dimecres, 10 d’octubre del 2018

El Maresme: essència de mar, de raïm i de maduixes.

El Maresme és una comarca catalana molt propera a Barcelona. Comprèn el territori entre la ciutat de Montgat i el riu Tordera. La formen 30 municipis.
El darrer cap de setmana de setembre, un grup de 8 bloggers de viatges hem fet un blogtrip per aquesta preciosa comarca, ofert pel Consorci Costa Bcn-Maresme i hem tornat convençuts que el Maresme és molt més que platja. I com estic ben segura que trobareu algun moment per escapar-vos, us explicaré, tot seguit algunes de les activitats que podeu fer i que vam tenir l'ocasió de provar, tot advertint-vos que hi ha moltes més i que un cop hàgiu tastat l'olor del Maresme sentireu la necessitat de tornar.



1. Per Rukimon. Rucs del Corredor. Canyamars. Dosrius. Parc del Montnegre- Corredor.

Alguna vegada heu pensat que podríeu treure-us un carnet de conductor i assistent de rucs? Aquí ho podeu fer. Els rucs de Rukimon enamoren. Us els fareu vostres en un tres i no res. En trobareu de totes les races del món, el nostre ruc català, també. Els podreu raspallar, acaronar i després de superar unes proves consistents en fer un eslàlom entre pneumàtics, passar per un passadís estret entre troncs i fer-los donar tres voltes a una soca, el carnet és vostre. Si us en sortiu, és clar. Un cop esdeveniu experts en l'art de conduir rucs ja esteu preparats per poder fer senderisme pel parc del Corredor amb ells. Els podreu carregar amb les vostres motxilles i una nevera per portar unes begudes i fer una bonica caminada, per exemple fins al dolmen de ca l'Arenes. Una manera perfecta de gaudir d'un matí de bon temps. 

Es fan estimar, aquests rucs!!
Passant les proves 
El dolmen de Ca l'Arenes
2. Entre vinyes. Vinyes i caves Marfil. Alella


Després d'un bon àpat a La Vinícola ens disposem a visitar les vinyes Marfil Alella, unes veritables Vinyes vora el mar com escrivia Josep M. de Sagarra 



"Vinyes verdes del meu cor...

Dins del cep s'adorm la tarda,
raïm negre, pàmpol d'or,
aigua, penyal i basarda.
Vinyes verdes del meu cor".

   Vinyes verdes



Marfil Alella és una empresa familiar que des de fa més de cent anys i a partir de les varietats de pansa blanca, garnatxa blanca i garnatxa negra, elaboren uns molt bons vins que vam tenir ocasió de tastar. Un passeig per les vinyes, una visita al celler modernista, obra del deixeble de Gaudí, Jeroni Martorell i un tast de les tres varietats de vins. Quin bon pla per passar la tarda!


Un raïm dolç de molt bona qualitat per a l'elaboració dels seus vins

El preciós celler modernista

El tast de vins

3. Per Arenys de Mar: a la Base Nàutica i visitant la població


Un matí de diumenge clar i calorós ens va permetre realitzar diferents activitats a la Base Nàutica d'Arenys de Mar. Totes elles molt interessants i recomanables: catamarà, caiac o pàdel surf. 

Arribada a la Base Nàutica
Pujant al catamarà


Arenys de Mar és una vil·la molt interessant que ja coneixia però vaig tenir l'oportunitat de conèixer millor de la mà de l'Eva Esplugas del Consorci de Costa Bcn- Maresme. 

Arenys de Mar és ciutat de tradició puntaire i té molts atractius com ara el retaule barroc de l'església de Sta Maria, declarat bé cultural d'interès nacional, obra de l'escultor Pau Costa i els dauradors Erasme i Fèlix Vinyals ; la pròpia església de façana també barroca amb decoracions rococó; l'antiga fàbrica Calisay, els jardins d'en Xifré o les cases del carrer de l'església amb les seves rajoles d'oficis a la paret o els seus panys de porta que distingien els monàrquics dels republicans. També podem visitar els museu dels Minerals o el de les Puntes o senzillament passejar per la seva Riera i els carrerons que desemboquen en ella.


Retaule gòtic a Sta Maria d'Arenys
Rajola representativa dels diferents oficis
Pany de casa republicana
Pany de casa monàrquica





També és la ciutat on Salvador Espriu passava els estius, la seva estimada Sinera (Arenys llegit a l'inrevés) i on està enterrat. Una passejada pel cementiri és també una activitat molt recomanable.



