diumenge, 25 de febrer del 2024

El Yucatan, pueblos màgicos, ruïnes maies i molt color

Després d'haver assistit a uns quants actes de promoció d'aquesta zona de Mèxic: l'estat del Yucatan- no s'ha de confondre amb la península del Yucatan- teníem moltes ganes d'anar-hi , així que, aprofitant que és temporada baixa i els vols estan assequibles i a més no fa tanta calor com a partir del març, aquest febrer ens hi hem decidit.

Ha estat una estada curta però profitosa. Hem volat a Cancun i allà hem llogat un cotxe per viure la nostra aventura. Ens esperen els "pueblos màgicos" que tantes ganes tenim de conèixer i les ruïnes maies que sempre ens han seduït, però el que no sabem encara és que ens queda molt més per descobrir.

La nostra ruta pel Yucatan

Dia 1 Arribada a Cancun.
Dia 2. Cancun- Valladolid (2 hores aprox)
Dia 3 Valladolid- Chichén Itzà- Uayma- Valladolid (1,30 hores aprox)
Dia 4 Valladolid- Las Coloradas- Valladolid (4 hores aprox)
Dia 5. Valladolid- Izamal- Mèrida (2,5 hores aprox)
Dia 6 Mèrida- Maní- Mèrida (3 hores aprox)
Dia 7. Mèrida - Cancun  (4 hores aprox)
Dia 8. Cancun- Isla Mujeres- retorn a casa


Valladolid

El primer 'pueblo mágico' que coneixem ens sedueix a primera vista. Una preciosa ciutat colonial en la qual passarem tres nits ja que és un punt clau per algunes de les visites que volem fer. 

Catedral de San Servacio a Valladolid

Visites imprescindibles:

- La catedral de San Servacio. És el monument més representatiu de la ciutat. Cada nit a les 22 hores és projecta un màpping sobre la història de Valladolid que val molt la pena.

- La plaza del Cantón Rosado. Just al davant de la catedral es troba aquesta plaça, la principal de la ciutat, amb molt d'ambient sobretot al capvespre quan munten paradetes de venda de menjar. 

- L'antic convent de San Bernardino de Siena. Un dels complexos colonials més antics de l'estat. També aquí cada nit, excepte dilluns, es projecta un màpping molt interessant. Al seu davant feu-vos una foto amb les lletres de Valladolid pintades per una artista local on cada lletra representa algun element destacat de la ciutat.

Màpping a l'ex convent de San Bernardino de Siena

Les lletres, pintades per una artista local

- La casa de los Venados. És una casa particular amb més de 3000 peces d'art mexicà. Es pot visitar, només en visita guiada, tots els dies a les 10h, 11,30 i 13h. La visita és gratuïta, només us demanaran una petita aportació per a la seva fundació. Val molt la pena.

Aquesta cúpula pintada, una de les meves favorites de la visita

- Església de La Candelaria. Ens va encantar aquesta església a la que vam arribar just el dia de la seva festa - 2 de febrer- quan estaven fent la processó de la Verge, i vam poder gaudir de l'ambient i la decoració especial.

L'església de La Candelaria en plena processó de festes

-La Calzada de los Frailes. És sense dubte el carrer més bonic de la ciutat, amb botigues amb molt d'encant i llocs on fer un mos.

Consells: Arribeu-vos a la plaça Cantón Rosado cap al capvespre i tasteu les marquesitas (una mena de neula grossa farcida del que vulgueu) i els xurros, asseguts en les cadires o bancs de la plaça. Tot un plaer!

Proveu els lomitos i la longaniza de Valladolid. El restaurant Las Campanas és una molt bona opció i els diversos xiringuitos del mercat on les parades de menjar conviuen amb les de joies, també ho és. Ambdós llocs al voltant de la plaça Cantón Rosado.

Divines, les marquesitas

Chichén Itzà

És una de les zones arqueològiques maies més important, Patrimoni de la Humanitat per la Unesco i una de les meravelles del món modern. 

Per accedir al lloc haureu de pagar dues entrades, l'entrada en si i les taxes al govern, que es paguen en taquilles diferents. En total uns 30€.

