dissabte, 15 de juliol del 2023

Andorra, dues experiències d'alçada

 Andorra, el país veí, té moltes coses per oferir-nos: compres, cultura, oci, gastronomia i aventura. D'aquesta darrera vessant, l'aventura, és de la que vull parlar-vos ja que ha estat, junt amb les ganes de veure el Circ du Soleil que tots els juliols prepara un espectacle exclusiu, el motiu de la nostra visita.

Dues experiències d'alçada per Andorra que val la pena fer:

1. El pont tibetà de Canillo

Un pont tibetà és un pont suspès per mitjà de cables principals i secundaris, habitualment d'acer; amb una plataforma perquè hi circulin els vianants i un sistema de baranes. L'adjectiu tibetà fa referència a que la seva construcció és originària de la zona del Tibet, on n'hi ha força d'aquests.

Des del 2022 a Andorra i concretament a Canillo es pot gaudir d'un pont tibetà.

El pont tibetà de Canillo

El pont de Canillo és el segon més gran d'Europa, per darrere de l'Skie Bridge a la República Txeca. Fa 603 metres de longitud, un metre d'amplada i 1875 metres d'alçada. Només hi poden passar vianants i cal anar i tornar pel mateix camí.

Descansant abans de fer la tornada

Per arribar-hi heu d'agafar un bus, gratuït amb l'entrada, que surt cada 20 o 30 minuts (depenent de l'època) del davant del Palau de Gel i que us deixa a l'inici d'un camí de 900 metres que haureu de fer a peu. Trobareu tota la informació d'horaris i podreu comprar les entrades aquí. Només es poden comprar en línia o a l'Oficina de Turisme. 

Una gran experiència. Tens la sensació d'estar volant

L'entrada al pont es pot combinar amb la del mirador Roc del Quer, molt proper. En aquest cas caldrà que des d'on us deixa l'autobús n'agafeu el que continua pujant, que en 3 minuts us deixarà al mirador. 
El mirador, un dels més coneguts d'Andorra, és una passarel·la de 20 metres de llarg dels quals 8 són a terra i 12 suspesos en l'aire.

Cap al mirador

El paisatge és impressionant

Les vistes des del mirador del Roc del Quer

2. El mirador solar de Tristaina

Es tracta d'un mirador que és també un rellotge de sol, ubicat al pic de Peyreguils, a la frontera entre França i Andorra. Des del mirador es pot albirar el pic d'Arcalís, la muntanya solar, on cada 7 d'agost a les 7:37h, el sol es fa visible durant 3 minuts en un forat que hi ha entre les pedres. Sembla ser que aquest fenomen ja era conegut com una forma d'orientació des de l'antiguitat.

El mirador solar

Per arribar-vos al mirador heu d'anar a l'estació d'esquí d'Ordino- Alcalís i allà agafar el telecabina de Tristaina i en baixar d'aquest, el telecadira de Creussans. Després haureu de caminar uns 20 minuts.

Consulteu aquí els horaris i preus

Dues coses interessants que heu de saber:
- Aquest any al telecabina de Tristaina han posat sis cabines panoràmiques amb el terra transparent i, si no patiu de vertigen, val la pena esperar-les. 
- Al telecadira de Creussans, us faran una foto molt guapa que, de moment, es pot descarregar gratuïtament a la seva pàgina web on la guarden durant tres dies.

El telecabina de Tristaina

Les cabines amb el terra transparent

Et pots descarregar gratuïtament la foto

Des del telecadira cal caminar uns 20 minuts

Som a la frontera entre França i Andorra

Mentre pugeu amb el telecabina podreu albirar un cercle de ferro. Es tracta d'una obra de l'escultor italià Mauro Staccioli. S'hi poden trobar altres similars en diferents llocs del món. Nosaltres en vam veure una a Volterra, ciutat natal de l'artista. La d'Ordino es diu Alcalís 91 i el paratge on està ubicada s'anomena Punt Sublim. Representa l'oposició entre les forces naturals i les humanes. S'hi pot arribar per carretera només fora dels horaris del telecabina.

Alcalís 21 de Mauro Staccioli

Les bones adreces

A Canillo, molt a la vora de la parada de bus que us durà al pont i el mirador vam trobar un restaurant amb un menú de 19,50€ que val molt la pena, a banda que el lloc té molt d'encant i una terrassa molt xula. Es tracta del restaurant de l'hotel Bonavida.

A Llorts, al costat d'Ordino vam fer el gran descobriment gastronòmic. Un restaurant petit i casolà, a peu de carretera on et cuinen dos plats i postres, a triar entre tot el que tenen, per 22€ amb beguda inclosa. No tenen carta. L'amo et canta els plats i a part d'estofats tenen tot tipus de carn a la brasa. Brutal. Es diu El raconet d'en Sasa. Tampoc tenen web ni xarxes socials. El trobareu just al davant del pàrquing que du a la mina de ferro, on són els apartaments del Prat de les Mines. Totalment autèntic.

El raconet d'en Sasa

Per baixar el dinar podeu arribar-vos fins a la mina de ferro del davant des d'on comença la Ruta del ferro, un recorregut de 4,2 Km anada (8,4 anada i tornada) que es fa en unes dues hores i que va des de Llorts a la Cortinada. 

La Ruta del ferro va des de Llort a La Cortinada

- A Les Escaldes ens va agradar molt la cafeteria La caseta de xocolata (Av Carlemany AD700), ambientada en el famós conte i amb unes pastes i pastissos boníssims.

La caseta de xocolata

- A Andorra la Vella us recomanem K-la-Mar amb un menú del dia amb una excel·lent relació qualitat preu. Atenció a les postres!!

Si esteu per Andorra el mes de juliol no us podeu perdre l'espectacle del Circ du Soleil. Enguany es compleixen 10 anys des que van començar les representacions aquí i han programat un especial anomenat Festa.

"Si he pujat a la més alta torre
dels meus antics delers,
és perquè estimo Andorra
pel que serà, pel que era i fins pel que és."
   Esteve Albert


Fotos
Víctor Sanchis



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.