dimecres, 11 de gener del 2023

El Caire, una ciutat caòtica però màgica

 Ara que Vueling ha posat un vol regular fins El Caire és el moment de visitar aquesta ciutat, caòtica i màgica a parts iguals, que et captiva a primera vista. Nosaltres tenim clar que tornarem a visitar el nou Museu Egipci en quant obri les seves portes i a gaudir d'aquest encant que ens ha deixat tan bon sabor de boca.

I tot i que llegeixo en la majoria dels blogs que consulto per preparar el viatge que la millor època per anar a Egipte és la primavera i la tardor, per a mi, sens dubte és l'hivern ja que la temperatura és la ideal, calor moderat durant el dia i fresqueta al matí i la nit.

Els imprescindibles del Caire

1. La ciutadella de Saladí

És una fortificació medieval, al centre del Caire. Allotja dins seu el Palau Gawhara, el Museu de Carruatges, el Museu Militar i algunes de les més importants mesquites de la ciutat com la de Muhammad Alí i la d'Ibn Tulun. La del Sultan Hasan i la de Al Rifa'i es troben també allà mareix tot i que fora de l'actual recinte). Fou construïda al segle XII per protegir la ciutat dels atacs europeus.

La mesquita de Muhammad Alí, coneguda com la mesquita d'alabastre ja que està recoberta d'aquest material, és la més espectacular i la que domina d'Skyline del Caire. Fou construïda al segle XIX en estil clàssic otomà i té una retirada a la mesquita blava d'Istambul.

L'espectacular mesquita d'alabastre

Al pati es troba la torre amb el rellotge que van entregar els francesos a canvi de l'obelisc de Luxor que llueix a la place de la Concorde. El preu de l'entrada és 200 LE, uns 8€.

La mesquita d'Ibn Tulun és la més antiga. El seu minaret té una escala exterior que permet pujar per tenir unes bones vistes de la ciutat.

La mesquita i el seu minaret apareixen al bitllet de 10LE

L'entrada és gratuïta
Val a dir que per entrar a les mesquites no cal tapar-se el cap- les dones- ni descalçar-se. N'hi ha prou amb posar-se uns peücs de plàstic que les venen allà mateix.


2. El Museu Egipci

El Museu per si sol ja mereix una visita al Caire. Es troba a la cèntrica plaça Tahrir. Pensàvem que podríem visitar el nou, ja que s'havia d'inaugurar al novembre però no ha estat així. Caldrà tornar doncs, per veure'l perquè a més ja es van traslladar totes les mòmies i només vam poder admirar les de Yuya i Tuya (pares de Tiye, esposa de Amenofis III) que, això sí, són de les més ben conservades. Es poden fer fotografies a totes les sales excepte a la dels tresors de Tutankamon. 

Fascinada per l'estat de conservació de les mòmies.

L'entrada val 200LE, 8€

3. El barri copte

El barri copte, Qasr-al-Sham, és, segons l'evangeli, el barri on va viure la Sagrada Família en el seu exili a Egipte. Els coptes són els egipcis cristians. 

Passejar pel barri és una delícia. Trobareu una llibreria a l'aire lliure que és la més antiga de la ciutat. Nosaltres vam completar la visita entrant a l'església de Sants Sergi I Baco, Keniset Abu Sirga, de culte ortodox, dedicada en aquests sants màrtirs que foren soldats romans.

Interior de l'església de St Sergi I Baco

Carrers del barri copte amb la llibreria més antiga

4. El carrer Al-Muizz

Aquest carrer, Patrimoni Mundial per la Unesco, és sense dubte, el més bonic de la ciutat. Es diu així pel primer califa fatimí (xiïta) d'Egipte, que la va concebre com el carrer principal. És el carrer que condensa més monuments importants, en un escàs quilòmetre: la mesquita d'Al-Hakim, la del sultà Al Mansur Qalawun o la de Al-Aqmar així com la muralla amb les tres portes que es conserven: Bab-Al-Nasr i Bab-Al-Futuh al nord i Bab-Zuwayla al sud.

