'estàtua de D'Artagnan que està just a l'entrada. Sobta una mica trobar-la aquí, ja que D'Artagnan era francès, però el famós heroi literari de Dumas va existir realment i va morir aquí, durant la guerra francoholandesa, i aquí ha quedat immortalitzat.

Una per a totes i totes per a una

"Com que tres?- va dir D'Artagnan. Nosaltres som quatre. Jo no tinc el vestit de mosqueter però en tinc el coratge, crec."
  Alexandre Dumas. Els tres mosqueters

El parc, a més, té racons molt tranquils i fotogènics i fins i tot alguns animals.

Un dels racons que ens va agradar

- L'antic molí de Bisschopsmolen

La visita al Bisschopsmolen és molt interessant. És un antic molí d'aigua, molt ben conservat, que avui allotja una fleca. A la visita s'afegeix l'al·licient de tastar el vlaai, el pastís típic de Limburg, farcit de fruita: cireres, poma, albercoc. No us el perdeu. Està boníssim. Nosaltres vam tastar el de cirera i el d'albercoc. El de poma s'havia acabat.

L'antic molí

El vlaai. Deliciós!!!

On menjar a Maastricht?

De Brandweerkantine: diuen que és el restaurant més bonic de tot Maastricht. La veritat és que és molt maco. Ocupa el que fou una caserna de bombers i és molt acollidor. El menjar també està molt bé i el personal és molt simpàtic. Molt recomanable. El trobareu a Capucijnenstraat 21.

Sopant al Brandweerkantine

El local, una antiga estació de bombers

Van Buuren: restaurant molt cèntric, a la plaça Vrouveplein, just al davant de la basílica Our Lady, una zona amb molta animació nocturna. La sopa de ceba, amb pa i formatge, estava d'escàndol.

La sopa de ceba!!

Gaudint del sopar a Van Buuren

On allotjar-se a Maastricht?

Nosaltres ens vam allotjar just al centre de la ciutat, a la plaça Markt, a l'hotel de la Bourse. És un hotel petit, ubicat a l'interior del restaurant cafeteria del mateix nom, amb unes habitacions còmodes i un esmorzar força complet. La relació qualitat preu és excel·lent.

L'habitació de l'hotel de la Bourse
Fotos:
Imma Castro
Teresó Feixas
Montse Alonso
Marta Bonastre
Àurea Vivancos
Les meves companyes de viatge!!!

Trobareu més fotos i info als destacats d'Instagram




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.