dimecres, 9 de novembre del 2022

Rovaniemi, la ciutat on sempre és Nadal

 A Rovaniemi, capital de la Lapònia finlandesa, sempre és Nadal. I és que Rovaniemi és la ciutat de Santa Claus i és evident que allà on viu Santa, viu el Nadal.

Ara ja es pot arribar a Rovaniemi amb vol directe de Vueling. Els preus, tant de vols com d'allotjaments es disparen molt a partir de mitjans novembre, és per això, que a no ser que us faci molta il·lusió anar en aquelles dates, és millor evitar-les. Nosaltres hi hem estat a finals d'octubre i hem fet una immersió a l'hivern i al Nadal tot de cop, que també ens ha resultat interessant. Ara és un bon temps per gaudir de les aurores boreals i hem reduït el pressupost ben bé un 50% respecte a un mes més tard.

Pel que fa als dies d'estada, uns cinc dies és ideal per conèixer aquesta zona, gaudir dels seus encants i no arruïnar-vos.

Les aurores boreals són un dels grans atractius de Rovaniemi

Només arribar a l'aeroport de Rovaniemi, aeroport oficial de Santa Claus, ja comencem a introduir-nos al Nadal i aquest ambient es quedarà amb nosaltres fins que marxem.

Aeroport de Rovaniemi


Quines activitats podeu fer a la Lapònia finlandesa?

- Visitar Rovaniemi

A Rovaniemi n'hi ha prou amb que li dediqueu mig dia, un dia sencer si voleu entrar als museus.

Rovaniemi és una ciutat moderna ja que va ser destruïda gairebé en la seva totalitat durant la 2a Guerra Mundial. L'artífex principal de la seva reconstrucció fou el famós arquitecte finlandès Alvar Aalto i val la pena visitar alguns dels seus edificis, de disseny actual i sostenibles.

Podeu començar per l'Arktikum museu, edifici projectat per Alvar Aalto que allotja el museu de la ciutat. L'entrada val 15€. Nosaltres no hi vam entrar ja que només vam dedicar mig dia a la visita de la ciutat. Sí vam arribar-nos a la botiga, la qual cosa ens va permetre veure millor l'edifici per dins.

Arktikum museum

Just al costat de l'Arktikum trobareu l'edifici Pilke, un centre científic i d'oficines, construït en fusta, de disseny sostenible i baixa petjada de carboni.

Pilke house

Al davant d'aquests edificis trobareu l'Arctic Garden, un jardí d'escultures amb un paisatge excepcional i un dels millors llocs on veure aurores a la capital. Ens van cridar molt l'atenció els arbres amb l'escorça blanca ja que no n'havíem vist mai així.

L'Arctic Garden

Korundi, la casa de la cultura, és el tercer edifici visitable. És la seu del Museu d'Art i de l'Orquestra de Cambra de Lapònia. El passi cultural que permet visitar l'Arktikum, el Pilke i el Korundi val 20€.

Korundi, Casa de la Cultura


El centre administratiu de Rovaniemi està format per tres edificis també d'autoria Alvar Aalto. Aquests són el Teatre (la Lappia House), la Biblioteca Municipal i l'Ajuntament.

La Lappia House, el teatre municipal

La Biblioteca Municipal

La plaça Lordi és el centre de reunió de la ciutat i com a curiositat us diré que no sempre s'ha anomenat així, abans es deia plaça Sampo. El nom Lordi li van posar en honor al cantant que va guanyar Eurovision al 2006 amb la cançó Hard Rock Hallelujah. Les mans, impreses a la pedra, de tots els membres de l'equip de Lordi es troben aquí. També hi ha un centre comercial amb diversos llocs on fer un mos. Aquí vam tastar els pancakes de Pannukakkutalo que ens van agradar força. A finals d'octubre ja tenien col·locat l'avet nadalenc.