El carrer Al-Muizz, el més interessant de la ciutat


5. El basar Jan-el- Jalili

Em declaro fan absoluta dels basars i aquest és dels que s'han de veure. Data del segle XIV i es pot trobar de tot. Cert que és una mica angoixant ja que sempre està ple i els venedors no paren de perseguir-te perquè els compris quelcom, regatejant, és clar, que és una cosa que em costa una mica, però tot i així és una experiència imperdible. Nosaltres ens vam firar en un parada que es diu Jordi's i que ens havien recomanat. Ideal per dur a la família i amics algun detallet com ara els famosos escarabats de la sort. També van caure unes tovalloles de cotó egipci, que vaig descobrir que té molta fama i que ens van sortir molt bé de preu.

Dins del basar hi ha diversos cafès a quin més encantador però el més autèntic és sense dubte el Cafè el-Fishawi, conegut com el Cafè dels Miralls, que té més de dos-cents anys d'antiguitat. El lloc ideal per fer una parada i prendre's un te amb menta.

Una parada a Jan-el-Jalili

Fent un te al Cafè el-Fishawi

6. La torre del Caire

Es tracta d'una torre de comunicacions construïda a similitud amb una flor de lotus. Té una alçada de 187 metres i és el millor mirador de la ciutat. A dalt, a part del mirador hi ha un restaurant i un bar on podreu menjar o prendre alguna cosa.

La torre imita una flor de lotus

Selfie amb el cambrer del bar, un noi molt simpàtic

7. La llibreria Diwan

Les llibreries són una de les meves passions i sempre n'he de visitar alguna en els meus viatges. La Diwan és de les que tenen encant. N'hi ha tres però la de 26 of July Corridor Mohammed Mazhar és la primera que van obrir. La llibreria és la protagonista de la novel·la La librera del Cairo de Nadia Wassef. Si sou amants dels llibres aquesta és una visita que val la pena.

"Hind i jo vam concebre Diwan una nit de 2001, metre sopàvem amb els nostres vells amics Ziad, Nihal i el que llavors era el seu marit, Ali. Algú va plantejar la pregunta: si poguessis fer alguna cosa, què faries? Hind i jo vàrem respondre el mateix. Obriríem una llibreria, la primera del seu gènere, Al Caire". Nadia Wassef

La primera llibreria Diwan



8. Les piràmides de Giza i l'Esfinx

Evidentment anar al Caire vol dir visitar les seves tres piràmides més conegudes: la de Keops, la de Kefrén i la de Micerinos.  Un dels monuments més antics del món.
Es troben a la zona de Giza, a uns 18 Km del centre de la ciutat. L'entrada al recinte costa 160LE, 5,50€. Si voleu entrar a la piràmide de Keops, la més gran, l'entrada és de 350LE, uns 14€ mentre que les altres dues costen 100LE, 4€ cadascuna. Val a dir que la vista a les piràmides no és apta per a persones amb claustrofòbia o problemes de mobilitat.
Nosaltres vam visitar la mitjana, la de Kefrén, i l'aventura ens va agradar molt. Quan el faraó Kefrén va ordenar construir la que seria la seva tomba, va incloure també l'Esfinx, un monument de pedra amb cos de lleó i cap de faraó que actua com a guardià del recinte i que també podreu visitar.

La piràmide de Keops és la més gran

Interior de la piràmide de Kefrén

L'Esfinx

"Les piràmides romanen impertèrrites, i, com que són l'última meravella del món antic que ens queda a l'abast, ens fan dir sí, senyor". Terenci Moix

Podeu contractar un Free Tour per les Piràmides aquí
I si voleu gaudir de l'espectacle nocturn de llum i so a les piràmides, amb o sense sopar, el podeu reservar aquí

9. Memfis i Saqqara

A uns 30 Km del Caire es troba la necròpolis de Saqqara, a l'antiga ciutat de Memfis. Aquí trobareu la piràmide esglaonada de Zoser, una de les més antigues, construïda durant la 3a dinastia pel famós arquitecte Imhotep.

