dimecres, 7 de desembre del 2022

Nadal a Vigo. Propostes per viure la nit i el dia

 N'havíem sentit a parlar tant de Vigo i la dèria del seu alcalde per convertir la ciutat amb la més il·luminada del món, que ens ha picat la curiositat i ens hem escapat un parell de dies a tafanejar una mica i a descobrir que realment són espectaculars però, també,  que hi ha vida a Vigo més enllà dels onze milions de LED.

Aquest Pare Noel és una de les novetats d'enguany

Vigo de nit

Quan arriben les 18:30 comença la festa. És l'hora de l'encesa diària dels llums, que acabarà a les 00:30 excepte en dies especials com la Nit de Nadal o la de Cap d'any què allargaran l'horari fins a a les 2:00 Comença la desfilada de gent de totes les edats, càmera del mòbil preparada, que l'espectacle s'ho val. 

Què ens espera en els més de 400 carrers engalanats per a l'ocasió?

- L'avet gegant de Porta do Sol de més de 35 metres i que ens delecta amb la seva bona música: Happy Christmas de John Lennon, les bandes sonores de Pirates del Carib i El darrer dels Mohicans, All I want for Christmas is you de Mariah Carey, English man in New York d'Sting i el vals n.2 de Shostakovich.

L'icònic arbre de Porta do Sol

- També a Porta do Sol trobem una gran carrossa de conte de fades on podeu pujar i fer-vos fotos com si fóssiu princeses i prínceps per uns instants.

La gran carrossa dels contes de Fades

- La gran nòria de la Plaça de Compostela, ideal per veure les decoracions nadalenques des de dalt. Té una alçada de 60 metres i costa 5€. A la zona de Rosalía de Castro hi ha més atraccions com ara una muntanya russa o autos de xoc.

La nòria la trobareu a la plaça Compostela

- El Cies Market, és el mercat de Nadal. Té més de cent casetes amb menjar i decoracions nadalenques. Es troba a plaça Compostela. 

Més de cent casetes al Cies Market

- El paquet de regal de Gran Vía amb Urzaiz: és dels ornaments més grans. S'il·lumina amb diferents projeccions com missatges de felicitació o un ninot de gingebre ballant. 

El megaregal

- L'estrella d'Orient i el gran ninot de neu de García Barbón. L'estrella té una alçada de 7 metres i una llargada de quasi 18m; el ninot de neu fa 13 metres d'alçada.

Em sento petita sota aquesta estrella

- La bola de Nadal del carrer Urzaiz: es troba al costat del famós fanal que és punt de trobada de la gent d'allà, al creuament amb el carrer Príncipe.

La bola d'Urzaiz

- El bosc de Nadal i el castell lluminós de Policarpo Sanz: una altra de les novetats d'enguany. Tot el carrer Policarpo Sanz està ple de decoracions.

El bosc de Nadal

- Els angelets amb trompeta. Es troben a l'església Santiago de Vigo. N'hi ha dos a cada costat de l'entrada i també són novetat d'enguany.

Dos dels quatre àngels de l'entrada de l'església

I en definitiva, recórrer el Casco Vello amb esperit nadalenc i mòbil a punt. Si no voleu caminar tant sempre podeu agafar el trenet que us farà el recorregut per 5€. Trobareu la informació aquí. També podeu optar per un Free Tour gratuït pels carrers il·luminats. Podeu reservar-lo aquí

Vigo de dia

Però mentre no es fa fosc i comença la festa, Vigo té moltes altres coses que oferir-vos. Aquí van les nostres propostes per a un parell de dies.

- Monte de O Castro

El Monte de O Castro és el lloc on es va originar la ciutat. Aquí es va construir a l'Edat Mitjana el castell d'O Castro i la fortalesa que unia aquest amb l'altre castell de la ciutat, el de San Sebastián, de la qual només se'n conserva una part. És un bon lloc per tenir vistes sobre la ciutat i la ria. La pujada costa una mica però val la pena quan s'arriba a dalt. El Monument a la batalla de Rande -  tres àncores gegants- és un dels seus elements destacats.

L'antiga muralla

Monument a la batalla de Rande, bones vistes i un bon lloc per passejar

 - El Mercado da Pedra

El Mercado da Pedra ja fa temps que no funciona com a tal sinó que les poques botigues que queden són outlets de roba i amb molt poc encant, la veritat, però l'ambient de la zona i voltants sí que ens va atraure molt. Venedors de records i terrassetes on menjar o prendre una copa. Sobretot l'anomenat carrer de les Ostres, que en realitat es diu rua de la Pescadería, però es coneix així per les parades d'ostres al carrer on les podeu comprar directament del viver i menjar-les en el local que vulgueu, sense cap problema. Nosaltres vam triar seure a Pura y Concha i aprofitar per dinar, després us en parlo.