"Quina petita pàtria 

encercla el cementiri!
Aquesta mar, Sinera, 
turons de pins i vinya
pols de rials. No estimo
res més excepte l'ombra
viatgera d'un núvol.
El lent record dels dies
     que són passats per sempre".
     Cementiri de Sinera







4. Cap als Forns Romans de Vilassar de Dalt

Els forns Romans de La Fornaca a Vilassar de Dalt són un conjunt de tres forns de l'època romana que es troben en bastant bon estat de conservació i  que es poden visitar gràcies a la creació d'un espai museístic fet per l'arquitecte Toni Gironès. La visita es complementa amb un audiovisual que ens dona informació de la troballa i la conservació fins als nostres dies.

                                     Interior d'un dels forns
  

 5. Escape Room per la Casa Coll i Regàs. Mataró
Tenia unes ganes boges de fer un Escape Room i que millor que la Casa Coll i Regàs de Mataró per estrenar-me. El podeu fer els primers diumenges de mes i és una ocasió única per visitar les estances de la preciosa casa, obra de Josep Puig i Cadafalch i icona del modernisme mataroní. 
Aquest Escape Room consisteix en trobar un secret que l'arquitecte ha amagat a la casa i que us permetrà recórrer-la de dalt a baix. Val a dir que ho vam aconseguir, gràcies, a alguns membres de l'equip que ja n'havien fet d'altres que si no... Una magnífica activitat per passar un bon diumenge.


   Interior de la casa Coll i Regàs


                                                  Exterior de la casa


Els hotels
Vam allotjar-nos en dos hotels diferents
- Hotel Dynamic de Caldes d'Estrac.
Un hotel adreçat sobretot als esportistes que ens va oferir una classe de ioga a la terrassa, tot un luxe! I un sopar excel·lent. Cada habitació et rep amb una frase motivadora per reflexionar una mica


                                  Habitació del Dynamic hotel


                               Una classe de ioga a la terrassa sempre és un luxe


Caldes d'Estrac és la seu de la fundació Palau i Fabre, un dels meus poetes favorits. 


"La llavor més delicada 

és la llavor de l'amor
ningú no sap com entrava 
en els paratges del cor



De totes la més absurda, 

és la llavor de l'amor
La troba qui no la busca
arrela on vol i quan vol"
   Cançó d'amor




                         
  - Hotel Sorli Emocions. Vilassar de Dalt


De l'hotel Sorli Emocions us diré que em va encantar. És ideal per descansar. Les habitacions, molt modernes, tenen tota mena de detalls i el llit és dels més còmodes que he provat. També té gimnàs i Spa i un esmorzar de primera.


                                     Vestíbul de l'hotel      


                                                  Detall de l'habitació         


Un cop a l'any a Montgat organitzen una nit de tapes al mercat i vam tenir ocasió de coincidir-ne. Bones tapes i bon ambient per passar una bona nit.

                                           Nit de tapes


Només em queda agrair al Consorci Costa Bcn- Maresme que ens van tractar molt i molt bé i als meus companys bloggers per un cap de setmana tan fantàstic! I us animo a visitar el Maresme. Ja veieu que té una bona oferta d'activitats per a tots els gustos.

                                                                                        El grup






2 comentaris:

  1. Un poema per a associar-lo a nosaltres.
    Brams de moltes gràcies per la visita i per l'escrit!!
    El ruc
    Amb aire humil i pacient
    he servit al pobre i al ric
    i a tota mena de gent.

    Ase, burro... i també ruc!
    Tres noms a la meva espatlla
    a més del gran pes que duc!

    Camps i erms he ben llaurat
    i el meu llom de pèl gruixut
    ha tothom he traginat.

    Màquines i tractors,
    d’un món modern i distrets,
    m’han deixat a una banda
    oblidant tot l que he fet.
    Amb aire humil i pacient
    he servit al pobre i al ric
    i a tota mena de gent.

    Amb mirada un xic cansada,
    però amb sentit sempre atent,
    espero amb gran paciència
    temps millors que el present.
    (* del llibre Bestiari * Lola Casas)

    ResponElimina
  2. M'encanta!! Gràcies pel poema. Vaig estar buscant entre els Bestiaris que coneixia: el de Pere Quart i el de Carner i no tenien cap poema al ruc. Sort de la Lola Casas que n'ha fet un.

    ResponElimina

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.