divendres, 10 d’abril del 2020

Hotels singulars

Alguna vegada heu triat un destí a partir d'un hotel que us ha seduït? Nosaltres sí, més d'una vegada ha estat un hotel el detonant de la nostra escapada. En d'altres ocasions no ha sigut així però hem aconseguit allotjar-nos en llocs diferents, únics, que han fet la nostra estada més completa. Aquí us deixo una llista dels hotels més singulars on ens hem allotjat. I us afegeixo una cosa important: tots ells tenen un preu assequible, sempre en relació, és clar, amb el preu mitjà dels llocs on es troben ubicats.

1. The Literary Man hotel. Óbidos. Portugal


The literary man hotel és un dels meus favorits. Ubicat en un antic convent del segle XVIII, les seves altrament cel·les han estat convertides en agradables habitacions. Però el que fa únic aquest hotel és la quantitat de llibres que trobem en totes les seves estances. Més de 50.000 distribuïts arreu de l'espai. La ciutat que l'acull, Óbidos, a 70 Km  de Lisboa, va ser anomenada Ciutat Literària per la Unesco el 2015, el mateix any que Barcelona.
Si voleu més informació de l'hotel i de la ciutat podeu llegir en aquest enllaç el reportatge que em va publicar fa un temps la revista de viatges Magellán


Detall d'una de les estances de l'hotel


Una de les sales d'estar amb la llar de foc


L'habitació

"El que lee mucho y anda mucho, ve mucho y sabe mucho."
Miguel de Cervantes


2. Martin's Patershof. Malines. Bèlgica

El Martin's Patershof abans de ser convertit en un hotel de quatre estrelles era ni més ni menys que una església. L'hotel va ser inaugurat el 2009, deu anys després que els franciscans menors es desfessin de l'edifici, que havien habitat des del segle XIII. Algunes habitacions conserven les columnes de l'antiga església. Nosaltres no vam tenir tanta sort i la nostra habitació era bastant normal. No obstant l'esmorzar se serveix en l'antic refectori dels monjos i tot l'ambient en general té un caire sagrat i místic que convida al silenci i al descans. Està situat al centre de la preciosa ciutat de Malines (Mechelen) a Flandes.

L'antic refectori dels monjos convertit avui en sala d'esmorzars

La façana

La nostra habitació

"I tot sovint, vora un portal d'església, 
hi hauria, acolorit, un mercat de renom
amb botí de la mar, amb present de la terra,
amb molt de tot per a tothom."
                        Josep Carner

3. H2 hotel. Rotterdam. Holanda


En una ciutat plena d'aigua arreu, l'H2 Hotel, un vaixell ancorat al port de Wijnhaven, a Roterdam, semblava el lloc idoni per allotjar-se. I no ens vam penedir.  Per a nosaltres va resultar una experiència fantàstica que repetiríem sense dubte. Encara recordo la vista des de l'habitació, els seus esmorzars de pasqua, amb ous de xocolata i decoració adient a les dates. Un advertiment però per si arribeu de nit: l'entrada als camarots/habitacions té un desnivell, avisat a la porta amb el protocolari Mind the step,  però si arribeu de nit, fosc i no el llegiu (cosa que ens va passar) aterrareu vosaltres i maleta de sobte.


L'hotel

La recepció


L'esmorzar



L'habitació

"Vaixell que dorms en el port
embolicat de tenebra!
Has desat els gallarets
I són plegades les veles.
Només crema un llantió
dalt de tot del'arbre mestre."
                 Tomàs Garcés

4. Fabrica do Chocolate. Viana do Castelo. Portugal

L'hotel Fabrica do Chocolate és el paradís de tots aquells a qui els encanta la xocolata. Té 16 habitacions temàtiques, totes elles diferents amb noms tan suggestius com Willy Wonka, Hansel i Gretel, Chocolate de leite, Chocolate branco (la nostra) o Arcadia (una coneguda xocolateria de Porto) on es van allotjar els nostres amics. Al bufet de l'esmorzar, evidentment no li podia faltar tot tipus de llaminadures de xocolata i  fins i tot una font.  I pel fet d'allotjar-te et conviden a un còctel, de xocolata és clar, i et proporcionen entrada gratuïta al museu que es troba dins del mateix hotel i que és força interessant. Té també una botiga. L'hotel fa tot ell olor a xocolata, gràcies als ambientadors, i els sabons de les habitacions són també de perfum de xocolata i a la tauleta de nit t'espera un regalet ben dolç. Tota una immersió,vaja. Viana do Castelo, a més és una bonica ciutat del nord de Portugal des de la qual pots visitar Braga o Guimaraes, entre d'altres.

