dissabte, 11 de maig del 2024

Mallorca, paradís literari

 Mallorca ha estat, és i serà inspiració i refugi de molts escriptors, ja siguin nadius o forans, els seus paisatges idíl·lics han estat la musa principal de les seves obres.

Mallorca té moltes facetes. Jo vaig descobrir primer la Mallorca esbojarrada, als meus setze anys, en viatge de fi d'estudis, després la Mallorca turística, amb vint, en una escapada breu, més tard, la Mallorca familiar, als trenta, amb un fill petit, i enguany la Mallorca cultural i literària. Cap d'elles exclou l'altra. Totes són complementàries, totes us permetran gaudir de la preciosa illa que ja va enamorar Jaume I i no ha deixat d'enamorar a uns i altres des de llavors. Anem a recórrer-la.

"A l'hora que el sol va a pondre's
Mallorca veu l'aimador
que ve dret damunt la barca
els ulls encesos d'amor:
l'illa es torna tota roja
i el cap del rei nimbat d'or"
L'estimada de don Jaume. Joan Maragall


Valldemossa. George Sand i Rubén Darío 

Valldemossa és per a mi un dels llocs més impressionants de l'illa. Presidida per la coneguda cartoixa on feren estada durant uns mesos l'escriptora George Sand i el seu amor, el músic Frédéric Chopin. Sand va deixar constància de la seva experiència en el llibre Un hivern a Mallorca. Però no fou l'única escriptora que hi feu estada, Rubén Darío qui va començar aquí la seva novel·la El oro de Mallorca, que no va acabar, també va tastar la tranquil·litat de la cartoixa.

La cartoixa de Valldemossa

La visita a la cartoixa és molt agradable i inclou un breu concert de piano, també algunes exposicions com una de cartells de Joan Miró. Consulteu aquí horaris i preus.

En aquesta habitació s'hi va estar Rubén Dario

Els jardins de la cartoixa

Valldemossa també té la seva santa. Es tracta de Santa Caterina Thomas, nascuda aquí i molt venerada en tota l'illa. Es pot visitar la seva casa natal al carrer de la Rectoria, el carrer més bonic de tot el poble.

Carrer de la Rectoria, un carrer preciós

A Valldemossa també val la pena que us arribeu al mirador de la Miranda des Lledoners, al final del carrer de Jovellanos. Les vistes de la vall i les muntanyes són excel·lents. I no marxeu sense tastar la famosa coca de patata de la pastisseria Can Molinas

 

Tasteu la coca de patata de Can Molinas

"La muntanya era alegre i la vall encaixonada de Valldemossa s'obria davant nosaltres com un jardí primaveral" George Sand
  
Deià. Robert Graves

L'escriptor anglès Robert Graves va trobar a Mallorca el lloc ideal per viure i la pau i tranquil·litat per escriure la seva més cèlebre novel·la Jo Claudi. Visitar la seva casa, Ca n'Alluny, avui propietat de la fundació Graves i convertida en museu, us endinsarà en la vida i l'obra del conegut escriptor. Trobareu aquí tota la informació. Si hi aneu amb cotxe aparqueu al proper pàrquing de Sa Empeltada.

Una de les estances de la casa

Arribeu-vos també al petit cementiri on l'escriptor reposa en una senzilla tomba i aprofiteu per caminar pels bonics carrers del poble.

La tomba de Graves al cementiri de Deià

"Quan va arribar el meu avi a l'illa - a finals de la dècada dels vint, aconsellat per Gertrude Stein- es va trobar amb un paradís". Llewelyn Graves, net de Robert Graves.

Sóller. Josep Lluís Pons i Gallarza

Sóller és un dels llocs més atractius de l'illa i la seva plaça central, la plaça de la Constitució, es considera la més bonica de Mallorca. Aquí es troba l'església neogòtica de Sant Bartomeu, la façana de la qual fou projectada per Joan Rubió i Bellver, deixeble de Gaudí, i el Banc de Sóller. Nosaltres vam arribar en plena festa de la taronja i ens va sorprendre la bonica decoració que vam trobar arreu.

Església de st Bartomeu a la plaça de la Constitució

Passegeu pel carrer de sa Lluna, el carrer més comercial, ple de cases i  palauets interessants com la casa de Sa Lluna, la més antiga de Sóller, al n.50, Ca la Nena, edifici modernista, al n.52, o Can Prohom, una posada del segle XVIII, al n.16. També trobareu aquí Can Prunera, que acull el Museu Modernista.

Ca la Lluna, l'edifici més antic de Sóller

I agafeu el tramvia de Sóller, del 1912, que entre tarongers us durà al port. D'aquests tarongers, precisament, s'enamorà J. Lluís Pons i Gallarza i els immortalitzà en el seu poema Els tarongers de Sóller.

