divendres, 19 de febrer del 2016

Óbidos, ciutat literària

Combinar dues de les meves grans passions: la literatura i els viatges, és un plaer inigualable. I és això, precisament, el que he tingut la sort de fer en la meva última escapada.
Pels volts de Nadal vaig descobrir, via twitter, que Óbidos, un bonic poble situat a uns 70 Km al nord-oest de Lisboa, havia estat declarat ciutat literària el passat mes de desembre, al mateix temps que Barcelona. Les raons són ben diferents. Mentre Barcelona és bressol d'escriptors i escenari d'un gran nombre de novel·les, els motius que han dut a nominar Óbidos han estat uns altres, Óbidos és, literalment, un poble envaït pels llibres. Des d'una antiga església reconvertida en llibreria, passant pel mercat bio on conviuen els productes del camp amb les prestatgeries curulles de llibres, a una bodega on podeu prendre o menjar quelcom mentre llegiu qualsevol dels volums que omplen les lleixes ben plenes i ja, com a súmmum de la felicitat, un antic convent que  ha estat convertit en un hotel literari, el més gran del món. The Literary Man hotel té una col·lecció de més de 45.000 llibres repartits entre les seves diferents estances, col·locats amb un gust exquisit que fa que l'estada esdevingui  màgica i meravellosa per a tots aquells que estimem les lletres.

Què veure a Óbidos?

El castell i la muralla. La muralla es pot recórrer sencera. Des de dalt les vistes del poble són impressionants.

Detall d'un molí típic de la zona vist des de la muralla.
Les espectaculars vistes del poble des de la muralla

La porta da Vila i la porta do Vale 

Les dues portes principals d'accés a la ciutat emmurallada, ambdues amb una capella dedicada a la Verge.

Porta da Vila


L'església de sta Maria
A la plaça del mateix nom. Al davant trobareu el Pelourinho, una columna dedicada als pescadors que van recollir el cos de l'infant Alfons, mort en caure del seu cavall.

L'església de sta Maria Matriz i el Pelourinho.

L'església de sant Tiago 
Actualment una llibreria
L'altar de l'església, ara llibreria


La rua Direita
Carrer principal ple de botigues on provar la famosa Ginja d'Óbidos, un boníssim licor de cireres que se sol beure en un got de xocolata. Ve a ser com un gran bombó de licor.


Boníssima la Ginja

La capella de st Martinho
És una capella funerària familiar.


Exterior de la capella

La llibreria da adega. Una bodega llibreria. Pots prendre un cafè o un te i fins i tot fer un mos envoltat de llibres que pots llegir tranquil·lament.

La llibreria bodega
El mercat bio
Un lloc màgic on els productes de la terra conviuen amb els llibres en perfecta harmonia.

Aliment corporal i espiritual 


L'aqüeducte
Tres quilòmetres d'aqüeducte molt ben conservats
L'aqüeducte


Nosaltres ens vam allotjar a l'hotel The Literary Man.  De fet, allotjar-nos en aquest hotel va ser el motiu del viatge. L'experiència és inoblidable. Si el paradís existeix deu ser quelcom semblant. A part de l'allotjament i un fantàstic esmorzar on, entre d'altres coses, podeu trobar els pastissos de Bélem, un dels meus dolços portuguesos favorits, també podeu prendre una copa al costat de la càlida llar de foc que presideix la sala principal o degustar un menú típic portuguès del qual us recomano la açorda, una mena de sopa espessa que està molt i molt bona.
Un racó de l'hotel

La açorda
La llar de foc




I si voleu un bon consell per a l'hora de dinar A Nova casa de Ramiro. Un lloc encantador on podreu degustar carn o peix. Nosaltres vam triar el famós bacalhau com natas, que està diví. A més el propietari; el Pedro Ramiro és un prodigi de simpatia. Li vam traduir la informació al català i ara la tindrà també en la nostra llengua. Tot un detall.

L'exterior del local

Interior del restaurant
El bacalhau com natas

Proveu els beijinhos, un dolç típic d'Óbidos.

I per si tot això fos poc, per Nadal organitzen un mercat de Nadal al castell, al març un festival de xocolata i a l'estiu un mercat medieval. Sense dubte Óbidos ha estat el gran descobriment d'aquest 2016

Fotos:
Víctor Sanchis
M.Clara Camps

1 comentari:

  1. Subscric aquest article de principi a fi.Això de trobar-te llibres en els llocs més inesperats ha estat una experiència inoblidable. Tant, que ja estic pensant quan hi tornaré. A més, el poble és molt bonic i s'hi menja molt bé. Què més podem demanar?

    ResponElimina

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.