diumenge, 30 de gener del 2022

Berat, tres barris i mil finestres

 Qui va batejar Berat com la ciutat de les mil finestres sense dubte l'estava veient des del pont penjat sobre el riu Osum. I és que aquest és el millor punt per entendre perquè a Berat l'anomenen així. Les seves cases de construcció típica otomana col·locades unes al costat de les altres i el desnivell del terreny ens produeix aquesta sensació tan singular.

S'entén oi, això de les mil finestres?
La ciutat de Berat, Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, està dividida en tres barris: Kalaja, Mangalem i Gorika. Anem a recorre'ls tots tres.

Kalaja

Conegut també com el barri del castell, és el punt més elevat de la ciutat al qual s'arriba després d'una caminada en pujada d'uns quinze minuts dels del centre. Val la pena l'esforç i no sols per les vistes, que són excepcionals, sinó també pel que hi trobarem.

Les vistes des de Kalaja
Tot i que l'antiga fortalesa de la ciutat està en ruïnes, ens esperen dues joies que mereixen per si soles la pujada fins allà. Una és la catedral de la Dormició de Santa Maria i l'altra el museu Onufri de Berat que es troba dins d'aquesta.
La catedral és un clar exemple d'arquitectura postbizantina.

L'església de la Dormició

Onufri de Berat fou un pintor i sacerdot albanès del segle XVI que ens ha deixat una gran quantitat d'icones. Va arribar a fundar una escola de pintors i és profundament valorat i admirat aquí. És considerat el millor pintor albanès de tots els temps.
El seu museu consta de 200 icones d'ell, del seu fill i seguidor Nichola i dels seus deixebles, així com més de mil objectes provinents de les esglésies i monestirs albanesos sobretot de Berat. Està dividit en tres sales.
L'entrada al recinte del castell val 300 lek (2,5€)
El barri de Kalaja, lluny del que pugui semblar a primera vista, continua estant habitat.

Iconòstasi amb la icona de St Joan Baptista a qui representen sempre alat

Antiga fortalesa de Kalaja

Mangalem

Mangalem és el barri otomà. Es troba tot just als peus del barri de Kalaja, penjat de la muntanya i a la riba del riu Osum. És el barri més turístic ja que aquí es troben la gran majoria dels hotels i restaurants de la ciutat. Recórrer la seva part antiga - ho podeu fer de pujada al castell- és una veritable delícia, amb els seus carrers estrets i tan fotogènics però també irregulars la qual cosa requereix un bon calçat.
Els carrers de Mangalem
A Mangalem val la pena visitar la Mesquita del Rei, la més antiga de Berat i una de les més antigues del país. Data del segle XV i fou construïda en honor al sultà Bajazed II. Fou expropiada durant el règim comunista i des de 1991 torna a servir de lloc de culte. L'interior conté una interessant decoració. Compta amb un pis superior destinat a les dones.

La mesquita del rei, al fons el tekké Halveti

Detall de l'interior
Just al costat i formant part del mateix complex es troba el tekké Halveti. Els tekké són petits temples de la religió sufí on els dervitxos vivien i pregaven. En trobareu molts tekké arreu del país. No deixeu de visitar-ne algun.

El tekké Halveti

Sostre del tekké

Arribeu-vos també a l'antic palau Pasha o, millor dit, al que queda d'ell. Fou un edifici esplendorós del que encara conservem algunes arcades espectaculars que ens permeten imaginar tot el faust que devia tenir.

Restes de l'antic palau Pasha

 No us perdeu tampoc la Mesquita dels solters, construïda al segle XI com a lloc d'oració per al homes solters que formaven part dels gremis de treballadors municipals. Té frescos interessants, sobretot de flors, plantes i cases, tant a l'interior com a l'exterior de l'edifici.
 

Mesquita dels solters
Detall dels frescos, en aquest cas de l'exterior

Recórrer el boulevard Republika és també una bona activitat a fer aquí ja que és un bon lloc per passejar o per menjar alguna cosa, està ple de restaurants i bars i sobretot si hi aneu durant el Nadal, el gaudireu d'allò més. Aquí posen un mercat de Nadal, bàsicament d'alimentació on podreu trobar fins al Pare Noel menjant i bevent i a més les il·luminacions nadalenques són espectaculars.

Sí, sí, el Pare Noel gaudint del mercat nadalenc

Aquest és el pont des d'on fer la millor foto de Mangalem i les seves cases otomanes de mil finestres

Gorika

Gorika és el barri ortodox. Es troba a l'altre costat del riu Osum, enfront del barri de Mangalem. La millor forma de creuar el riu per arribar és pel famós pont de Gorika, un pont de pedra del segle XVIII que serveix de model per a molts enginyers actuals. Porta associada una llegenda que diu que per apaivagar la ira dels déus en construir el pont van tancar allà una nena i la pobreta va morir de gana. 
El pont de Gorika
La nostra recomanació per Gorika és passejar tranquil·lament pels seus carrers, sobretot el que transcorre paral·lel al riu per poder observar amb deteniment les seves cases i gaudir dels detalls, com ara l'escultura que representa el casc del seu heroi nacional, Skanderbeg.

El casc d'Skanderbeg

"Perquè en el continent nocturn del son es troben alhora la llum i les tenebres de la humanitat, la seva mel i el seu verí, la seva grandesa i la seva misèria."  Ismaíl Kadaré

Fotos:
Víctor Sanchis

Llegiu aquí l'entrada sobre Korça
Llegiu aquí l'entrada sobre Tirana
Llegiu aquí l'entrada sobre Krujë

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.