"Passa l'oreig que arriba
tot capdellant les ones
i de les flors més blanques
porta la flaire dolça

Benhaja l'ombra quieta
dels tarongers de Sóller"
Pons i Gallarza

El tramvia de Sóller, del 1912

Els tarongers són els protagonistes del camí de Sóller al Port

El port de Sóller és un bon lloc per menjar en algun dels seus molt restaurants amb una vista privilegiada. Nosaltres vam triar el restaurant Balear i ens va agradar molt, tant el menjar com el servei.
I de nou al poble aneu a fer un gelat a Sa fàbrica de gelats, el de taronja, com no, és la seva especialitat però tots estan per llepar-se els dits.

Sa Fàbrica de gelats, els millors gelats de l'illa, diuen

Des de Sóller arribeu-vos al proper Fornalutx, considerat un dels pobles més bonics de l'Estat Espanyol. És un llogaret petit que tindreu vist en poc temps però el plaer de recórrer algun dels seus carrers més emblemàtics com el de l'Església, el des Metge Mayol, el del Vent o el de Sant Sebastià, és indescriptible.

El carrer de l'església

Llucmajor. M. Antònia Salvà

La poeta de la Renaixença mallorquina M. Antònia Salvà va viure i morir en aquesta localitat que l'homenatja amb el monument a Sa espigolera que es troba just al davant del Convent de Sant Bonaventura. El monument, inspirat en un poema seu, representa les nenes que anaven darrere els segadors recollint les espigues que els hi queien. 
A la plaça dels Sabaters trobareu també un homenatge en aquest ofici tan popular a l'illa.

Convent de Sant Bonaventura i monument a Sa Espigolera

"Amb plaenta remembrança
he tornat als primers fulls
de ma vida que s'avança:
per trobar-te, oh benaurança!
en tenc prou de cloure els ulls"
M. Antònia Salvà

Santanyí. Blai Bonet

Santanyí és el lloc de naixement del poeta i novel·lista Blai Bonet i allà s'inaugurarà en breu la Casa de la Poesia (sembla que aquest mes de juny). Jo creia que ja seria oberta i no va ser així. No obstant des de fora vaig poder fer algunes fotos. Sempre hi ha d'haver alguna cosa que et faci tornar.

El futur centre de Poesia Blai Bonet

Espòiler. Foto feta des de fora. A veure quan des de dins

"A la mar santanyinera
voluntat d'herba florida!
Sempre vestida de sol
i rames de pi que et miren"
 Blai Bonet

Caminar pels carrers de Santanyí és una molt bona idea, tenen molt d'encant i trobareu, a més, botigues que són una veritable delícia. Aprofiteu per menjar alguna cosa. Nosaltres ho vam fer a Alchemy restaurant i ens va agradar molt, tant el lloc, com el menjar i l'atenció.

Botigues de Santanyí que t'alegren l'ànima

I per si tot això fos poc, a poca distància d'aquí teniu diverses excursions que valen molt la pena: Cala Pi i els fars de Cap Blanc i Ses Salines.

Cala Pi és una de les moltes cales amb encant de l'illa. Fora de temporada és mol tranquil·la. Cal suposar que a l'estiu no ho deu ser tant. Destaco les seves aigües turquesa i el seu entorn presidit per una torre vigia que va servir per controlar l'arribada de pirates.

La torre de Cala Pi

El far de Cap Blanc està ubicat en el cap del mateix nom. Data del 1863. Com a nosaltres els fars ens agraden molt està clar que no podíem deixar passar una escapadeta per gaudir-lo.
 
Far de Cap Blanc

" Si jo fos el mar, eix mar
la barca, com dormiria!
La soledat del meu pal
amb escuma de gavines"
 Blai Bonet

El far de Ses Salines. Des d'aquí es pot albirar l'illa de Cabrera. És un molt bon lloc per gaudir de la posta de sol.

El far de Ses Salines

" I enfila sa carretera des far de Ses Salines
I enfila sa carretera i duu es canet darrere,
darrere"
Antònia Font

Binissalem. Llorenç Villalonga

Ubicat al centre de l'illa, i pertanyent a la província d'Inca, diuen els mallorquins que duu el mot vi ja en el seu nom. I és que Binissalem és terra de vins. Aquí trobareu molts llocs on tastar-lo i fer un mos. Nosaltres ho vam fer al celler Sa Travessa, on a més del vi vam aprofitar per tastar la gastronomia més típica de l'illa: el frit i el tombet
No us perdreu l'espectacular església de Santa Maria de Robines, al davant de la qual trobareu el monument a la verema; i el convent de Santo Domingo.