Al carrer de les ostres les podreu comprar ben fresques

Estaven molt, molt bones

- El port 

El port de Vigo és un dels ports pesquers més importants del món i un dels punts forts de la ciutat. Des d'aquí surten vaixells a les illes Cies però per mala sort nostra, en temporada baixa només els caps de setmana. Podeu reservar la vostra excursió aquí. També es poden fer recorreguts guiats que solen incloure una visita a algun viver de marisc. Trobareu més informació aquí. Nosaltres ens vam haver de conformar amb veure la famosa escultura de Jules Verne, que en la seva novel·la Vint mil llegües de viatge submarí, fa al·lusió a la ciutat i al seu port.

L'escultura homenatge a Jules Verne

"Bé, senyor Annorax, som a la badia de Vigo, i només de vostè depèn que pugui conèixer els seus secrets (...)
No he de fer res més que recollir allò que han perdut els homes, i no sols en aquesta badia de Vigo sinó també en els múltiples escenaris de naufragis registrats en els meus mapes dels fons submarins."
      Jules Verne

També a la zona portuària es troba el centre comercial A Laxe. Si pugeu a la seva terrassa trobareu un gronxador amb unes vistes privilegiades a la ria i a les illes Cies. Val la pena aprofitar-ho i fer unes quantes fotos.
 
El gronxador del centre comercial A Laxe

- El mirador d'Oliveira

Al passeig Alfons XII, a la plaça de A Fonte,  en ple centre de la ciutat, trobareu una vella olivera que és el símbol de la ciutat. Hi figura en el seu escut. A Vigo se la coneix també com la ciutat olívica. Aquesta olivera té al voltant de dos-cents anys i recorda la història de la ciutat relacionada amb aquests arbres que l'envoltaven i que foren talats pels Reis Catòlics com a càstig perquè els nobles d'aquí van donar suport a La Beltraneja, la seva enemiga. Els seus habitants diuen que l'arbre simbolitza la ciutat perquè creix fort i sense parar. 
Just davant d'aquesta olivera es troba el mirador preferit pels locals per contemplar la ria.

La famosa olivera de Vigo

Vistes des del mirador d'Alfons XII

- El barri mariner de Bouzas

Bouzas és el barri mariner de Vigo. Fins al 1904 era un municipi independent. Val la pena fer un passeig fins allà. Des del centre de Vigo és més o menys una hora a peu. Hi ha autobusos també que us hi duran. Un cop allà visiteu el mercat i els carrerons que hi ha a la part del darrere d'aquest com la rua Pazo, la rua Cristo o la Rua Tomás A Alonso, amb alguns edificis molt interesants. Arribeu-vos a l'església, dedicada a Sant Miquel i gaudiu d'un passeig d'uns tres Km d'anada i tornada vorejant la ria, el paseo dos Peixes, amenitzat per les escultures de bronze de José Molares - el mateix escultor de l'estàtua de Jules Verne- dels peixos típics d'aquí. Si a sobre el dia es assolejat o coincidiu amb la posta de sol, el plaer ja no té límits.

Mercat de Bouzas

Església de Sant Miquel

Edifici al n. 24 de la rua Pazo

Paseo dos Peixes

Una de les escultures de José Molares


On menjar a Vigo?

- Taverna Elígio. Un dels imperdibles de la ciutat. Aquesta taverna centenària va ser lloc de trobada d'intel·lectuals i és un lloc excel·lent per fer un mos, formal o informal, amb bon menjar i bon ambient. Es troba a Ta da Aurora, 4, a tocar de la Porta do Sol.

Les escopinyes fresques, boníssimes

Si fa bo, aquí fora és un bon lloc per seure i gaudir de l'ambient

- Pura y ConchaPura &Concha és el lloc que vam triar, al carrer de Les Ostres per menjar-nos les que vam comprar i aprofitar per dinar. Ens va agradar el fet que és un lloc que es basa en el concepte carn o peix, amb dues cartes diferents: la de Pura, tota de carn; i la de Concha, de peix. Pura i Conxa van ser dues àvies reals i aprofiten per fer un homenatge a totes aquelles àvies i les seves receptes. Nosaltres ens vam decantar per la de peix i ens va agradar molt. Bon lloc per tastar el pop, les zamburinyes o els calamars.

Entre Pura i Concha, vam triar Concha

- La Tita Rivera: a la Plaça Compostela 17 trobareu la cerveseria Tita Rivera, just davant del mercat de Nadal Cies Market. La vam descobrir de casualitat ja quela nostra intenció era sopar al market però un parell - no més- de gotes inoportunes ens va fer desistir, per por a que anés a més. Ens va agradar molt, el lloc, el menjar i per suposat la cervesa artesana que ells mateixos fabriquen. 

Unes bones cerveses i unes tapes de qualitat

BO PROVEITO

On dormir a Vigo?

A Vigo vam dormir a l'hotel Ogalia, un hotel molt cèntric, senzill però molt confortable. És un hotel familiar, amb unes habitacions molt còmodes i un personal molt amable i eficient. 


Fotos:
Víctor Sanchis

Trobareu més informació i fotos als destacats d'Instagram





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.