dilluns, 20 de març del 2023

París, j t'aime

 París és una de les meves ciutats favorites i no em cansaria mai de tornar-hi. Per això quan al passat Birratour (trobada de bloguers de viatges amb motiu de Fitur) vaig guanyar dos bitllets de tren TGV Inoui per a qualsevol de les seves destinacions, no m'ho vaig pensar dos cops, a París!

Ara feia us anys que no hi anàvem així que teníem ganes de tornar al Louvre, a l'Orangerie i al Jeu de Paume , de passejar per Montmartre i per les ribes del Sena... de milions de coses. Però a més de tot això vam descobrir també racons nous que no teníem ni idea que existien. I això us vull explicar. París sempre ens reservarà alguna sorpresa. París, je t'aime!!

Sorpreses de París (que potser no coneixeu)

1. La galerie Vivienne

La galerie Vivienne és un passatge comercial que data del 1823, declarada monument històric el 1974. Té tres entrades: una pel n. 4 de la rue Petits-Champs, una altra pel n. 5 de la rue de la Banque i la tercera pel n. 6 de la rue Vivienne.

La galeria allotja un preuat tresor. Es tracta de l'antiga llibreria Jousseaume, fundada al 1826, amb llibres vells, rars i també moderns. És una veritable joia i una de les més emblemàtiques llibreries de la ciutat.

La llibreria Jousseaume a la Galerie Vivienne

2. La sala Labrouste

Aquest preciosa sala de lectura ubicada a l'edifici de la Biblioteque National de France, BNF Richelieu, fou construïda al segle XIX i en ella pot consultar-se la col·lecció de llibres i revistes sobre història de l'art i patrimoni, més gran de França.

Tot i que no es pot accedir a la sala sense carnet, sí que es possible arribar fins a la porta i fer fotos o vídeos des d'allà.

Sala Labrouste, la catedral de la lectura

3. El mur des Je t'aime

Al davant de la parada de metro d'Abbesses, a Montmartre, es troba aquest mur on està escrit "T'estimo" en més de 250 llengües diferents, en color blanc sobre rajoles blaves. Es diu el Mur des je t'aime.

T'estimo també esta escrit al mur des Je t'aime

La idea va partir de Frédéric Baron que va demanar a l'artista Claire Kito de posar la seva cal·ligrafia per tal que, a diferència de la majoria dels murs que simbolitzen la separació, aquest esdevingués símbol d'unió, de reconciliació i de pau. Els fragments vermells representen trossos d'un cor trencat com la humanitat que sovint  s'esmicola i el mur pretén tornar a unir.

4. La rue Cremieux

La rue Cremieux és un carrer, prop de la Gare de Lyon, de casetes baixes i acolorides que s'ha convertit en un dels més fotografiats de París.  És realment bonic però la quantitat de gent que el visita cada dia, alguna poc respectuosa, fa que els veïns estiguin molt tips i enfadats. Així que si hi aneu, que sí que val la pena, feu-ho amb respecte, sense fer soroll, ni enfilar-se enlloc, ni tocar res. Nosaltres vam anar un capvespre de pluja i tot i que les fotos no van sortir tan lluïdes com en un dia de sol, no hi vam trobar ningú i vam estar tranquils.

La preciosa rue Cremieux

5. Els bouillons Chartier

Els bouillons, us en parlo en aquesta entrada sobre Lyon d'on són típics, són els restaurants casolans que ofereixen gastronomia feta amb productes de proximitat. A París és fàcil trobar llocs on menjar molt bé, no tan fàcil però que sigui a bon preu. Els bouillons conjuguen les dues coses: menjar de qualitat i a bon preu. De bouillons Chartier n'hi ha tres: el de Montparnasse, el de Gare de l'Est i el de Grands Boulevards.

Bouillon Chartier

Bona relació qualitat preu

Fotos:
Víctor Sanchis

Els meus agraïments a TGV Inoui pels bitllets de tren i per la ràpida i eficaç solució als problemes de les vagues a França.

Podeu llegir més cosetes de París aquí
Trobareu més informació i fotos als destacats i Reels d'Instagram









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.