Monument a la verema

Convent de Santo Domingo
 
A Binissalem va viure, després de casat, el conegut escriptor Llorenç Villalonga i aquí va escriure la seva famosa novel·la Bearn o la Sala de les nines, i la casa, convertida en espai museístic, es pot visitar i és la seu de la fundació Mallorca literària L'espai està molt ben ambientat i ens permet fer-nos una idea molt completa de les vivències de l'escriptor. A més el personal és molt simpàtic i atent i ens van acollir molt bé, a diferència de la Casa Alcover de Palma, de la que ja us en parlaré, i organitzen activitats molt interessants. I per si això fos poc, des de fa un temps tenen en funcionament una biblioteca dedicada a la M. Antònia Oliver, dins la mateixa casa.

Molt interessant la visita a la casa Llorenç Villalonga

La biblioteca Maria Antònia Oliver

"Suposat que mai no arribares a venir a Bearn, et diré que es tracta d'una possessió de muntanya situada prop d'un llogaret d'unes quatre-centes ànimes, que s'anomena també Bearn". Llorenç Villalonga. Bearn o la sala de les nines

Pollença. Miquel Costa i Llobera

Pollença és la ciutat natal del poeta Miquel Costa i Llovera. Visiteu la seva plaça Major amb l'església de la Mare de Déu dels Àngels i demostreu que esteu en forma pujant els 365 esglaons - un per a cada dia de l'any-  del Calvari, per arribar a la petita ermita que hi ha al capdamunt i gaudir de les vistes.

Val la pena l'esforç de pujar els 365 graons del Calvari

Després arribeu-vos al Mirador des Colomer, al Km 13 de la carretera cap a Formentor, i admireu el paisatge que tant agradava al poeta, autor del Pi del Formentor. Des d'aquest mirador, de més de 200 metres d'alçada, hi ha unes impressionants vistes de la serra de Tramuntana i de l'illot del Colomer. Segur que també us inspirarà.

Dalt del mirador des Colomer

Aquestes vistes i aquest mar inspiren, oi?

"Mon cor estima un arbre més vell que l'olivera
més poderós que el roure, més verd que el taronger.
Conserva de ses fulles l'eterna primavera
i lluita amb les ventades que atupen la ribera
com un gegant guerrer"
Miquel Costa i Llobera. El pi de Formentor

Palma. Joan Alcover

I arribem al final amb la capital de l'illa, la bellíssima Palma, sempre en constant moviment, sempre plena de gent que va i ve. Evidentment que si som a Palma no ens podem perdre la seva catedral, el palau de l'Almudaina, el castell de Bellver... però Palma és molt més que això. Us contaré els meus secrets, els que em van enamorar i que us recomano a més de les visites més clàssiques:

- Aneu al Caixa Fòrum Palma i visiteu l'exposició permanent El jardí d'Anglada Camarasa, una veritable joieta. Aprofiteu també per veure el documental sobre el modernisme mallorquí que hi projecten.

Un dels quadres d'Anglada Camarasa

- Visiteu la llibreria La biblioteca de Babel, una de les 20 millors llibreries del món segons el diari Times. Una meravella!

La Biblioteca de Babel. Una preciosa llibreria

- Recorregueu el carrer Savellà admirant els seus fantàstics palauets amb preciosos patis com Son Vivot (n.4),  cal Catlar del Llorer (n.15).

Can Catlar de Llorer

- Feu una ensaïmada a Ca'n Joan de S'Aigó, fundada al 1700. Tot i que tenen 2 locals més, el del carrer Sanç, el primer, és el més emblemàtic. Tot un plaer diví.

L'emblemàtica Ca'n Juan de S'Aigó

- Camineu pel barri antic tot fixant-vos en els establiments centenaris, que són veritables meravelles. Per exemple el Fornet de la Soca o Forn del Teatre.

M'enamoren aquestes botigues

A Palma va néixer i viure el gran poeta Joan Alcover, autor del poema Desolació escrit amb tota l'amargor de la pèrdua de quatre fills i dues esposes i de La Balanguera, himne de Mallorca.
Ca N'Alcover, espai de cultura, la casa museu del poeta, podreu aprofundir en ell i la seva obra. Sempre que no tingueu la mala sort que vam tenir nosaltres, ja que quan hi vam anar només hi havia l'individu amargat del bar, que ens va fer fora. No obstant vaig ser a temps de veure una mica l'espai fer alguna foto.

Ca N'Alcover, espai de cultura

"De tradicions i d'esperances
tix la senyera pel jovent
com qui fa un vel de nuviances
amb cabelleres d'or i argent.
De la infantesa qui s'enfila
de la vellura qui se'n va.
La balanguera fila, fila
La balanguera filarà
Joan Alcover. La Balanguera 


Vull agrair especialment al Sebastià Portell el fet d'haver-me inspirat aquest recorregut literari tan fantàstic gràcies a la seva obra Paradisos suportables.

Fotos:
Víctor Sanchis

- També us pot interessar Formentera, la volta a l'illa en un dia

Excursions que us poden ser útils:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.