dimarts, 8 de febrer del 2022

Krujë, la ciutat natal d'Skanderbeg

 Krüje és la primera ciutat albanesa que hem conegut. Vam arribar-nos allà directament des de l'aeroport, del qual es troba a uns 20 Km. Si us arribeu des de la capital, la distància és una mica superior, uns 30 Km que suposen un temps de més o menys una hora.

Krujë llueix amb orgull el fet de ser la ciutat natal del seu heroi nacional Gjergj Kastrioti, conegut com Skanderbeg, qui al segle XV els va deslliurar del setge otomà i que és venerat arreu del país.

La primera impressió que tenim de la ciutat ens recorda molt a algunes ciutats turques que vam tenir ocasió de conèixer i és que Krujë conserva molt del seu passat otomà.

La visita a la ciutat es pot fer en un sol dia, és petita i es recorre amb facilitat. Això sí, cal dur calçat còmode. Aquí comencem a familiaritzar-nos amb les pedres irregulars que trobarem en altres indrets albanesos com Berat.

Krujë de nit

A Krujë hi ha dues visites imprescindibles: la fortalesa medieval i el basar otomà

La fortalesa medieval

Del castell que va ser testimoni de la batalla de Skanderbeg contra l'imperi otomà no en queden més que restes. El bonic edifici que s'albira des de qualsevol racó de la ciutat, és una construcció nova (1982) que es va fer per allotjar el museu Skanderberg.

Les restes de l'antic castell

 La visita al recinte fortificat és molt interessant  i no us heu de perdre:

El museu etnogràfic: es troba situat en un edifici del segle XVIII que fou la casa familiar d'Ismail Pashë Toptani. La visita us permetrà fer-vos una idea de com vivien les famílies otomanes benestants. Es visiten els estables, els tallers i les habitacions.

L'edifici que acull el museu etnogràfic

L'habitació de les dones

El museu Skanderbeg: un dels més visitats d'Albània. Imprescindible per conèixer l'heroi nacional que va deslliurar els albanesos dels atacs de l'imperi otomà i al qual veneren. És un museu nou i ampli, de fàcil visita i a més es pot sortir a la terrassa des d'on teniu una bona vista de la fortalesa.

L'edifici que acull el museu i que imita un castell medieval 

El nostre heroi

Passejant pel museu

"Skanderbeg, que vas odiar el poble escita
que de tot Asia expulsà l'evangeli
Oh, poderós epirot!
oh valent albanès!
La mà del qual va derrotar els turcs
vint-i-dues vegades."
Pierre de Ronsard

El tekke dels Dollma. Els tekke són els temples de la religió sufí. Aquest és un dels que es pot visitar. És molt petit i molt senzill però molt interessant. Conté frescos i inscripcions en àrab. Abans del règim comunista hi havia unes 350 tombes als voltats que foren destruïdes.

El tekke és petit però força interessant

El basar

Es troba en un carrer estret, empedrat i en pujada que desemboca a la fortalesa. Calceu-vos còmodament que el basar de Krujë és per gaudir. I és que té l'encant dels basars turcs. Les botigues plenes de catifes i artesania típica se us disputaran perquè els compreu alguna cosa. Passegeu tranquil·lament i fruïu amb els colors tan vistosos que us alegraran els ulls.

Enamorada del basar otomà

Dins del basar es troba la mesquita de Murad Bey, el minaret de la qual es divisa des de qualsevol lloc de la ciutat i forma part del paisatge típic de Krujë.

El minaret de la mesquita Murad Bey

A Krujë ens vam allotjar a l'hotel Panorama, un hotel amb una relació qualitat preu excepcional. És també un dels millors restaurants de la ciutat. Des de totes les habitacions i també des del restaurant es tenen unes vistes magnífiques a la fortalesa. Totalment recomanable.

Unes cerveses i unes bones vistes, què més es pot demanar?

Fotos:
Víctor Sanchis

Llegiu aquí l'entrada sobre Tirana
Llegiu aquí l'entrada sobre Korça
Llegiu aquí l'entrada sobre Berat

Voleu contractar una excursió a Krujë des de Tirana? Podeu fer-ho AQUÍ

Trobareu més fotos d'Albània als destacats d'Instagram



 



 


 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.