La joia de la corona és la piràmide de Kukulkan, també anomenada el Castillo però no és l'únic interessant. Destacaria també l'observatori, anomenat El Caracol i el Temple dels Guerrers.

Piràmide de Kukulkan, també anomenada El Castillo

El observatorio, el Caracol

Consells: A la piràmide de Kukulkan tothom es fa fotos a la primera cara, des de l'entrada, però té tres cares més que solen estar buides.
Per menjar alguna cosa aneu al proper poble de Pisté, a uns pocs minuts amb cotxe. Està ple de llocs on fer un mos.

Uayma

A Uayma val la pena fer-hi una parada per un sol motiu: veure una de les esglésies més boniques que haureu vist mai, l'església de Santo Domingo. Ella sola justifica el desplaçament. 

És o no preciosa, l'església de Uayma?

Las Coloradas

Un dels llocs que més em va agradar d'aquest viatge, serà perquè el rosa és el meu color? 
Las Coloradas són un llac de color rosa. L'alta presència de sal i els microorganismes que les poblen produeixen uns pigments que són els responsables d'aquest to tan espectacular.
Per visitar-les us heu de dirigir al Parque Turístico. Trobareu com arribar i tota la informació a la seva pàgina web Las Coloradas.
El preu de l'entrada al parc és de 37€. Veureu que hi ha tres maneres de visitar-les: a peu, en bicicleta, o en safari. Nosaltres vam optar per aquesta última ja que tot i ser la més cara, 38€ a sumar als 37€ de l'entrada, és la que et dona la possibilitat de veure més extensió. El safari es fa amb un vehicle mig camió, mig bus, descobert que va fent parades per poder baixar a admirar l'espectacle i fer fotos.  Si teniu sort veureu colònies de flamencs de molt a la vora. Nosaltres em vam tenir i va ser genial.
Els safaris surten cada hora i mitja i aquesta és també la seva durada.

Espectacular el to rosa de les aigües

Per a mi això és el paradís


El vehicle mig camió mig bus amb el que fareu el safari

Enamoradíssima dels flamencs que poblen Las Coloradas

Consell: El millor moment per visitar Las Coloradas és entre 12 i 14 hores ja que és quan el color rosa de les aigües és més intens.


Izamal

La curiositat d'Izamal és que tot el seu centre històric està pintat de groc des que els seus habitants van decidir celebrar així la visita que el Papa Juan Pau II els feu al 1993.

Visites imprescindibles 

- El convent franciscà de San Antonio de Padua. Data del segle XVI. Té el segon atri més gran del món després del de St Pere del Vaticà. El seu interior allotja la Verge d'Izamal, que celebra la seva festivitat el 8 de desembre però com estàvem de sort, vam poder veure la processó de la Verge ja que vam arribar el dia 5 de febrer quan celebren el Dia de la Constitució i la treuen a passejar.

Convent de San Antonio de Padua

Processó de la Verge d'Izamal

- La plaça Izamal, la plaça principal de la ciutat. Aquí trobareu les lletres i us sorprendran les calesses - ells les anomenen cotxe victòria- decorades exageradament, que aparquen a la plaça esperant els clients disposats a fer un tomb.

Plaça Izamal

- La piràmide Kinich Kakmó, la tercera més alta del país i a la que es pot accedir gratuïtament des dels carrers 27, 28 o 29.

La piràmide de Kinich Kakmó


- Capella de los Remedios, bonica capella gòtica del segle XVI, al carrer 34.

Capella de Los Remedios

- Recórrer els carrers grocs del centre, tot passejant i gaudint dels edificis i racons amb encant que hi anireu trobant.

Trobareu molts racons dignes de foto a Izamal

Consell: En sortir de la piràmide de Kinich Kakmó sereu al costat d'un dels restaurants més emblemàtics del Yucatan, el Kinich, amb el mateix nom de la piràmide. No hi dubteu en anar-hi. El lloc és espectacular i el menjar també val molt la pena.

