Ara que Vueling ha posat un vol regular fins El Caire és el moment de visitar aquesta ciutat, caòtica i màgica a parts iguals, que et captiva a primera vista. Nosaltres tenim clar que tornarem a visitar el nou Museu Egipci en quant obri les seves portes i a gaudir d'aquest encant que ens ha deixat tan bon sabor de boca.
I tot i que llegeixo en la majoria dels blogs que consulto per preparar el viatge que la millor època per anar a Egipte és la primavera i la tardor, per a mi, sens dubte és l'hivern ja que la temperatura és la ideal, calor moderat durant el dia i fresqueta al matí i la nit.
Els imprescindibles del Caire
1. La ciutadella de Saladí
És una fortificació medieval, al centre del Caire. Allotja dins seu el Palau Gawhara, el Museu de Carruatges, el Museu Militar i algunes de les més importants mesquites de la ciutat com la de Muhammad Alí i la d'Ibn Tulun. La del Sultan Hasan i la de Al Rifa'i es troben també allà mareix tot i que fora de l'actual recinte). Fou construïda al segle XII per protegir la ciutat dels atacs europeus.
La mesquita de Muhammad Alí, coneguda com la mesquita d'alabastre ja que està recoberta d'aquest material, és la més espectacular i la que domina d'Skyline del Caire. Fou construïda al segle XIX en estil clàssic otomà i té una retirada a la mesquita blava d'Istambul.
L'espectacular mesquita d'alabastre |
Fascinada per l'estat de conservació de les mòmies. |
L'entrada val 200LE, 8€
3. El barri copte
El barri copte, Qasr-al-Sham, és, segons l'evangeli, el barri on va viure la Sagrada Família en el seu exili a Egipte. Els coptes són els egipcis cristians.
Passejar pel barri és una delícia. Trobareu una llibreria a l'aire lliure que és la més antiga de la ciutat. Nosaltres vam completar la visita entrant a l'església de Sants Sergi I Baco, Keniset Abu Sirga, de culte ortodox, dedicada en aquests sants màrtirs que foren soldats romans.
Interior de l'església de St Sergi I Baco |
Carrers del barri copte amb la llibreria més antiga |
4. El carrer Al-Muizz
Aquest carrer, Patrimoni Mundial per la Unesco, és sense dubte, el més bonic de la ciutat. Es diu així pel primer califa fatimí (xiïta) d'Egipte, que la va concebre com el carrer principal. És el carrer que condensa més monuments importants, en un escàs quilòmetre: la mesquita d'Al-Hakim, la del sultà Al Mansur Qalawun o la de Al-Aqmar així com la muralla amb les tres portes que es conserven: Bab-Al-Nasr i Bab-Al-Futuh al nord i Bab-Zuwayla al sud.
El carrer Al-Muizz, el més interessant de la ciutat |
Em declaro fan absoluta dels basars i aquest és dels que s'han de veure. Data del segle XIV i es pot trobar de tot. Cert que és una mica angoixant ja que sempre està ple i els venedors no paren de perseguir-te perquè els compris quelcom, regatejant, és clar, que és una cosa que em costa una mica, però tot i així és una experiència imperdible. Nosaltres ens vam firar en un parada que es diu Jordi's i que ens havien recomanat. Ideal per dur a la família i amics algun detallet com ara els famosos escarabats de la sort. També van caure unes tovalloles de cotó egipci, que vaig descobrir que té molta fama i que ens van sortir molt bé de preu.
Dins del basar hi ha diversos cafès a quin més encantador però el més autèntic és sense dubte el Cafè el-Fishawi, conegut com el Cafè dels Miralls, que té més de dos-cents anys d'antiguitat. El lloc ideal per fer una parada i prendre's un te amb menta.
Una parada a Jan-el-Jalili |
Fent un te al Cafè el-Fishawi |
6. La torre del Caire
Es tracta d'una torre de comunicacions construïda a similitud amb una flor de lotus. Té una alçada de 187 metres i és el millor mirador de la ciutat. A dalt, a part del mirador hi ha un restaurant i un bar on podreu menjar o prendre alguna cosa.
La torre imita una flor de lotus |
Selfie amb el cambrer del bar, un noi molt simpàtic |
7. La llibreria Diwan
Les llibreries són una de les meves passions i sempre n'he de visitar alguna en els meus viatges. La Diwan és de les que tenen encant. N'hi ha tres però la de 26 of July Corridor Mohammed Mazhar és la primera que van obrir. La llibreria és la protagonista de la novel·la La librera del Cairo de Nadia Wassef. Si sou amants dels llibres aquesta és una visita que val la pena.
"Hind i jo vam concebre Diwan una nit de 2001, metre sopàvem amb els nostres vells amics Ziad, Nihal i el que llavors era el seu marit, Ali. Algú va plantejar la pregunta: si poguessis fer alguna cosa, què faries? Hind i jo vàrem respondre el mateix. Obriríem una llibreria, la primera del seu gènere, Al Caire". Nadia Wassef
La primera llibreria Diwan |
La piràmide de Keops és la més gran |
Interior de la piràmide de Kefrén |
L'Esfinx |
"Les piràmides romanen impertèrrites, i, com que són l'última meravella del món antic que ens queda a l'abast, ens fan dir sí, senyor". Terenci Moix
La piràmide esglaonada de Zoser, de les més antigues |
Aquí també podreu visitar a tomba de Ptahhotep, una de les millors decorades, amb gravats que representen escenes de la vida quotidiana i els costums de l'antic Egipte. Ptahhotep fou un escriba de la cinquena dinastia i està enterrat aquí juntament amb el seu net.
Interior de la tomba de Ptahhotep amb escenes de la vida quotidiana |
A Memfis, antiga capital del país, és de visita obligada el museu de Mit Rahina. La peça més destacada és el colós de Ramsès II que es trobava al temple de Ptah.
El Colós de Ramsès II a Mit Rahina |
"A Saqqara tindrem l'avantatge enorme de veure com les mastabes, primera forma perfeccionada de les sepultures egípcies, evolucionaren una damunt de l'altra per crear la famosa piràmide esglaonada". Terenci Moix
La piràmide vermella |
Per anar a Dahshur no hi ha transport públic. Podeu negociar un taxi o un tour amb guia.
Un viatge inoblidable i necessari per conèixer aquesta fascinant cultura.
ResponElimina