La piràmide esglaonada de Zoser, de les més antigues

Aquí també podreu visitar a tomba de Ptahhotep, una de les millors decorades, amb gravats que representen escenes de la vida quotidiana i els costums de l'antic Egipte. Ptahhotep fou un escriba de la cinquena dinastia i està enterrat aquí juntament amb el seu net.

Interior de la tomba de Ptahhotep amb escenes de la vida quotidiana

A Memfis, antiga capital del país, és de visita obligada el museu de Mit Rahina. La peça més destacada és el colós de Ramsès II que es trobava al temple de Ptah.

El Colós de Ramsès II a Mit Rahina

"A Saqqara tindrem l'avantatge enorme de veure com les mastabes, primera forma perfeccionada de les sepultures egípcies, evolucionaren una damunt de l'altra per crear la famosa piràmide esglaonada". Terenci Moix
Si voleu contractar un tour per les piràmides de Giza, Memfis i Saqqara, podeu fer-ho aquí

10. Dahshur

I si voleu una visita diferent, molt interessant i sense turistes, us heu d'arribar a Dahshur, a uns 40 Km del Caire, a uns 10 Km de Saqqara. Des de Saqqara, si no hi ha boirina, cosa habitual aquí, podreu veure de lluny dues piràmides molt especials. Són les de Dahshur: la romboidal i la vermella.

La piràmide romboidal o encorbada fou construïda pel faraó Snefru, pare de Keops. Sembla ser que per problemes amb la construcció, probablement per culpa del terreny, no va quedar com estava previst i al faraó no li va agradar. És visitable des del 2019. Nosaltres hi vam entrar i cal advertir que la visita és una mica fatigant a causa de la poca alçada dels passadissos que us obliga a anar quasi a gates en alguns trams. 

Aspecte de la piràmide romboidal per dins

La piràmide romboidal


L'altra piràmide que es troba aquí és la piràmide vermella, que també és visitable i és la primera de cara llisa que es conserva.
L'entrada al recinte és de 60LE, poc més de 2€.

La piràmide vermella

Per anar a Dahshur no hi ha transport públic. Podeu negociar un taxi o un tour amb guia.

On dinar al Caire?

Cheristo, bon lloc per menjar peix amb vistes a les piràmides. Boníssims els calamars i el llobarro.

Felfela, al centre de la ciutat. És el lloc ideal per tastar el menjar típic. Bo i abundant.



Les carns típiques de la gastronomia egípcia



Consells important per a Egipte

- Porteu euros que podreu canviar allà per lliures egípcies. Sempre surt millor que treure diners als caixers i en la majoria de llocs no accepten Visa.
- Els taxis són barats. Abans de pujar negocieu el preu amb el xofer. Els taxistes són molt amables i fins i tot podeu trobar que us esperin, sense cost extra, el temps que calgui, com ens va passar a nosaltres a la torre del Caire.
- Quan aneu a fer fotos dels principals monuments sempre trobareu algú disposat a indicar-vos com heu de posar o en quin lloc és millor. Penseu que busquen propina i us la demanaran.
- Als lavabos cal sempre donar uns diners. Porteu bitllets de 5LE (0,25€) o monedes de 0,50€.

Agraïments al Walid, el nostre guia que ens va il·luminar d'allò més.

Fotos:
Víctor Sanchis

Completeu la vostra visita al Caire amb un creuer pel Nil. Trobareu informació aquí.
Més info i fotos als destacats d'Instagram.

1 comentari:

  1. Un viatge inoblidable i necessari per conèixer aquesta fascinant cultura.

    ResponElimina

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.