Mèrida

Mèrida és la capital de l'estat del Yucatan i la ciutat més poblada. Conserva el seu aire colonial que li dona tant d'encant. És coneguda com la ciutat blanca pel color de les seves edificacions i la llum que en desprenen.

Visites imprescindibles 

- La plaça Grande, la principal de la ciutat, sempre plena de gent i al voltant de la qual es troben alguns dels principals edificis com la catedral, el Palacio Municipal o el Palacio de Gobierno.

- La catedral de San Ildefonso, la més antiga de Mèxic. Dins es troba el Cristo de la Unidad, el més gran Crist dins d'un interior, obra de l'artista madrileny Lapayese del Río.

Catedral de san Ildefonso

- Passatge de la Revolución, just al costat de la catedral. Es tracta d'un indret remodelat fa poc, d'estil modern que uneix la catedral amb el museu MACAY (Museo de Arte Contemporaneo Ateneo Yucatán) i que serveix també d'espai d'exposició.

- Palacio de Gobierno que allotja les oficines del govern de l'estat. A la façana es troba la campana del poble de Dolores que es va emprar per convocar el poble a la lluita que va acabar amb la independència del país. Al primer pis hi ha una exposició de quadres del pintor Fernando Castro.

Interior del Palacio de Gobierno

-Palacio Municipal, del segle XVIII, fou utilitzat com a presó. El seu element més significatiu és la torre del rellotge. És visitable gratuïtament.

- Paseo Montejo. Ens va encantar aquest passeig, artèria principal de la ciutat, molt senyorial i ple d'edificis molt interesants com las Casas Gemelas, el Palacio Cantón , la Quinta Montes Molina o la Casona del Minarete. En aquesta última, avui convertida en restaurant de luxe, es pot accedir al minaret pel mòdic preu de 0'50€. 
El paseo Montejo fa 2 Km de llargada i al final es troba l'espectacular Monumento a la Patria. Un bon lloc per passejar i seure una estona a les famoses cadires "confidentes".

Les Casas Gemelas

Pujant al minaret de la Casona del Minarete

Confidències a les Confidentes

Impressionant, el Monumento a la Patria

- Plaça de Santa Lucía, una de les més antigues de la ciutat. Amb molt ambient, sobretot de nit i molts llocs on menjar o prendre unes copes.

- Mercat de Lucas Gálvez, un bon lloc per conèixer els costums locals. També per tastar la gastronomia típica. 

Parada típica al mercat de Lucas Gálvez

- Museu Casa Montejo, una casa senyorial d'estil renaixentista, oberta gratuïtament al públic, on es pot apreciar l'estil de vida de les famílies benestants. Es pot visitar el menjador, la cambra, el despatx i la recambra. Tanca els dilluns.

Visitant la casa Montejo

 Consell: si sou per Mèrida en dilluns arribeu-vos a les 21 hores davant del Palau Municipal. Tenen lloc les nits de Vaqueria, que consisteixen en un espectacle de balls tradicionals totalment gratuït. Val molt la pena. Si no hi sou en dilluns, de ben segur que també trobeu alguna activitat interessant ja que Mèrida és una ciutat amb molta activitat cultural.

Nits de Vaqueria, espectacle de balls típics

Maní

És un dels pobles màgics més antics i es troba a poc més d'una hora de Mèrida. El seu nom en llengua maia significa "lloc on tot va passar".

Visites imprescindibles 

- Convent de San Miguel Arcàngel. Data del segle XVI. Molt interessant el retaule major policromat.

Convent de San Miguel Arcángel


M'encanta aquesta foto amb les lletres i el convent al fons

- Cenote Xcabachen, avui dia en desús. És considerat un lloc màgic i són moltes les llegendes que s'expliquen d'ell.

Cenote Xcabachel

- La Calzada del amor. El carrer més romàntic de Maní, per fer les fotos més instagramejables. El seu alcalde el defineix com l'espai per als enamorats locals i els que estiguin de visita. Si més no és un espai curiós.