La plaça Lordi

La icona principal de la ciutat és el pont Jätkänkynttilä, conegut popularment com l'espelma del llenyataire i que rendeix homenatge en aquest ofici. Travessa el riu Kemi i proporciona unes fotos magnífiques tant de dia com de nit, si no hi ha boira, és clar. En aquesta zona del pont vam veure les primeres aurores.

El pont principal de la ciutat conegut popularment com l'espelma del llenyataire

I mereix també una visita l'església i el cementiri annex que homenatja les víctimes de la 2a guerra que va destruir també la ciutat. 

Si baixeu fins al riu pel mateix carrer de l'església, podreu veure la famosa illa de Kotisaari - el nom significa illa amb casa. És una illa deshabitada, coneguda com l'illa dels llenyataires perquè solia ser el seu refugi.

S'hi arriba amb vaixell, de març a octubre, i caminant durant l'hivern quan el riu és gelat. A l'estiu fins i tot hi ha un restaurant. Nosaltres desgraciadament no hi vam poder anar perquè hi havia prou gel com perquè no sortissin els vaixells però massa poc per poder caminar per sobre.

L'església de Rovaniemi

- Conèixer el Pare Noel a casa seva

Santa Claus Village es troba a uns 10 Km de Rovaniemi ben comunicada amb el bus n.8. Podeu consultar aquí els horaris. És un lloc que no podeu passar per alt tant si porteu nens com si no, ja que té una màgia especial.
D'entrada aquí creuareu el Cercle Polar Àrtic, la línia que marca la latitud més austral en què el sol pot romandre contínuament per sobre o sota de l'horitzó. Una càmera web emet en directe les imatges de tothom que es troba a la zona la qual cosa es una bona manera d'immortalitzar el moment.

Fer una captura de pantalla de la càmera web és una bona manera d'immortalitzar el moment

Però n'hi ha d'altres

L'entrada a Santa Claus Village és gratuïta. De fet és una mena de centre comercial ple de botigues nadalenques però podeu fer moltes activitats a més de parlar amb el Pare Noel en persona, que per cert ens va saludar i acomiadar en català. Podeu escriure postals a qui vulgueu amb el segell oficial de l'oficina postal de Santa que podeu optar per enviar al moment o bé que us les guardin i les entreguin per Nadal.
Pel que fa a les fotos amb el Pare Noel, us en faran dues i un vídeo. Si voleu només una, el preu és de 35€ i si voleu el pac de les dues més el vídeo, 50€. Això sí, us la donaran amb una bosseta moníssima.

No podia perdre l'ocasió de fer-me una foto amb Santa

Si voleu que les vostres postals arribin ja, bústia groga, si preferiu per Nadal, bústia vermella

També podeu veure rens, huskies, caminar per un bosc d'avets i gaudir del Nadal qualsevol dia de l'any.

Raconets màgics

La casa de la Senyora Santa Claus

A l'hora de dinar us aconsellem molt, molt aquest lloc: Santa's Salmon Place. És un lloc molt petit, i potser haureu d'esperar una mica, i només hi ha salmó, res més, però el millor salmó que haureu menjat en la vida, cuinat al foc al davant vostre. Exquisit.

Santa's Salmon Place

El millor salmó que he tastat mai

Una altra cosa que heu de fer aquí és visitar el lloc on es va originar el poble. Es tracta de la Roosevelt cottage, l'edifici més antic aquí. Fou construït el 1950 amb motiu de la visita d'Eleonor Roosevelt. Ara és una botiga de records.

Roosevelt cotage

- Veure els animals propis de l'Artic al Ranua Wildlife Park

Ranua Park es troba a uns 80 Km de Rovaniemi. Tot i que nosaltres no som gaire de zoos, ho vam estar valorant i ens va semblar l'única manera de poder veure de prop els animals típics de la zona. A mi em va agradar molt veure òlibes blanques. M'encanten i ho vaig gaudir molt. 