La nostra habitació. Les tauletes són preses de xocolata blanca, la paret del fons i el capçal del llit també

Les taules del menjador

El museu
"Un bon tros de xocolata
i un bocí petit de pa
són la solució més bona
per berenar."
    Miquel Martí i Pol

5. La maison vintage. Carcasone. França

Situada a 20' a peu de la cité medievale i a 5' de l'estació, la Maison vintage és una chambre d'hôtes, amb 5 habitacions, que ens va encantar. El seu propietari, un home encantador que ens va rebre amb una cervesa al jardí mentre ens explicava què podíem fer durant la nostra estada, és un col·leccionista apassionat d'objectes vintage anys 70/80. Les habitacions són molt espaioses i l'esmorzar té tot luxe de detalls. A nosaltres ens va tocar l'habitació del joc del milió. El capçal del llit s'il·luminava com si estiguessis jugant.

La nostra habitació

La sala dels esmorzars

Detall del saló
"A tu, qui
siguis t'invito
a trobar les coses amb
la transcendental bellesa,
com jo les trobo, i tindràs el
poema"
     Joan Brossa

6. Altstadwiege hotel. Hamelin. Alemània

Si recórrer els carrer de l'encantadora ciutat de Hamelin és caminar dins el conte dels germans Grimm El flautista de Hamelin, allotjar-te a l'hotel Altstadtwiege és no abandonar el conte durant tota la teva estada. Ubicat al centre de la ciutat, us permetrà recórrer-la a peu sense dificultat. Això sí, abans d'anar penseu que trobareu ratetes arreu.

La nostra habitació

L'esmorzar. Compte amb les rates que no se us el mengin

"A la vora del Weser
hi ha una vila
que patí un gran flagell
rates hi havia.
Eren tantes i tan grans
que els gats fugien
i els pobres vilatans
de fam morien."
El retaule del flautista. Jordi Teixidor

7. Alla rocca dell Innominato. Lecco. Lago di Como. Itàlia

El segon llibre més llegit a Itàlia, després de La Divina Comedia, és la novel·la d'Alessandro Manzoni I promessi Sposi. Nosaltres vam aprofitar una escapada de Setmana Santa al bellíssim Lago di Como per seguir la ruta de la novel·la en una de les poblacions més destacades, Lecco, lloc natal de l'escriptor Alessandro Manzoni i on aquest es va inspirar.  Vam trobar el lloc adequat per allotjar-nos: la casa d'hostes Alla Rocca dell'Innominato una casa de només tres habitacions on es respira el romanticisme de la novel·la per tots els racons: l'Innominato és un dels personatges de la història i la Rocca (castell) o el que queda d'ell es troba molt a la vora d'aquí .Les tres habitacions, que duen els noms dels protagonistes: Renzo (el noi)- on es van allotjar els nostres amics - Lucia (la noia)- la nostra habitació i Agnese ( la mare de la noia) i l'única triple,  tenen l'aire romàntic que caracteritza la novel·la. L'únic inconvenient és que no és un hotel cèntric perquè es troba a uns 3 Km del casc antic de Lecco i sense cotxe és una mica difícil accedir-hi però l'experiència us asseguro que és de deu.

