dissabte, 28 de setembre del 2024

Tromsø , la ciutat on tot és el més al nord de...

 En el nostre viatge a les illes Svalbard hem passat un dia sencer a Tromsø i ens ha agradat molt. Pensem que val la pena aprofitar el viatge per conèixer aquesta carismàtica ciutat on tot és el més al nord de: la biblioteca més al nord, la cerveseria més al nord.. Ara que Vueling estrena un vol directe Barcelona- Tromsø, és més fàcil encara arribar en aquest bonic indret àrtic.

Port de Troms

Què podem fer en un dia per Tromsø?

- Comenceu passejant per Storgata, el carrer principal. Ple de botigues i força animat. Preneu nota dels edificis significatius on heu de fer parada: al n. 93 hi ha el Verdensteatret, el cinema més antic de la ciutat, del 1915; al n. 53, la botiga més antiga, es poden comprar articles de caça i pesca; al 94 la catedral catòlica de Nostra Senyora, al 95 el Perspektivet Museum ubicat en la que fou la casa de l'escriptora Cora Sandel.

Verdensteatret, el cinema més antic

La catedral catòlica

"Va creuar el pati i va baixar fins al moll de Fleming, com acostumava a caminar per habitacions fosques quan era petita; no massa ràpid, lluitant per mantenir la calma, per enganyar els ulls que l'observaven..."
Alberte i Jakob. Cora Sandel 


- A l'inci de Storgata es troba la plaça principal, Stortorget on hi ha l'Ajuntament, el monument al caçador àrtic i el famós i antic quiosquet Raketten Bar and Polse, que forma part del patrimoni cultural de la ciutat. Està en peu des dels inicis del segle XX i ofereix uns bons entrepans.

El quiosc Raketten

Monument al caçador àrtic

- Arribeu-vos a l'altra catedral (Tromsø en té tres, de la tercera us en parlaré més endavant), la luterana, de fusta igual que la catòlica.

La catedral luterana

- Passeu per la biblioteca. És un edifici preciós, amb molt de vidre perquè hi entri força llum i val la pena veure-la també per dintre. I vam trobar llibres en català!

La biblioteca, un edifici preciós

- Aneu a veure el MS Polstjerna un dels vaixells de caça de foques millor conservats. A l'estiu és fàcil trobar l'exposició oberta, a l'hivern no tant ja que té un horari força restringit. De tota manera des de fora es pot veure bastant bé i per a mi no és imprescindible entrar.

L'exposició del MS Polstjerna

Des de fora es pot veure bastant bé

- Arribeu-vos fins al monument a Roald Amundsen, l'explorador conegut per ser el primer que va trepitjar el pol sud. Aprofiteu per fer un volt pels voltants. El carrer Nordre Tollbodgate té racons molt bonics i per les immediacions trobareu també art urbà.

Hola Amundsen

 Feu un passeig pel port, ben animat i ple de restaurants. I si sou valents reserveu hora en alguna de les seves saunes surants, seguides d'un bany a les fredes aigües del fiord. Quedareu com nous!

- Aneu a fer una cervesa a l'Ølhallen, el pub de la fàbrica de cervesa Mack i tasteu qualsevol de les seves varietats. L'Àrtic a mi em va encantar. És el pub més antic de la ciutat. Porta obert des del 1928, la fàbrica des del 1877.

El pub més antic de la ciutat

Cervesa artesanal de la seva fàbrica, la Mack

- Creueu el pont de Sandnessund que uneix la península amb l'illa de Tromsøya tot creuant l'estret de Tromsøysundet. Fa 1220 metres i està format per 58 arcs. Trigareu en passar-lo més o menys 15 minuts. 

El pont de Sandnessund

Tot just comenceu a creuar el pont, a mà dreta trobareu un monument de molt recent construcció - jo no vaig trobar informació mentre preparava el viatge- es tracta de The Gateway to the Arctic ocean, de l'artista local Marit Bockelie, de 90 anys, que emmarca la catedral de l'Àrtic.

El monument de l'artista local emmarcant la catedral

- Admireu la Catedral de l'Àrtic- Tromsdalen- la tercera catedral de la ciutat, que trobareu tot just creuar el pont. És la més nova i espectacular de les tres i el seu disseny està inspirat en les glaceres. L'entrada és de pagament i dins destaca el seu enorme vitrall i el seu orgue.

La catedral de l'Àrtic

- Pugeu fins al telefèric de Fjellheisen, és una mica car - uns 35€- que us durà fins dalt del mont Fløya. Val molt la pena per les vistes que tindreu de la ciutat i el fiord. Les dues cabines del telefèric tenen nom, són la Selen i el Bjornen (l'arnès i l'os). 

Si no voleu fer tot el trajecte del pont i la pujada (uns 15 minuts més) cap al telefèric, podeu agafar els busos 20, 24, 26 o 28.

El telefèric de Fjellheisen

Dalt del mont Fløya, hi ha un dels nostres propers destins!!!

Si us dona temps, en un dia és massa just, us aconsellem arribar-vos fins al llac Prestvannet. L'autobús 28 o el 40 us hi duran. Val molt la pena. Nosaltres no hi vam poder anar ja que se'ns va fer fosc i per gaudir-lo bé cal veure'l de dia. Val a dir que el vam canviar per un jacuzzi a l'exterior, al nostre hotel, que no va estar gens malament després d'un dia tan complet.

Per dinar us aconsellem el Dragøy, una parada de peix amb unes quantes taules per seure, on us cuinaran el que vulgueu. Boníssim el fish and chips.

El fish and chips del Dragoy

Ens vam allotjar al Clarion Collection Aurora, molt ben situat, al costat del port i amb un plus: ofereix bufet gratuït de berenar i de sopar. És un bufet senzillet però s'agraeix molt en un país tan car com és Noruega.

Voleu fer un tour per veure aurores? Informeu-vos aquí

Fotos:
Víctor Sanchis
Pilar Casado
Carles Bianciotto 

Trobareu més fotos i vídeos a Instagram

Entrades de Noruega que us poden interessar:

Oslo






            



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris. Ens ajuden a millorar.