M'encanten les òlibes blanques

Si voleu fer aquesta excursió, no la contracteu ja que us sortirà bastant més cara. És fàcil fer-la pel vostre compte. Podeu consultar aquí els horaris dels autobusos. Si compreu en línia surt una mica més barat però també els podeu comprar al conductor (en temporada alta- finals novembre, desembre- potser pot ser arriscat no tenir-los comprats abans ja que només hi ha un bus d'anada i un altre de tornada, adaptats a l'obertura i el tancament del parc).
Estalviareu també un parell d'euros de l'entrada, 21€ en lloc de 23€ si la compreu en línia. Podeu comprar-la aquí

 
Entrada al Ranua Park

El recorregut es fa molt còmodament per unes pasarel·les habilitades. L'estrella del parc és l'os polar, el/la Venus que vam poder veure tot i que una mica lluny.

L'os polar de Ranua
 
Per dinar us aconsellem el Wild Arctic Restaurant. Tenen un bufet per 14,50€ amb sopa, amanides, plat principal i postres i amb aigua, sucs o llet inclosos. I abans de marxar, mentre espereu l'autobús, podeu entrar a la botiga de xocolata Fazer, una marca de dolços d'aquí que estan boníssims. Els caramels Marianne de menta i xocolata em tornen boja.

- Sortir a caçar aurores

Les aurores boreals eren la nostra assignatura pendent i una de les motivacions principals del viatge i vam tenir sort. Sí, molta sort. De les quatre nits que vam ser, una les vam intuir tímidament i una altra les vam gaudir de ple. 
El nostre consell és que NO contracteu cap excursió per veure-les. Són molt cares i a més vam veure com s'enduien els grups en nits on era evident que no se'n veurien i això ens sembla un engany. El millor és fer alguna nit en algun hotel proper a Rovaniemi però no a la capital. 
Com aquests llocs, preparats per a l'observació d'aurores, amb zones fosques amb poca contaminació lumínica, solen ser més cars que els hotels a la capital, nosaltres vam optar per fer dues nits a Rovaniemi - ideal per visitar la ciutat i anar a Ranua- i dues a Apukka resort a quinze minuts de la capital i a cinc minuts de Santa Claus Village.
D'Apukka resort ens va agradar molt el lloc - idíl·lic- les aurora cabines on vam dormir són molt acollidores, i el restaurant. No ens va agradar en canvi el tema de les excursions. Nosaltres no en vam agafar cap, com ja us he dit, però altres persones amb les que vam parlar van sortir a veure aurores, van fer més de cent quilòmetres, van sopar un mini entrepà (l'excursió incloïa sopar) i no en van veure, mentre nosaltres, al resort, vam xalar de valent aquella nit. Uns altres van contractar una caminada amb el resultat de tots per terra a causa del gel i un braç trencat del que no es van voler fer responsables.

Les cabines de l'Apukka, molt acollidores

La llar de foc del restaurant de l'Apukka

Respecte al tema aurores us he de dir que és molt difícil, que no impossible, veure-les a ull nu. El més habitual és veure una massa de llum, com un núvol que es va bellugant i aquí ve la màgia. Amb la càmera de fotos o el mòbil, captareu el moment i quan mireu la foto us sorprendrà el cel verd. És un moment indescriptible. Nosaltres vam saltar literalment d'alegria cada vegada que veiem les fotos que anàvem fent.


Màgia

El llac i la sauna de l'Apukka

- Gaudir de la gastronomia lapona

La gastronomia lapona té en la carn de ren i el salmó els seus aliments més preuats. Però també els pancakes, els fruits vermells o el formatge de pa (formatge tou fregit). 
El restaurant més conegut i freqüentat de Rovaniemi és el Nili i val la pena provar-lo. El lloc és molt acollidor i el menjar molt bo i molt lapó. Un petit caprici si més no. Cal reservar ja que sempre està ple. 

Un brindis per Lapònia

Pancake de salmó, un dels plats del Nili

"El cel camina per l'herba gelada,
trepitja les flors del gran fred, perd
 la seva roba d'estrelles sota la neu"
Tomi Kontio

Rovaniemi, l'aeroport oficial de Santa Claus

Fotos:
Víctor Sanchis

Trobareu més fotos als destacats d'Instagram





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.