L'habitació Lucia, tan romàntica com la novel·la


Les portes de les habitacions

El menjador. Et pots preparar un te o un cafè quan vulguis

"Dona'm la mà que anirem per la riba
ben a la vora del mar
               bategant;
tindrem la mida de totes les coses
només en dir-nos que ens seguim amant"
           Joan Salvat- Papasseit

8. M/S Monika hotel. Estocolm

Estocolm és una ciutat formada per 14 illes, així doncs el lloc més adient per allotjar-se era sense dubte l'aigua. I així ho vam fer, en un petit vaixell, de només 4 habitacions o camerots, amb un encant molt peculiar. El més difícil sense dubte, va ser pujar i baixar les maletes per la petita i estreta escala de fusta però ho vam aconseguir.
El M/S Monika va ser construït l'any 1908 i el 2001 fou reconstruït i adaptat a hotel amb totes les comoditats que el reduït espai permet. I a sobre es troba a només 10' a peu del centre de la ciutat. El personal és encantador i l'esmorzar tot un luxe.



El vaixell hotel

La nostra habitació, amb dues lliteres dobles

El camí cap a la nostra habitació

"Vols venir a la meva barca?
hi ha violetes a desdir!
anirem lluny sense recança
d'allò que haurem deixat aquí."
    M. Mercè Marçal

9. Ibis Styles Altstadt Hotel. Bremen. Alemània

Els Ibis Styles, els més alts de la gamma Ibis, solen ser temàtics. D'entre tots els que hem estat l'Ibis Styles Bremen Altstadt ens agrada especialment. Està ambientat en l'espai, tant les habitacions com les zones comunes. És un hotel molt cèntric, ben a la vora de l'encantador barri de Schnoor, i la relació qualitat- preu és excel·lent.

Les habitacions

Els ascensors

El passadís

La sala d'esmorzars



"I tot d'una,
els altres m'endolceixen l'atònita palpebra!
són els astres de sempre de ma pàtria antiga
són els astres de sempre dels meus somnis fidels
les constel·lacions amb sa abraçada amiga
les garbes radiants a l'era dels meus cels."
                         Agustí Bartra

10. Pâo de Açúcar. Porto. Portugal

L'hotel Pâo de Açúcar, situat al centre de Porto es troba en un edifici de l'any 1939 i funciona com a hotel des del 1953. La seva particularitat més destacada és el seu concepte d'hotel vintage. Posseeix més de 500 peces gran part de les quals són joguines, records d'infantesa, algunes d'elles. La col·lecció conté fins i tot cinc autos de xoc que van estar en funcionament fins als anys 80 i amb els que vam xalar de valent.


La col·lecció vintage

Més peces de la col·lecció

Moltes de les peces són joguines, records d'infantesa de la família dels propietaris

L'habitació

"Nines, vaixells, cornetes, colors, llibres amb sants:
aquestes són joguines que hi juguen els infants.
Davant, els ulls encesos que venen d'uns jardins
aquestes són joguines que hi juguen els destins."
                           Josep Carner

11. Couvent des Carmes. Narbonne. França

El Couvent des Carmes es troba en ple centre de Narbonne. Està ubicat en un antic convent del segle XIV. Des d'aquest edifici el príncep Edouard de Gal·les va dirigir el setge de la ciutat. L'església (avui en reformes) va arribar a tenir sis capelles dedicades a sis verges i la seva biblioteca va allotjar més de mil volums. Té una torre a la que es pot pujar i que ofereix unes fantàstiques vistes a la ciutat. 
Podria afirmar que és l'hotel que ha superat de més les nostres expectatives inicials ja que crèiem haver reservat una habitació i ens vam trobar amb un dúplex, fantàsticament decorat, amb dos banys i fins i tot amb una banyera d'hidromassatge. Espectacular.

La part superior

La banyera

"I surt dalt del cavall el comte Arnau
que porta la capa blanca,
i va a veure l'abadessa
del convent de Sant Joan".
Joan Maragall


Fotos:
Víctor Sanchis
M. Clara Camps
Carles Diago

3 comentaris:

  1. Jo afegeixo l'Hôtel Les Théâtres a Paris tot decorat amb fotografies de dramaturgs i obres de teatre i llibres. I l'Olissipo Saldanha a Lisboa dedicat a la poesia portuguesa.

    ResponElimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.