Les escales més romàntiques

- Visitar un meliponari. Aquí, a Yucatán i sobretot a Maní hi ha una espècie d'abelles molt peculiar. Es tracta de les abelles melipones, que no tenen fibló i per tant no piquen. Us ho asseguro, les vaig tenir a les meves mans. S'anomenen també abelles sagrades maies i es creu que la seva mel té propietats curatives. Nosaltres ens vam arribar al carrer 34 entre el 27 i el 25 i vam tenir la sort de trobar la propietària que ens el va ensenyar, tot i que el fort vent del dia anterior li havia fet volar les lones de protecció i estava arreglant-ho tot. Ho fa gratuïtament i només et demana a canvi que li compris un potet de mel. Per mala sort en aquell moment no en tenia cap i ens vam quedar amb les ganes de tastar-la.

 
Cada capsa conté una colònia d'abelles


Una abella melipona a la meva mà

Consell: a Maní es típic cuinar el Poc Chuc, carn de porc marinada, feta a la planxa. Tasteu-lo en qualsevol dels restaurants que hi trobareu.

Isla Mujeres

El temps que vam passar a Cancún esperant el nostre vol de tornada al vespre, el vam aprofitar anant a Isla Mujeres, una petita illa de només 7Km de llarg.
El ferri que hi duu a l'illa surt de diferents llocs de Cancún però el trajecte més curt (20') i més econòmic és el que surt de des Puerto Juárez.
Hi ha també diferents companyies de ferri. Nosaltres hi vam anar amb Ultramar. Consulteu horaris i preus. 
Tot i que vam fer una passejada ràpida per l'illa ja que no disposàvem de massa temps abans d'anar cap a l'aeroport, vam poder gaudir de diversos atractius que ens tenia preparats. Només vam ser a la part nord, que és on et deixa el ferri i ens va quedar per conèixer la part sud.
Una de les formes més habituals de recórrer l'illa és llogant un cotxet de golf.

Què vam poder veure a Isla Mujeres?

- L'església de la Inmaculada Concepción, ubicada a la plaça principal. Es tracta d'una església colonial amb un interior que em va agradar moltíssim.

Església de la Inmaculada Concepción

Interior de l'església 

- El passeig marítim, molt agradable de recórrer tot descobrint diverses escultures com la Triguenya o la dedicada a la Tortuga. També podeu fer-vos una foto amb les típiques lletres de colors.

Escultura La Triguenya

Escultura dedicada a la tortuga

Les lletres de colors

- Els animats carrers plens de botigues d'artesania. L'avinguda Hidalgo és la que té més botigues i bars.

- La platja nord que està considerada una de les millors platges del món. Una platja molt caribenya, de sorra fina i blanca. Ideal per fer snorkel.

Platja nord

Consell: quan us agafi gana seieu-vos en una 'lonchería' i tasteu el peix Tikin Xic, l'especialitat de l'illa. Peix a la brasa, amb espècies, bixa (achiote), taronja, llimona i alls.

Peix Tikin Xic, boníssim

 

"La tinta verde crea jardines, selvas, prados
follajes donde cantan las letras, 
palabras que son árboles
frases que son verdes constelaciones.

Deja que mis palabras, oh blanca, desciendan y te cubran
como una lluvia de hojas a un campo de nieve,
como la yedra a la estatua,
como la tinta a esta página"
   Octavio Paz


Dades pràctiques:

- Cancun té sis hores menys que Catalunya però Yucatan en té set.
- Cal portar un adaptador d'endolls ja que són tipus els americans.
- Si voleu anar per una autopista de peatge heu d'agafar les que indiquen 'cuota' mentre que si no caldrà agafar les que indiquen 'libre'. Els peatges s'han de pagar en pesos i en metàl·lic.
- Als restaurants us demanaran una propina per serveis que serà del deu, quinze o vint per cent, segons vosaltres vulgueu. En alguns restaurants us ho afegiran al compte a l'hora de pagar amb targeta però d'altres us demanaran pagar amb targeta l'import exacte i donar la propina en metàl·lic ja que segons us expliquen, l'empresa triga molt a pagar-los les propines.


Fotos:
Víctor Sanchis

Trobareu més fotos, reels i informació a Instagram
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.